Jump to content
zocky

PCM2704 DAC

Recommended Posts

Ukazala se potreba za USB DAC-om u B sistemu...Pored onolikih gotovih i jevtinih kineskih rešenja meni je ipak bilo interesantnije da sam nešto razvijem i napravim.Proučio sam dokumentaciju proizvođača IC-a (koliko to moj nivo znanja dopušta), pogledao 4-5 el. šema sa net-a i nacrtao detaljnu šemu mog viđenja ovog sklopa:post-65-0-80377200-1336666427_thumb.jpgZnam da se šema ne vidi dobro, ovo je čisto navlakuša ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo preglednije šeme u pdf-u

PCM2704 DAC.pdf

Temu sam tagovao kao "razvoj", ovo bi mogao da bude mali forumski projekat - forum pomogne idejama da se iz ovog čipa izvuče maksimum a ja realizujem sklop i okačim potpunu dokumentaciju kao "javno dobro"....

Može?

Dvoumio sam se oko sledećih pitanja:

- da li postoji u ovom slučaju benefit od razdvajanja napajanja "digitalno-digitalnog" i "digitalno-analognog" dela

- vrsta napajanja (šant ili serijski regulator, integrisani ili diskretni... u svakom slučaju prednost dajem eksternom napajanju)

- neki bafer na izlazu ili klot direktno iz čipa na RCA

Unapred zahvaljujem svima koji uzmu aktivno učešće u ovoj temi!

:BeerMugCheers:

trivijalno pitanje - gledao sam ranije ali pozaboravljah razlike - zasto ne 2707 ?

Zbog toga što je naš Pile hteo upravo PCM2704 ali, na žalost, nije stigao da ga upotrebi.

Nisam proučavao u čemu su razlike između 2704,5,6,7 odnosno koji bi od njih treba superiornije da zvuči...

Mislim da je 04 najprostiji po pitanju mogućih aplikacija i sigurno završava posao u prenosu zvuka sa USB-a.

EDIT; evo funkcionalnih i fizičkih razlika;

Multiple Functions:

− External ROM Interface (PCM2704/6)

− Serial Programming Interface (PCM2705/7)

− I2S Interface (Selectable on PCM2706/7)

Package:

− 28-Pin SSOP (PCM2704/5)

− 32-Pin TQFP (PCM2706/7)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A be imam ja jedan gotov ako hoćeš da se sigraš. Doduše sa 2707 jer sam hteo da ima i SPDIF i I2S. Čisto da čuješ šta da očekuješ pa posle ovaj tvoj pravi bolji. Napajanje posebno a ne sa USBa ( baterijsko ) neko uobličavačko kolo na izlazu...

post-39-0-98616000-1336671679_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A be sir Olivere znaš me, znaš da mi je glavno sigranje upravo pravljenje ovih naših igrački...Hvala na ponudi, ponesi 2707 kad dolaziš čisto da napravim poređenje sa ovim kad ga završim...Hebemu izgleda su svi nečim zauzeti i nigde nikog da nešto predloži po onim mojim pitanjima :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da gresis sto pravis analogni izlas sa PCM270x. Nabavio sam jos jedan Apple Air Port Express WiFi Hub DA konvertor koji je baziran na PCM2505. To svira odlicno ali ako zelis da cujes njegove prave mogucnosti treba ga povezati na DAC. Interesujuci se zasto je to tako i otkud AirPort ugradjen u nekim HighEnd sitemima, malo sam proucavao i vidi sta sam nasao. http://www.stereophi...essors/505appleCovek istestirao jitter na analognom i digitalnom izlazu PCMa i dosao do zakljucka da se toliko razlikuju da je analogija malte ne besplatni poklon na uredjaju koji je zamisljem da daje digitalni izlaz.

Considering that the AirPort Express's analog output is basically a freebie function added to a computer Wi-Fi hub, jitter aside, its measured performance is quite good. The beauty of this unassuming component, however, is its S/PDIF data output, which allows the AirPort Express to assume a respectable role in a true high-end audio system.

Iskoristi SPDIF sa PCMa pa na pristojni DAC. Ili jos bolje I2S.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednom ćeš mi demonstrirati sve te tvoje "no žica" sprave, rado ću ti pružiti priliku da srušiš teoriju "nemere ti to bez žice" ;)DAC iz ove teme ide u konfiguraciji sa šeme koju sam okačio, uz eventualnu nadgradnju ako neko predloži nešto pametno, iz dva razloga:- biće integrisan u HT ampu u funkciji USB ulaza za puštanje DivX materijala ili neke muzike sa PC-a- radi se o B sistemu mog prijatelja, on je hteo upravo ovo da ima.I2S i S/PDIF konekcije koje predlažeš već postoje u njegovom A sistemu preko PCM2706 koji radi u okviru AYA II dac-a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ništa ne pričaš kako je prošla prezentacija jabuka. Verovatno si zadovoljan čim si naručio jednu Express vazdušnu jabuku?

Kupljena, nasetovana i radi. Može da bude i WiFi router i bridge . Odlična spravica.

