Jump to content

Pravljenje pojacala


milivojevic97

Preporučeni Komentari

Slažem se sa svim preporukama koje su ovde date, lično preferiram put koji je i kan042 preporučio - prvo neki amp baziran na čip-u, takođe se slažem i potvrđujem da je TDA7294 bolji izbor od LM3886 kada je u pitanju lakoća izvedbe - pravio i jedno i drugo - ni sa jednim TDA7294 nikakvih problema, sa LM3886 se dešavalo da ne bude baš odmah kako bi trebalo - štaviše, jedan je bio naočigled super - dok nije zaoscilovao i spalio mi kalem na midbasovima... Naravno, da imam osciloskop (a nemam kao što ga nema većina samograditelja amatera) možda bih to i otkrio na vreme...

 

Drugo, veliki nedostatak cele priče je upravo detalj o budžetu koji je trenutačno po rečima pokretača teme nepostojeći tj 0 - slovima: nula...

 

Teško je za nula dinara, evra, bilo čega, kupiti/nabaviti/pribaviti bilo šta ili makar nešto...

 

Dobro bi bilo da pokretač teme ipak sračuna koliko para bi u nekoj budućnosti mogao da izdvoji za ovaj projekat pa da mu pomognemo da zaokruži sve u celinu - preporukom za neke adekvatne elemente, trafo, ispravljač, hladnjak(e) - često se nađe neki polovan a dobar deo koji je cenom povoljan i adekvatan za planirani projekat...

 

Ne znam kako trenutačno idu cene ali su kitovi sa TDA7294 onomad išli u klasi oko 11-13€ za komplet - trenutačno ne nađem nigde neku konkretnu ponudu (oglas u Srbiji)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 76
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Evo sad sam stigao i procita sve, pa da krenem da odgovaram. Cini mi se da je prvo pitanje bilo za sta ce mi sluziti pojacalo- prvobitno mi treba za razglas(jer dosta organizujem zurke proslave i takve stvari), znaci zbog toga treba da mi bude jako. Koristio bih ga verovatno i kuci iako imam drugo. Evo slece pitanje koje pojacalo imam? Imam pojacalo WPA 600 pro(nasao na nekom nemackom sajtu Wangine WPA 600 pro tako bas pise 89.9 Evra je bilo tamo cini mise). Predpojacalo nemam nikakvo sto mi jeste problem. Nije cilj menjanje postojeceg za bolje jer ne verujem da cu napraviti bolje pojacalo od ovog za prvi put sigurno. Nije cilj neki kvalitet nego snaga(opet kazem to su zurke) naravno ne treba mi nesto sto se nece razumeti sta svira :). To za budzet sad nmg nista da kazem - prvo bih da odaberem koje cu praviti i onda kako je neko rekao deo po deo dok se sve ne skupi i ne napravi. Prodavnica za delove ima na sve strane, ima i na netu-u krajnjem sl postoji i ebay gde vrv svega ima. Eto sad mislim da sam odgovorio na sve-ako sl nisam kazite odmah cu odgovoriti. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

TDA7294 definitivno nije za razglas... Ne za žurke i udri po 15" drajverima...

Za takve stvari je najinteligentnije skupiti malo kinte i lepo kupiti pojačalo... za razglas... i žurke...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Biće jeftinije

 

a kad budeš hteo neko vrhunsko pojačalo za kućno slušanje...

 

onda za 400 ili 500 evra ulaganja sastaviš nešto što bi inače morao da platiš nekoliko hiljada evra...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa meni je i ovo moje pojacalo dosta jako (cini mi se da je 80W na 8oma po kanalu) i sve se to lepo cuje. Ali nzm nesto me spopalo pa mi se sad jako "gradi" to pojacalo...

„nzm“ je neka domaća marka pojačala?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nzm= ne znam, izvinjavam se.Kontam da od ovog mog pojacala skoro nece biti nista :( ali neva veze... ako vec necu praviti svoje, onda malo da ovo sto imam ja pogledam strucno :oke: salim se malo ne strucno. Zamolio bih vas da mi onda pomognete malo jer imam nekoliko po meni ozbiljnih problema sto me plasi. Iznad dugmeda za paljenje/gasenje postoje 2 lampice(crvena i zelena). Postoji i misli da je neka zastita ne znam kako se zove-kada se pojacalo ukljuci za 4-5 sekundi se cuje zvuk "klik" i tek onda pojacalo stvarno "radi" odnosno reproduktuje zvuk. E sad ja kad upalim pojacalo i sve dok se ne cuje zvuk "klik" svetli crvena lampica, a kada to klikne TREBALO bi da se ukljuci zelena lampica ali to i nije slucaj kod mene. Ima kad se ukljuci ima kad se ne ukljuci- nezavisno od toga pojacalo radi i svira i sve je ok ali to me strasno zabrinjava. Pa bi mi prvo pitanje bilo Sta je to sto tako klikne(kako se to zove, naravno skidao sam ja vec poklopac i gledao, mislim da je to tako malo crno kao neki relej ili kontaktor ne znam)? I zbog cega moze da mi se ne pali zelena lampica? Zaboravih da kazem ima i kad malo svetli crvena pa malo zelena pa onda opet crvena pa kao da je slaba struja onako slabije bas svetli i tako.... Uzasno me nervira to, ako neko misli da mi je slaba struja u kuci ne verujem jer mi sve ostalo radi lepo a i pojacalo lepo reproduiktuje samo to sto nece da se prebaci na zelenu lampicu.. Hvala vam unapred :)Jeste imam 16 god, neko je i to pitamo malo pre :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Druže mladi, ne znam koju školu završavaš, ali ako nije ništa iz elektro-struke onda ti preporučujem ovo za pročitati: http://www.kelco.rs/knjige/

