Jump to content

Borin Dogc


Ubledeli

Preporučeni Komentari

sklopio ja to sve fino po specifikaciji sa sajta, sve komponente nove marke original, kad on medjutim... 15v dc na izlazu :hot: kad se sad nisam slogir'o...

posto mi je ovo prvo pojacalce koje pravim, sigurno sam napravio negde pocetnicku gresku iako sam sve proveravao po 5 puta..

dakle ako neko uoci bilo sta nelogicno odma nek stavi primedbu

http://www.bas.plumts.com/mojiprojekti1.html

slicke:

http://imageshack.us/g/209/dsc06665nf.jpg/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 34
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Kako se ponasa drugi kanal?.Ostavi na stranu kanal par dana pa onda ponovo sve pogledaj: vrednosti i tip komponenata, polozaj u kome su zalemljene (npr neki tranzistor naopako zalemljen ili je pogresnog tipa i sl), negde stampa u prekidu , naopako si okrenuo napajanje itd

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prelistaj temu, mozda nadjes odgovor: http://www.elitesecu...13017-1#2077043

PozdraV

Meni rekoše u vidu upozorenja da "nije u duhu ovog foruma da se postuju linkovi ka drugim forumima..." mada "tamo" je baš "sažvakana" tema dogc-mk3 u tančine.

Imam obe verzije tog pojačala ( -mk3 i -H varijante ),i jedino što mi pada na pamet jesu ulazni fetovi. Oni su dosta osjetljivi što ima dobru i lošu stranu-pojačavaju mnogo i pojačavaju sve.

1:Boro je u tekstu u BAS o ovom pojačalu napisao:

".... Tri mala IRFD110 MOSFET-a se takodje pomalo greju te im je potrebno staviti mali hladnjak kao na slici mog prototipa. Taj sam hladnjak isekao sa jednog veceg IC-a sa neke stare maticne ploce kompjutera. .... "

a po nedostatku mrlja od termo-paste ne bi rekao da si stavio taj hladnjak. Nemoj se čuditi temperaturi tog hladnjačića jer ona dostiže oko 50°C zavisno od veličine,vrste i položaja hladnjaka kojeg postaviš. Bez obzira na to grijanje pojačalo radi lijepo i bez problema.

2: Tamo negdje na "tom" forumu navedeno je i da te IRFD110 valja lemiti preko parčeta Al-folije jer je G dosta osjetljiv na statički elektricitet a maksimalni napon Ugs je čini mi se +/-20V i upravo to zna praviti poteškoće pri prvom uključenju a i kasnije uslijed ovih "blesavih" struja koje se znaju pojaviti iz prekidačkih napajanja i li recimo kao kod mene u jednom slučaju-iz CRT monitora. Dakle lemiti ih probodene kroz pače folije a kad se poleme onda pažljivo "isčapkati" pincetom tu foliju da ne bi pravila neželjene spojeve. Prije priključenja na predpojačalo-izlaz računara OBAVEZNO provjeriti da nema nekih divljih napona jer će oni spaliti te irfd-ove kao licne i eto dc-a na izlazu.

3: OBAVEZNO poslušaj Borin savjet o prvom uključenju,mislim na ono oko postavljanja zaštitnih otpora u obe grane napajanja,pa tek kad se uvjeriš da je sve 0k onda da ukloniš te otporre i uživaš u muzici.

Probaću da postavim par slika za koje mislim da bi ti mogle pomoći,a urednici foruma neka ih pregrupišu u jedan post ukoliko to meni ne bude uspjelo...

post-649-0-20662800-1342286111_thumb.jpg

post-649-0-10567200-1342286122_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zaboravih napisat... lemio sam ih kroz alu foliju a hladnjak za njih imam, ali ga nisam stavio jer nisam ni ukljucivao na duze od 2 sec, otpornike imam 11w22r jel to dovoljno i dal mi trebaju bolji(gde ih naci)...ajde ako mozes islikaj svoj jos malo pa okaci ovdi, znam da je sad malo tesko prici kad je skutijan...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zaboravih napisat... lemio sam ih kroz alu foliju a hladnjak za njih imam, ali ga nisam stavio jer nisam ni ukljucivao na duze od 2 sec, otpornike imam 11w22r jel to dovoljno i dal mi trebaju bolji(gde ih naci)...ajde ako mozes islikaj svoj jos malo pa okaci ovdi, znam da je sad malo tesko prici kad je skutijan...

