Jump to content

Predlog projekta zvučnika


Gordak

Preporučeni Komentari

Trebao si napisati TS parametre pre nego što si završio kutije da ti proračunamo kutiju koja će 100 posto zadovoljiti prohteve zvučnika i tvoje.U svakom slučaju, ako si ti zadovoljan, cilj postignut. Lepo si se zabavio usput kuckajući kutije :)

Pa nisam hteo da smaram, pogotovo što moja merenja nisu baš idealna, tako da nema potrebe za nekim posebno preciznim proračunima. Hvala na ponudi u svakom slučaju, imaću je na umu. Inače, dugo sam se dvoumio da li da idem na transmisiju, al reko, biće vremena i za to. A da je bilo zabavno, jeste... :good2:

... a lepo... :)

Hvala :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 65
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Pošto mi je juče bio rođendan, zvao sam drugare da se nešto popije. Nakon što se odgledala utakmica naravno slušala se muzika sa raznih izvora, a sve preko ovih zvučnika jer sam morao da se hvalim postignutim. Pored komentara jednog dugara o tome kako mu je "muljav" zvuk, i opšteg utiska prenaglašenog brujanja u bass području (što je dovelo do guranja čarapa u bass refleks, naravno), ostao je utisak realno najvećeg problema, visokog dela spektra, sa realnim komentarom da tu treba jedan visokotonac da se nakalemi. Iako su ovi zvučnici pre svega zezanje, hvatam sebe kako tražim visokotonce na kupujem prodajem i smišnjam šta bi mogao uraditi po tom pitanju. Ima li neko neki predlog za visokotonce, imajući u vidu da je snaga postojećih 13w, otpor 4 oma (3,7) i da je ceo projekat do sada koštao manje od 500 dinara :-)

 

A da, i stalke treba da uradim ;-)

post-1369-0-11317600-1364384379_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tako visok Qts je previše i za kompresiju ali će bolje raditi u kompresiji nego u Br. Zato rekoh da je bolje bilo da si pitao za TS. i šta da radiš sa time.No, uzmi visoki bilo koji. Mislim da je najjeftinije što se može naći preko KP oko 10 evra par. Staviš kondiš od 1uF i kreneš sa otpornicima na red sa visokim (a pre kondiša) dok ne dobiješ onoliko visokih koliko ti je dovoljno.

 

Malo je tarzanska varijanta ali je savet dat imajući u vidu da te kutije koštaju 500 kinti do sada.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

trazi neke starije - konusnog tipa

 

to bi trebalo da se slozi i po efikasnosti i po prirodi zvuka

 

ako naidjes na nesto , sibni link ovde , pa da biramo :hihihihi:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na odgovorima, kad naletim na nešto, javljam...

PS

Verovatno je naivno pitanje, ali ne znam pa pitam. Da li visoki vezati redno ili paralelno sa postojećim?

Ovi bi ti baš legli:

Postavljena slika

Alnico, idu visoko, efikasni...

Gde i pošto?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na odgovorima, kad naletim na nešto, javljam...PSVerovatno je naivno pitanje, ali ne znam pa pitam. Da li visoki vezati redno ili paralelno sa postojećim?Gde i pošto?

Paralelno, imaš pm. Okantuj i zadnju stranu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prva pomoć, BLUEBERRY SW-G45, sad ima, visoke, ima precizniji bas i sve zajedno sasvim pristojan komplet za slušanje sa kompa. Zapravo, ja sam prezadovoljan. Ovi sharpovi kao da su stvoreni da upotpune G45 :-D Do neke sledeće, veće promene, ili nove samogradnje (pojačalo ili zvučnici, još nisam odlučio), neću zagađivati forum svojim postovima.

 

Doviđenja, i hvala na svim ribama! (ne idem nigde, vrebaću iz mraka)

post-1369-0-32134400-1364456993_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pravi DIY spirit :hihihihi:

 

koliki kond si stavio za njih ?

 

......., neću zagađivati forum svojim postovima.

 

.......

 

 

nemoj tako ....... kad bi svi pisali samo kad im treba pomoc , ne bi nas bilo ........

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... Do neke sledeće, veće promene, ili nove samogradnje (pojačalo ili zvučnici, još nisam odlučio),

 

Zvučnici :) 

 

...Doviđenja, i hvala na svim ribama! (ne idem nigde, vrebaću iz mraka)

 

 

:rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pravi DIY spirit :hihihihi:

 

koliki kond si stavio za njih ?

