Jump to content

Discrete OpAmps


neskor

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 23
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Kao da mi citate misli. Upravo sam seo da probam na protobordu sklopiti koji za probanja u tekucim projektima. Ove nedelje smo prijatelj i ja probali poredjenje nekoliko modela: AD797ARZ, LT1028CN8, LM6171, OPA827, AD8066, AD8599, ADA4610, ADA4627BRZ, LME49710 i nakon visesatnih probanja u nekoliko razlicitih cd plejera i dac-ova doslo je do toga da ipak probam sa diskretnim op-ampom. Ne zbog toga sto su svi losi, naprotiv svi su na neki nacin dobri, ali mi fali jos nesto malo pa da bude savrseno. Ako dobijem idealno cist instrument u srednjem i visokom fali malo u dinamici u donjem spektru, Ako dobijem dinamiku dobijem i malo nezazumljiv visoki. Ako dobijem cist srednji onda tonalitet nije realan. I tako u nedogled. Nekako mi je i dalje AD797 apsolutni best buy. Mislim da op mora da se prilagodjava naponu da bi dao idealan zvuk a kod diskretnog to moze da se uradi izmenom otpornika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da li je neko probao diskretne OPAampove umesto integrisanih?........

dosta puta je to vec radjeno na vorumu ..... svaki pojacavacki stepen je u neku ruku OPete , I Steinov Bastard ima OP na ulazucevan:rofl:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... hajde malo napisi koju rec o ovoj temi...

Ne moze malo, tema je opsirna, a postove duze od 10 redova i onako niko ne cita... ;)Ukratko, danas ima odlicnoh OP i svaki odgovarajuci posao moze da se zavrsi njima vrlo dobro, ponekad i odlicno. Diskretno projektovanje daje slobodu konstruktoru da se posveti konkretnoj primeni na optimalan nacin, bez kompromisa koje cesto namece koriscenje chip-a.Pri tome nije dovoljno zbrljati najbazicniju topolosku formu na PCB-u (sema u postu #2) i reci da je to diskretan OP i cim je diskretan mora da je fenomenalan... :rolleyes:U stvari, mozda je to dovoljno da ga neko kupi, al' sigurno nije dovoljno da bi radio bolje od dobrog IC.OP karakterise diferencijalni ulaz koji nama u audio tehnici ne treba sem kad radimo sa diferencijalnim (ili balansiranim) signalom a i za to postoje izvanredni IC diferencijalni pojacavaci (full differential amplifiers) kao sto su opa1632 i ths4131 od kojih je prilicno tesko napraviti bolje u diskretnoj tehnici.Dakle, OP su dobri i korisni i u industrijskoj primeni nezamenljivi, ali mi mozemo sve i bez njih - samo je pitanje znalackog projektovanja pojacavackog kola za konkretnu primenu i koliko daleko hocemo da idemo u tome.Evo i konkretno, AD797 je stvarno odlican chip ali i ti si bio prisutan kod Shavije kad smo ga slusali uporedo sa diskretnim BF862 preampom i svi smo se iz cuga slozili da BF862 svira bolje. Naravno, uporedi slozenost i zahtevnost u izradi oba preampa i kolika je razlika u ceni medju njima kad bi bili proizvod neke firme.. Ali, ad797 tera 600 oma load bez da trepne a BF862 pocne da se znoji na manje od 3k - za isti drive bi islo 5 pari u izlazu ili drugaciji izlazni stepen, dakle jos veca kompleksnost ako ti treba da teras 600 oma load...Znaci - analiza zadatka (RIAA, line, buffer, load, band, drive, gain, swing...), zahteva (tek da svira, PA, mid-fi, vrhunski...), mogucnosti (cena, slozenost, nabavljivost...) i onda sledi odluka da li OP ili diskretno/konkretno...Jbg - preslo 10 redova, dzaba sam pis'o... :lol:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Sipi :hi:Uskoro mi stize skretnica koja u sebi ima NE5532 i TL074.Polako prikupljam informacije cime da ih zamenim da bih dobio neki pomak u zvucnom smislu.Mislio sam da probam sa nekim novijim IC ili diskretnim OPAmpovima.Ako neko ima neki predlog neka predlozi ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sema so-sovrednosti elemenata :whistle2:rekoh ti - ako ces birati izmedju OP spojenog kao buffer i "prostog" buffera , potonji je bolje resenje u 99% slucajevaedit: komentar se odnosi na prvu , najvazniju, slikukasnije si dodao ostale ...........unbal/bal konverteri sa OP su potreba u pro svetu , da se obezbedi univerzalnost u upotrebikad se radi o hifi upotrebi , onda se na bal. prelazi iz drugih razloga i obicno se tezi da ceo sistem bude takav , bez nepotrebnih konverzijabolje cisti unbal. , nego vestacki bal.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odavno se resavam da sklepam neki diskretni OPamp. Ovde sam video vase komentare na tu temu ali zanima me da li je neko vec nesto napravio i isprobao. Ulazni stepen koji je i najkriticniji bi se radio sa dual tranzistorima ( na slici su SSV620 i 2SC3066 ).post-962-0-86526800-1336930145_thumb.jpgSSV sam kupio na limundu a 2SC ima http://www.proelectronic.rs/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dosta puta je to vec radjeno na vorumu ..... svaki pojacavacki stepen je u neku ruku OPete , I Steinov Bastard ima OP na ulazucevan :rofl:

:)Ne bih da se penisiram, ali jedan od najboljih ikada...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

opa sun , opa moon , opa eartha pitanje je ?od svega toga tebi treba,recimo,samo ta dva najdesnija Jfeta i dva najdesnija bjt-a , sa pripadajucim otpornicicima ..... + dva konda

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Људи, па ово није тако лоше...Од једног дуала добијемо два пара К170, два пара К170/Ј74, гомилу А970/С2240 (zeljkor је пре неки дан у огласима тражио оригинале) и шачицу Dale отпорника.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...