Na tvom mjestu prvo bi izvadio te irfd-ove i provjerio ih (ako imaš čime) a onda eventualno tražio dalje. Evo ti "šema" kako da ih provjeriš:irfd110test.pdf(ps:ukrao sam ove tvoje slike i postavljam ih na http://www.facebook.com/media/set/?set=a.132250053530063.35409.132238633531205&type=3 i na http://www.facebook.com/media/set/?set=a.106969126066625.14299.100002606156494&type=3 :) )
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

0K. Koliko vidim hladnjak ti je iz dva dijela? Morala bi tu "pasti" jedna termo-sprega u vidu flaha. Ne znam koliko si ispratio Borin tekst u vezi glavnog hladnjaka:

".... Iako izlazni tranzistori nemaju nikakvu mirnu struju, hladnjak za ovo pojacalo treba vrlo dobro dimenzionisati jer se drajveri "solidno" greju a kod vecih snaga kada i izlazni budu "upregnuti" pocinju i oni da znacajno doprinose ukupnoj temperaturi hladnjaka.

..................................................

Pojacalo zvuci izuzetno dobro i vrlo je stabilno u radu. Dajte mu dobre hladnjake i izdasan sistem napajanja i necete ni zazaliti ni postideti se sto ste ga napravili.

[/font]

> Izlazna snaga--------- oko 70-80W RMS/8 oma (74W na mom prototipu)[/font][/font]

> Frekventni opseg-----10Hz-100KHz/-1dB (pri 5W RMS i THD<0.008%)[/font][/font][/font]

> THD-------------------<0.012% (70W/1KHz/8oma)[/font][/font][/font][/font]

> TIM-------------------<0.007% "[/font][/font][/font][/font][/font]

Ovo oko grijanja glavnog hladnjaka treba ozbiljno shvatiti jer i par W konstantnog grijanja zna jako lijepo ugrijati i naoko velike hladnjake,ako su ti tvoji omaleni razmisli o ugradnji ventilatora i prisilnog hlađenja.

Snaga trafoa bi mogla biti 300-400VA za oba kanala a i nešto manje ako će se koristiti u kućnoj varijanti dakle na desetak W snage. Kondenzatora Boro reče da je dovoljno 2000-3000uF po amperu potrošnje/po grani i mislim da se i tu lijepo uklapaš.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To ti ne bi znao reci,ja inace gledam da sto vise ispostujem semu u naponskom dijelu pojacala a u izlaz gdje god mogu stavljam 2sa1943 2sc5200 samo iz jednog razloga-cijene. Negdje sam bio procitao da je Boro rekao da bi mogli 120-ke ali nisam dolazio u iskusenje/potrebu/moranje pa radije preporucujem 110-ke. Sto se tice slika,ili odmah ili ko zna kad! (citaj "Tek nakon opomene") :) Lijepo i uredno si ovo do sad uradio,bila bi steta da se ne zabiljezi i pokaze.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

prvo cu ispitam ulazne, pa cu vidim...kako da otkacim ceo sklop?da mu iscupam napajanje ili da iscupam opamp iz podnozja? ili oba...e kako mi se natrefi nedelja da nijedna radnja ne radi :angry7:


izvadio 3X irfd110 i isprobao ih po semi datoj par postova ranije... ok napajanje je bilo 15v umesto 12 ali sustina je sledeca: testirani irfd-ovi se ponasaju isto kao i novi-neugradjivani, tj dioda svetli sa zatvorenim prekidacem ne svetli sa otvorenim... dakle nisu onie sad mogu ja vratiti njih mogu staviti nove svejedno, ali cu pre sledece probe malo nalepsati napajanjezatim probam kako je rekao ZZZpa vidim sta bude-javim :wild:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vidi da li LF411 ima odgovarajući pozitivan i negativan napon napajanja,moje je mišljenje da je zez negdje na pločici napajanja.Ovo je jedno od "plug&play" pojačala,MORA da radi iz cuga ako si sve dobro povezao!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...