Kupio sam ( za sebe)

Postavljena slika a i adapterče Postavljena slika

Verovatno će i tebi trebati. Da ti kupim ili ćeš sam kod Mališu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne pričam, šta da pričam kad smo ga slušali u onim uslovima... ono što mi se dopalo i zbog čega sam poželeo tu jabuku je komocija... :)Ima još jedan momenat koji tebi neće da se dopadne - sve ću razbucam moj primerak, opasan tvik ima da padne i onda će to pored komocije i da svira kako treba :DKupi i meni te dodatke, znaš već kakva mi konekcija treba...Evo prve iteracije dac pcb-apost-65-0-30052500-1337089904_thumb.gifDvoslojna (ground u gornjem sloju nije prikazan)...Primedbe i predlozi su dobrodošli...

Share this post


Link to post
Share on other sites

analogna i digitalna masa moraju da se spoje ispod dac-a, nigde pre. Kvarc ide na analognu masu a usb na digitalnu. Najbolje bi bilo kad bi kvarc imao sopstveno napajanje i njegovu masu dovesti direktno na dac bez dodatnih potrosaca na tom vodu

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ ImpulsRazmišljao sam o masi baš na način kako si ti to opisao, komponente sam postavio tako da je lako da se Agnd i Dgnd odvoje a onda sam povučen razvojnom pločicom koju je proizvođač dao formirao kompaktan "ground plane"... No, pošto je tamo jedno napajanje za ceo DAC sasvim je logičan tvoj predlog.Usvaja se :)post-65-0-07587000-1337122845_thumb.gifŠto se tiče potpuno odvojenog napajanja za VCXO - nije problem da ga izvedem ako bi to bilo opravdano čujnom razlikom u zvuku sklopa - da li bi bilo dovoljno da se ubaci još jedan šant koji će ga napajati a da ide sa istog trafoa sa kog se napaja "analogni" deo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako ide sa istog trafoa a poseban je namotaj onda u redu. Ako se taj namotaj vec koristi za neki od napona onda nastaje opet problem mase a to resenje vec imate. Sto se tice gornjeg sloja mase dovoljno je da samo na jednom mestu bude spojena sa donjom masom a to je na tacki sa koje se stabilise 3,3V. A bilo bi dobro da ta tacka, tl431 i otpornik prema masi budu iza shunt tranzistora. Iako se radi o jako malim strujama treba ispostovati rutiranje pogotovo sto shunt osciluje na visokoj frekvenciji pa da ripple bude sto manji. To uradite sa par via a na mestima gde su spojene sa kondovima napravite komponentu koja u gornjem sloju nema vezu sa ostatkom. Obartite paznju na velicinu rupa za kondove oko dac-a jer conductive polimer znaju imati deblje nogice. Kao reeper uzmite debljinu nogice Nichicon Muse KZ 0,8mm, veca od ovog nije potrebna. Predvidite mesto i za smd blok ispod elektrolita, ako budete stavljali kondove losijeg kvaliteta da moze da se bajpasuje blokom. Ako vec radite dvostranu stampu, zasto ste stavili one kratkospojnike, sto ih ne izvedete u gornjem sloju?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice gornjeg sloja mase dovoljno je da samo na jednom mestu bude spojena sa donjom masom a to je na tacki sa koje se stabilise 3,3V. A bilo bi dobro da ta tacka, tl431 i otpornik prema masi budu iza shunt tranzistora. Predvidite mesto i za smd blok ispod elektrolita, ako budete stavljali kondove losijeg kvaliteta da moze da se bajpasuje blokom.Ako vec radite dvostranu stampu, zasto ste stavili one kratkospojnike, sto ih ne izvedete u gornjem sloju?

- masa gornjeg sloja spojena sa masom digitalnog dela kod konda C101- smd blok nisam "crtao" ali bez problema može da se smesti između pinova elkoa (ako se ne koristi polimer elko).- nije ni bilo kratkospojnika, vodovi su rutirani u gornjem sloju samo e to nije lepo videlo na prethodnim slikama.Primenio sam sve tvoje predloge, nova električna šema izgleda ovako (oznake i vrsta elemenata u potpunosti odgovaraju pločici):post-65-0-96071400-1338039681_thumb.gifDAC će se napajati sa tri potpuno odvojena regulatora, u donjem sloju su formirane tri "lokalne" mase, spajaju se ispod PCM-a.Napajanje analognog dela konvertora (Vccp, Vccl, Vccr) dodatno je razdvojeno sa tri RC filtra.Blok kondovi CD1...CD4 (SMD 1uF) nisu predviđeni na pločici, mogu se staviti na pozicijama C4...C7 ako se ovi izostave.Diode DS1...DS4 (1N4148) u antiparalelnom spoju obezbeđuju istovremeno pojavljivanje svih napona na čipu. Ovo je opciona mogućnost za slučaj da je PCM sklon brljavljenju zbog višestranog napajanja.Donji sloj:post-65-0-27671000-1338040989_thumb.gifGornji sloj:post-65-0-09542100-1338041519_thumb.gifU šant regulatorima su upotrebljeni BC860 i BCP53, nadam se da su ove SMD komponente dobra zamena za tranzistore koje je Sipi koristio u ovom regulatoru ...Električna šema u pdf formatu:Schematic PCM2704 DAC.pdfTop i Bottom u pdf-u:top layer.pdfbottom layer.pdfPrimedbe i predlozi, kao i uvek, dobrodošli su :)Planiram da u toku sledeće nedelje pošaljem fajl za izradu pločice Milanu (pcb je dvoslojna, kalaisana, bez via, stop laka i bele štampe), ako ima zainteresovanih za ovu pločicu neka se prijave (po ceni izrade + poštarina).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×