Jump to content

Preporučeni Komentari

• 1 month later...
Napisano

Mikrofotografije integrisanih kola operacionih pojačavača

Bipolare Eingänge

HS-1135RH Harris Semiconductor
strahlungsresisenter High-Speed-Operationsverstärker

LM318 Raytheon
LM318 Thomson Semiconducteurs
hohe Slewrate

LM358 National Semiconductor (Querverlinkung)
LM358 Signetics (Querverlinkung)
Zweifach-Operationsverstärker

LT1012 Linear Technology
Präzisions-Operationsverstärker mit Picoamp-Biasstromkompensation

LT1013 Linear Technology
Zweifach-Präzisions-Operationsverstärker

LT1037 Linear Technology
hohe Slewrate

µA709 Varianten
Fairchild, HFO, Microsystems International, Mikroelektronika Botevgrad National Semiconductor, Siemens, Telefunken, Texas Instruments, Toshiba und Transitron

µA741 Varianten
Analog Devices, Intersil, Microsystems International, National Semiconductor, RCA, Sanyo, Sescosem, SGS, ST Microelectronics und Tungsram

µA776 Fairchild
extern einstellbarer Arbeitsstrom

NE1037 Signetics
hohe Slewrate

NE5532 Philips
NE5534 Signetics
SA5532 Texas Instruments
NE5534 Texas Instruments Fälschung
geringes Rauschen

OP01 PMI (Revision S)
OP01 PMI (Revision S) (Querverlinkung DAC800)
OP01 PMI (Revision T) (Querverlinkung DAC80)

OP02 (Querverlinkung DAC80)

OP07 PMI (Revision Z)
OP07 PMI (Revision U) (Querverlinkung AD1139)
sehr kleiner Offset

OP177 PMI
sehr kleiner Offset

OP27 PMI (Querverlinkung AD1139)

OP283 PMI
Zweifach-Operationsverstärker / Single Supply 3-36V

OP284 PMI
Zweifach-Präzisions-Operationsverstärker / Single Supply 3-36V / Rail-to-Rail Eingang und Ausgang

OP295 PMI
Zweifach-Operationsverstärker / Single Supply 3-36V / Rail-to-Rail Ausgang

OP400 PMI
Vierfach-Operationsverstärker

OPA676 Burr-Brown
schneller Operationsverstärker mit Eingangsumschaltung

TA75558 Toshiba

THAT 1240 THAT
THAT 1240 THAT (Fälschung)

TL592B Texas Instruments (Querverlinkung)

TP1321 Teledyne Philbrick
hohe Bandbreite, geringer Eingangsstrom

TP1322 Teledyne Philbrick
hohe Slew-Rate

ZN459 Ferranti
spezieller, sehr rauscharmer Verstärker

JFET-Eingänge

AD549 Analog Devices
Ultra Low Input Bias Current

AD712 Analog Devices (Querverlinkung AD1139)

ICL8007 Intersil

LF355 National Semiconductor
LF356 National Semiconductor
LF355 Texas Instruments

LF411 National Semiconductor

LH0042 National Semiconductor
Hybrid basierend auf LM741

OPA140 Texas Instruments
OPA2140 Texas Instruments

OPA604 Burr-Brown Fälschung

OPA627 Burr-Brown
Präzisions-Operationsverstärker

OPA656 Burr-Brown

TL062 Texas Instruments

TLE2072 Texas Instruments

MOSFET-Eingänge

LMC660 National Semiconductor

LMC662 National Semiconductor

LTC1051 Linear Technology
Zweifach-Auto-Zero-Operationsverstärker

TLC074 Texas Instruments

TLC2262 Texas Instruments

TLC272 Texas Instruments

TLC274 Texas Instruments

Ovo su neki standrdni tipovi iz kojih su se razvili svi ostali.

Postoji i forum na kome se kače ove fotografije (sa raznim pojašnjenjima u crevca sitna)

WWW.EEVBLOG.COM

Opamps - Die pictures - Page 1

Ove dve stranice pružaju detaljne mikrofotografije različitih integrisanih kola, uključujući operacione pojačavače. 

https://siliconpr0n.org/map/

http://www.visual6502.org/

Napisano

Skoro sam nabavio dve veoma zanimljive, smatram zlata vredne knjige, tvrdo ukoričene, stanje kao sad da su izašli iz štamparije, bogato ilustrovane (one ilustracije koje menjaju pola strane teksta, tako reći trodimenzionalne) usko vezane za zvučnike i zvučne kutije, sadržaj i tekst je veoma lepo i detaljno napisan, pogotovo za bas područja, od kojih na kraju krajeva zavisi i veličina samih kutija u sistemu..... Realno knjige su zlata vredne! 

