Jump to content

EL84 SE


Walter

Preporučeni Komentari

Jedno pitanjce u duhu teme.

 

Nakupilo se delova za jedan SE EL84 ampic, pa je vreme da pocnem da razradjujem seme. Planirao sam da drajver bude Daudiova sema za preamp.

 

Sta misle mudre glave (da ne spominjem nikog konkretno jer svi ovde znamo kome je vakuum mila i draga nauka :D ) na ovu ideju?

 

Nisam napomenuo, izlazni trafoi su namenski motani za SE EL84, primar 5k2 sek 4 i 8 R bez UL izvoda, mrezni trafo je gabaritan i poseduje napon za G2 ako zatreba, ispravljacica svetli ljubicanstveno, predvidjen prigusnicki ulaz itd... Dakle ispravljac moze da istera dosta struje.

 

Izvinjavam se za upad u temu, smatram da je mozda dobro da u ovoj temi proleti i ovakva informacija....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...
  • Odgovora 56
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Pojačalo je konačno gotovo (da li ikada u stvari može biti gotovo?), za vikend se lepo nasviralo. Problemi sa brumom su u dobroj meri eliminisani. Nije sasvim nestalo, ali se čuje samo kada se uvo sasvim približi zvučniku.

 

post-101-0-80358100-1382949840_thumb.jpg 

 

post-101-0-84863800-1382949858_thumb.jpg

 

post-101-0-75686800-1382949855_thumb.jpg

 

Zvuk je u kombinaciji sa mojim jamo c803 jako prijatan i slušljiv, i ako se odlučite za gradnju definitivno će vas prijatno iznenaditi, s obzirom na upotrebljene komponente - mrežni i izlazni trafoi iz starih "Ei Niš" lampaških radija, kondenzatori i otpornici - obični "konfekcijski"... Sa svojih 3-3.5W pretpostavljam da bi još bolje zvučalo na nekim visokoefikasnim kutijama, ali u mom slučaju sasvim se lepo nosi sa kutijama efikasnosti 87db/1m. Definitivno moja preporuka za gradnju. 

 

Još jednom želim da se zahvalim prvo "krivcu" što sam uopšte krenuo u ovu gradnju (sax.hifi), a zatim i svima ostalima koji su želeli da pomognu svojim savetima i iskustvom, ili su učestvovali u izradi (da ih ne imenujem sada, naljutiće se ako nekog zaboravim :) )

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prelepo!

Jedno pitanjce u duhu teme.Nakupilo se delova za jedan SE EL84 ampic, pa je vreme da pocnem da razradjujem seme. Planirao sam da drajver bude Daudiova sema za preamp.Sta misle mudre glave (da ne spominjem nikog konkretno jer svi ovde znamo kome je vakuum mila i draga nauka :D ) na ovu ideju?Nisam napomenuo, izlazni trafoi su namenski motani za SE EL84, primar 5k2 sek 4 i 8 R bez UL izvoda, mrezni trafo je gabaritan i poseduje napon za G2 ako zatreba, ispravljacica svetli ljubicanstveno, predvidjen prigusnicki ulaz itd... Dakle ispravljac moze da istera dosta struje.Izvinjavam se za upad u temu, smatram da je mozda dobro da u ovoj temi proleti i ovakva informacija....

Ako je sve tako bogato i izdasno zasto mora EL84? :wink2::)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je sve tako bogato i izdasno zasto mora EL84? :wink2::)

E jbg, zato sto te lampe imam i zato sto za njih imam izlazne trafoe (5k2 primar).Imas neki bolji predlog?

Pojačalo je konačno gotovo (da li ikada u stvari može biti gotovo?), za vikend se lepo nasviralo. Problemi sa brumom su u dobroj meri eliminisani. Nije sasvim nestalo, ali se čuje samo kada se uvo sasvim približi zvučniku............

Svaka cast. OTO kao i uvek na nivou.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E jbg, zato sto te lampe imam i zato sto za njih imam izlazne trafoe (5k2 primar). 

Može jedno glupo pitanje (za sve koji znaju): kada se kaže otpor primara 5,2k da li je u pitanju aktivni otpor ® ili se misli na impedansu (Z)?

Naime, moji izlazni trafoi, koji su bili izvađeni iz radija sa EL84 lampama, kada sam ih merio imali su otpor primara ® 350 Ohm, a na sekundaru nekoliko Ohm, a to "bi trebalo" da je prenosni odnos npr. 5.2 kOhm / 4 Ohm (kao kod Ninje). Pretpostavljam da ja ne mogu da izmerim tih 5.2kOhm, već toliko iznosi impedansa na "nekoj" frekvencije (Z=R+jwL)? I kako uopšte kad uzmem trafo (izlazni) da odredim (izmerim) za koju je izlaznu lampu (familiju lampi) predviđen? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...