Ne moraš da ulaziš u detalje, ali barem spoznaj šta je tranzistor, šta relej, kondezator, IC, itd. Izvini ako sam te pogrešno shvatio, pa se razumeš u osnovne pojmove, ali ako ne, obavezno pročitaj.

Kao što masa ljudi reče, prvo napravi sebi jedan jeftin pojačivač, recimo sa TDA7294 ili još bolje neki sa 2N3055 čisto da spoznaš kako ide sa tranzistorima, kako sa integralnim kolima (uvek sam više muke imao sa tranzistorskim).

Kada ti jedno napravljeno pojačalo bude lepo sviralo, ti ga prodaj na limundu pa ćeš em imati para za naredni veći projekat, em koliko toliko iskustva.

Naravno, brojni forumi i sajtovi mogu da pomognu, ali da me ne shvatiš pogrešno, možda ćeš nekada biti u situaciji da te nešto sasvim neozbiljno mnogo zeza, a ti bez barem osnovnog predznanja ne znaš kako da otkloniš lak kvar.

To što te muči jeste relej, ali je izgleda premošten u sistemu jer se kvario, pa onda i ne igra svoju ulogu power-on delay-a (kašnjenje pri uključenju protiv udara u zvučnicima).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo sta pise na releju MM-15-1 ispod 5A/40A 250V ispod M-3-1 ispod TV-3 pa onda nesto und.lab.inc.list ... zna li ko gde moze ovako nesto da se nabavi?Ispravka nije MM-15-1 nego MM-13-1, a sa druge strane pise ovo: 41-10749MIW pa ESB8213V pa 4A120V E pa 8A125V

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jesam elektro smer, hvala ti na odgovoru, razumem se nesto jako malo u te pojmove(znam sta su kondovi trazistori otpornici itd). E sad sta ti znaci to premosten? Jel mogu ja njega da zamenim za drugi?

Hmmm... Malo sam stariji i za razliku od tebe iz elektronike potkovan onoliko koliko se učilo u osnovnoj školi, ali mi stvarno nije jasno kako neko ko je elektro smer i drugi razred srednje škole ne zna šta znači pojam premostiti????

Bez ljutnje, ali kao što ti rekoše ljudi, knjige u šake, zagrej dobro stolicu, pa kad savladaš materiju kreni od najlakšeg ka težem, to je obično put koji daje rezultate.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izvinjavam se ali srpski mi nije maternji jezik pa se nadje po neka rec koju ne kontam. :)Jel se mozda mislilo na premostiti kao preci neku prepreku?

 

Ne, nego premostiti kao napraviti kratak spoj između dve tačke. Ni meni srpski nije maternji  - sve se to brzo i lako nauči :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, dakle neko je zalemio dodatnu žicu između mesta gde relej treba da prekida dovod iz izlaza pojačavača na konektore za zvučnike, odnosno dodao kratak spoj na izlaze releja. Ako je tako uradio manje je verovatno da relej nije ispravan, već kolo koje kontroliše relej (čim se ponekad uključi zelena, ponekad ne).

Generalno to ne treba ni najmanje da te brine, pojačivač će i bez toga da radi.

 

Nisam promoter kelca (bivšeg Radio Kluba) već ti samo preporučujem, recimo ovo: NF pojačavač 150W RK 3990 http://www.kelco.rs/radiokit/2/index.php pa: http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?q=rk+3990 za početak. Dobiješ gotovu pločicu sa svim elementima (ne moraš da se mučiš sa izradom pločice). Odlično za početak, sastavi, dodaj trafo/grec/filtar elektrolite/hladnjak, stavi u kutiju i cepaj.

 

Kada to bude sviralo kako treba, možeš da se upustiš u izradu ovoga što si prvo hteo ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...