E sad, o čemu se radi, napisane su isključivo na nemačkom jeziku, izdanja na engleskom nisam uspeo da nađem i koliko mi se čini i ne postoje, može se prevesti preko google prevodioca, ali prva stvar uopšte se ne može tako čitati, nije praktično ni malo, a druga i još bitnija stvar je u tome što google prevodi neke reči bukvalno i uopšte nije pouzdan i gramatički ispravan prevod takvog stručnog teksta pored pojedinih formula i obrazaca iz elektrotehnike i elektroakustike! 

Prva i osnovna zamisao mi je bila da pokušam da ovde nekako kod nas pokušam da ih prevedem na srpski kod zvaničnih prevodioca, ali naišao sam na veoma ogromne cifre prevoda od nekih 950 din za 1700-1800 karaktera u koju uračunavaju i razmake i znakove interpukcije...!

Nipošto ne podcenjujem rad prevodioca i toga da to ljudi prevedu gramatički ispravno, naravno uz samu zamisao pisca kako je sam to zamislio i šta je hteo da kaže u pojedinim delovima teksta, ali za mene lično to realno izađe puno novca za dve knjige (jedna oko 230 i druga oko 430 strana) 

E sada, da li neko na forumu postoji zainteresovan da pomogne, u smislu da je i sam zainteresovan za to tako nešto, da da neki predlog kako može da se to odradi ili zajednički učestvuje u tom projektu da to prevedemo...? 

Realno smatram da su knjige izuzetne, bukvalno, sa onim što sam uspeo preko googla da prevedem vidim da takva koncepcija i toliko detaljno nisu ni kod nas pisali u pojedinim izdanjima kao što su to Nemci uradili u ovima, čak sam primetio da su neki naši autori dobar deo štiva koristili iz tih knjiga, ali ne dovoljno objašnjeno kao oni u tim izdanjima!

P. S. Info Elektronika nije bila zainteresovana da to odradi, može ali se ne pronalazi u tome jer ta oblast se slabo prodaje jer oni u tome vide da im se jedino isplati ako plate prava i na kraju zvanično puste knjigu na srpskom u prodaju, drugačije ne bi prevodili! 

Napisano
pre 9 minuta, Mikorist reče

Ne isplati se jer to nikog ne zanima ovde da kupi. 

Evo jedne knjige gde je primenljivo znanje sažeto na 300 strana

Loudspeaker Design Cookbook 7-th edition by Vance Dickason 2006

https://audioheritage.net/files/Loudspeaker Design Cookbook by Vance Dickason.pdf

Imam ovu, na papiru, orginalnu! 

Izuzetna takođe, ali pojedine ilustracije su kao da je dete crtalo:sleep2:, u nekim momentima dosta nepregledna i čak se i sa fabričke štampe loše vide pojedini primeri i grafici! 

U ovim knjigama, nemci su to uradili školski, pogotovo prva u kojoj je navedeno dosta tehnikalije vezano za baš bas opsege i na tome je akcent, koji su uvek zavisni od samih kutija šta sve treba primeniti, koje jedinice su namenjene tom području i dosta toga drugog, dosta toga su na pismen način objasnili! 

Druga je daleko detaljnija i bazira se na principima električnih filtera uvrštenih u mehanički i akustički domen i kako ih prilagođavati zvučnim kutijama! 

U ovoj je ipak sažeta koncepcija i date su velika većina prenosnih funkcija tabelarno i nekako je manje zanimljiva pogotovo ko hoće da eksperimentiše u tom delu, tako da joj i samo ime to kaže Cook - Book

Znam da se ne isplati i da slabo koga to zanima, ali eto mene ipak interesuje,zato sam se i javio sa predlogom, kažem veoma lepa izdanja i šteta da ne osvanu na našem jeziku! 

Ja ću ih češljati za sada ovako koliko se može preko prevodioca, pa ćemo videti za dalje, sve u svemu sam oduševljen kako je to neko detaljno objasnio i sročio u takve knjige! :cita:

Napisano
pre 30 minuta, remam reče

Znam da se ne isplati i da slabo koga to zanima, ali eto mene ipak interesuje,zato sam se i javio sa predlogom, kažem veoma lepa izdanja i šteta da ne osvanu na našem jeziku! 

Interesuje svakog ovde na diy forumu. A mi smo oprilike 1% od 1% audiofila.  0.1 promil od cele populacije.

Ono zašta se mi svađamo ovde to nikog živog ne zanima čak ni audiofile.:smesna:

Napisano
pre 10 minuta, Mikorist reče

Interesuje svakog ovde na diy forumu. A mi smo oprilike 1% od 1% audiofila.  0.1 promil od cele populacije.

Ono zašta se mi svađamo ovde to nikog živog ne zanima čak ni audiofile.:smesna:

Sve razumem, nažalost...! 

Da se svi ostali "svađaju", svako u svojoj sveri  interesovanja i delovanja, a ne oko gluposti i budala, gde bi nam kraj bio!! 

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...