Jump to content

Dampiranje kućišta računara


prophet

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 25
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Da li mogu tom sardinom da dampiram kućište kompjutera? :scratch_head:

Imao sam sličan problem, a nisam mogao da nađem eva penu. Dampirao sam kućište kompa plutom 5mm koja itekako radi posao (ako ne i bolje od eva pene) a ima da se nađe. sa 1m2 sam izdampirao u kompu sve što je moglo i ostalo još 0,3-0,4 m2. Ima i neke plute mešane sa gumom valjda, vide se onako crne tačkice u njoj. Ona je valjda i namenjena za neku zvučnu izolaciju, dampiranje, trebalo bi da je još bolja.Istina, krajem leta ima po supermarketima na rasprodajama ležaljki za plažu od tako neke pene za paklo cigara, pa ko je strpljiv...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zašto ga dampiraš, zbog buke?

Da, zbog buke, mada mi žena kaže da nisam normalan i da to što ja čujem ona ne primećuje.Još nešto da te pitam u vezi dampiranja sardinama, ima li čujne razlike između različitih vrsta ulja ili je svejedno? :to_pick_ones_nose2:

Imao sam sličan problem, a nisam mogao da nađem eva penu. Dampirao sam kućište kompa plutom 5mm koja itekako radi posao (ako ne i bolje od eva pene) a ima da se nađe. sa 1m2 sam izdampirao u kompu sve što je moglo i ostalo još 0,3-0,4 m2. Ima i neke plute mešane sa gumom valjda, vide se onako crne tačkice u njoj. Ona je valjda i namenjena za neku zvučnu izolaciju, dampiranje, trebalo bi da je još bolja.

Svi koje sam pitao za evu su me gledali kao da ih zavitlavam. Hm, pluta bi mogla da bude odlično rešenje a ne bi me iznenadilo i da je jeftinija od eve, pogotovo od one sa maslinovim uljem. Thanks. :oke:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

А шта вам је та Ева пена? Јел то неки сунђер?

Jeste.Od njega prave papuče japanke, one mekane priveske od pene/sunđera u boji, jeftine podloge za miša (platno nalepljeno na crnu penu)...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam sličan problem, a nisam mogao da nađem eva penu. Dampirao sam kućište kompa plutom 5mm koja itekako radi posao..

Cini mi se da je to malo veca investicija od te pene. Gde si uzeo plutu, i koliko te to kostalo na kraju? Tamo gde sam ja trazio kosta ko svetog Petra kajgana.. Ja sam radio sa nekim ''sundjerom'', mislim da je to veoma slicno toj peni, lici na ono crno od podloge za misa :D. Radi posao odlicno, no ne znam kako si resio problem hladjenja, bar u mom slucaju se temperatura povecala. Napajanje isto zna biti bucno. Kada si stavljao tu plutu, gde si je sve lepio? Na sve zidove kucista ili?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Plutu sam platio oko 400din/m2, onako odsečenu sa rolne širine 1m.

Obložio sam bukvalno sve stranice kućišta, sem rupa za ventilatore, CD rom i kartice pozadi. Treba samo još da skinem bočne strane i da zalepim plutu kako treba, sada je zalepljena onom dvostrano lepljivom trakom. Celo kućište je bilo rastavljeno i ispod svih šrafova su elastične podloške (unutrašnja guma od bicikla, makaze i zumba), gde god se dva metalna dela naslanjanu između je elastična podloška (unutrašnja guma od bicikla i makaze), kavez za diskove je mehanički odvojen od kućšta da ne prenosi vibracije i položen na plutu na dnu odmah iza prednjeg ventilatora i uvezan lastišem da ne bega, ventilatori uvezani/upertlani lastišima za kućište preko gumenih dihtunga (nigde ne dodiruju metal), napajanje ima gumeni dihtung na zadnjoj strani etc, etc... Gde je guma od bicikla bila predebela posao završava i dva tri sloja izolir trake, čak se i to čuje, tj. manje čuje. Delovi su svakako spojeni galvanski spojeni šrafovima pa se ne sekiram zbog toga.

Poenta cele priče je odvojiti sve što pravi vibraciju od kućišta, jer ako se vibracija prenese na lim đžaba poso. Onda se to još malo dampira i pesma. :guitarplayer:

Nemam slike iznutra a mrzi me da se zavlačim pod astal.

Nemam problem sa temperaturama, sem napajanja i Noctua kulera imam napred i nazad još dve 12-tice pristigle sa kućištem i usporene na 50% (matična ima mogućnost kontrole dva dodatna ventilatora) tako da je kućište dobro provetreno. Nije bešumno, ali je dovoljno tiho da ga ne čujem od ambijentalne buke ili sasvim tiho pustim muziku, pa mi je to to.

Kućište je LIAN LI PC-7B Plus, procesor C2D 7200 (65W), Noctua kuler, 2GB ram, pasivna grafa, Antec silent napajanje (nije pasivno hlađeno), 2 HDD-a. Temperature se vide na screenshot-u, ako su tačne to je to...

EDIT: Na zadatu temi može da se pročita u lokalu na http://rumski.com/in...p?categoryid=20 a druga korisna adresa je http://www.silentpcreview.com/. Generalno izguglati "silent PC" i ima more toga.

post-53-0-14142700-1326914475_thumb.jpg

Izmenjeno od ManicP
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

recept je jednostavan :dobra ploca, proc ,memorija , hardovi , ogroooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooman kuler sa jednom 12-kom koja se malo upali na 550 pa ugasi , dooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooobro kuciste ( svaki Chiftec je losiji od serverskih i big tower kucista iz Schwabije), dooooooooooooooooooobro napajanje , razjebani ventilatorcici sa graficke i stavljena osmica na 7V ........... kuciste otvoreno sa leve strane jer kablovi moraju da virudobro kuciste znaci - tesko je za ruku i prazno , a kamoli kad ga napunishardove montirati u deo 5.25" bay omcama od panduit(plasticne vezice) traka , da ne prenose vibracijueto to tih racunar - ne treba dampirati nistasto se tice dampiranja - bio probao ne vredelo dok nisam skontao gore napisanokomadi tapisona zalepljeni neoprenom mnogo dobro i jeftino - secite ispod kreveta i ormana ili kupujte restlove za pivo ili bezako su mogli BBC Rogers LS3/5 dampirati tapisonom natopljenim bitulitom , mozete i vi komp ....... preskocite bitulit - smrdi 4 meseca

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Možda je tema trebalo da se zove "Dampiranje kućišta računara da bude tih i lep"... :sarcastic_hand:Sve navedeno stoji, neg je meni komp u dnevnim sobama, prinuđen sam da ga gledam pola dana, bo ga patak. Mora da bude tih, lep sa svih strana a kablovi viru samo pozadi :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mene konstantno hebe napajanje. Pogotovu dok se ne zagreje, cvrci kao traktor, a mrzi me da ga otvaram i trazim gde je problem. A ti golemi kuleri jesu dobro resenje, jos dok puknes pare na dobro kuciste ihaa...A ako cemo vec o lepoti, meni su ova kucista x puta lepsa od ovih uspravnih:http://www.eponuda.com/racunari-kucista/silverstone-lascala-lc16b-mr-cena-186639http://www.eponuda.com/racunari-kucista/chieftec-hm-02b-op-cena-186274Nego, ja resih problem. Kupih laptop, zvuci isto i ugasen i upaljen :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...