 

 

 

nemoj tako ....... kad bi svi pisali samo kad im treba pomoc , ne bi nas bilo ........

Nisam stavljao kond, sw-g45 ima svoje pojačalo koje ih tera dok sharpove tera diy pojačalce 2x20w. Realno odlično se uklopilo (po meni), g45 kuburi sa srednjim, gde sharpovi ne oskudevaju.

 

Imao sam problem da dobijem stereo signal na 4 zvučnika iako imam 6 izlaza na zadnjem panelu i opciju da rasporedim stereo signal na sve zvučnike (neće) Rešeno divljački, jedan uboden u zadnji, jedan u prednji panel (isključio opciju mutiranja zadnjeg izlaza) i fercera.

 

Sad imam problem sa parazitskim signalom koji se inače ne čuje ali je sad izražen jer diy nema volume potenciometar (krčao pa je izbačen) a zbog usklađivanja snage i g45 je pojačan skoro do maksimuma. Što će reći, čim nađem dobar a jeftin :angry27: pot biću miran. Dan ili dva... dok mi ne stigne materijal za dampiranje. :wink2: Da izvadim one čarape konačno  :laugh1tooht:

 

Više sam mislio da neću da pišem dok  ne budem imao šta pametno da kažem, sklon sam pričanju nadugačko i naširoko, malo šta kazavši pritom.

 

A da, lepim dekale danas  :oke:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

na sta dekale ?

 :-) Nadam se da ne kršim neka pravila, ipak su Šarpovi driveri.  :wink2:

 

Nije baš dekal, ovo je samo za probu.

post-1369-0-70229800-1364504110_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 10 months later...

Nisam dugo pisao ništa, samo vas gledam. :-) U nekim akcijama sam oko preselenja, pa će uskoro doći na red nabavka neke nove opreme, a treba i ove zvučnike malo dovesti u red. Reda radi. Imam neke ideje, al me muči jedna stvarčica. Naime, zbog niske impedanse postojećeg zvučnika, visokotonac planiram da vežem redno. E sad, mene malo buni vezivanje kalema i kondenzatora u toj priči. Da li bi mogao neko da mi nacrta šemu kako bi to trebalo da izgleda?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemoguće je da vežeš niski i visoki redno... mislim moguće je :D ali time ne dobijaš ništa. Niski tonovi uvek vuku veći deo jačine struje signala a visoki mnogo manje.

Nemoguće je i projektovati skretnicu tako da budu serijski vezani a da svako dobije svoj deo spektra..... Ima jedan način, ali im se u tom slučaju ukupna impedansa deli sa 2 (ako su drajveri iste impedanse).

 

Možeš da dodaš na postojeće drajvere redno po jedan identičan, e to je već dobitak u impedansi a i u snazi. Računaj odmah i duplo veću kutiju...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na odgovoru, i pretpostavljao sam problem koji si opisao. Može li se povećati impedansa postojećeg zvučnika dodavanjem otpornika na red, a posle lepo paralelna veza sa visokim i šta uz to ide. Iz nekog razloga pretpostavljam da ni to nije adekvatno rešenje :-D Napominjem da je osnovni problem mala impedansa postojećeg zvučnika od 3,7 oma, što bi paralelna veza dodatno smanjila a to dovodi do realnog pitanja, odakle mi pojačalo koje će to da trpi :-) Što je najgore, moje DIY pojačalce će da trpi i 2 oma na izlazu, al sanjam da ovo povežem na neki kršten uređaj.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala opet. Izgleda ne može od babe devojka, u ovom slučaju bar. Znači, nađem visoki na 4 oma, vežem paralelno, ubacim pasivne elemente skretnice, i nudim zvučnike na zajam ljudima željnim spaljivanja izlaznih stepena svojih pojačala. :-)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

This does'n seem too much complicated... :-) Sad, ne znam što se tiče simulacija. Mene treba da se napravi rez na recimo 5-7 khz, da li je to moguće izvesti. Ovi zvučnici su pre svega pokazna vežba za mene, niko tu ne očekuje vrhunski zvuk. Samo bi da ubacim malo visokih i da rasteretim postojeći širokopojasni. Ili da batalim taj deo, i samo šibnem kondenzator na visoki?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...