Jump to content

Germanium preamplifier GT321


bata bane

Preporučeni Komentari

E pa sad kad ste mi dali gas, nema nazad, inako cu biti dokon dok mi ne stignu DN2540... :whistle2: Ge preamp,nisam imao nameru , ali imam delove skoro sve, treba mi samo mala pomoc prijatelja da se uradi idejni projekt posto ja "ne dosezem" do tih elektrona koji putuju cas vamo cas tamo :wink2: Znao sam da u prvoj shemi nesto nisam okrenuo kako treba...nadam se da sad lici na nesto sto bi moglo da radi :oke: Takodje, zaboravih da pitam posto vec imam neke plocice za Sipijev shunt, da li bi mogli da se iskoriste za napajanje....

post-62-0-36558800-1315748268_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 80
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

BB, meni je jako drago da si krenul u samostalnu kreaciju sheme i naravno da ces imat pomoc. Ali za pocetak mislin da ne bis tribal sebi komplicirat zivot sa CCSima jer te to zasad samo odvlaci sa onoga ce je u sklopu bitno.Ovo iz uvodnog posta i kad bi ti prodelalo (sa sredjenim CCSima) bi ti donilo razocarenje i glavobolju. Pojacanje bi bilo naprosto ogomno, vece od par stotina puta a mozda i koju tisucu puta (da se ima izlazni graf ili preciznije podatke o parametrima GT 321 moglo bi se tocno izracunat). I ca bis sa tim pojacanjem? Za ovakav projekt Ge linijskog preampa ti tribaju 2 ili 3 tranzistora, zavisno kako izaberes. U obadva slucaja pojacanje triba bit definirano odnosom kolektorskog i emiterskog otpornika tranzistora u stupnju pojacanja tako da ti je emiterski otpornik na tom tranzistoru neophodan.Ako ces poc na 2 tranzistora onda za polarizaciju baze tranzistora u prvom stupnju (pojacalo) je jako pozeljno da bude bootstrapirana jer ces time dobit puno veci ulazni otpor sklopa. Otprilike onako ka ca ti je bilo u ulaznom stupnju na ranijim "full Ge" verzijama ampa. A ako ces ic na 3 tranzistora onda prvi triba bit slicilo, isto u svrhu postizanja veceg ulaznog otpora.U kolektoru stupnja pojacanja ti nikako ne preporucam koristenje CCSa jer ces sa njime dobit vrlo veliko pojacanje koje lokalna degeneracija nece uspit umanjit na neku zeljenu vridnost jer je emiterski otpornik puno manji od dinamickog otpora CCSa. A osim toga ce pojacanje bit podosta ovisno o otporu tereta iza izlaznog slidila. Znaci dvi nezeljene stvari, i preveliko i o teretu ovisno pojacanje.Izlazni stupanj (slidilo) mozes opremit sa CCSom va emiteru ako to bas zelis mada neku prednost sa njime neces dobit. S obzirom na kojim nivoima signala dela line preamp ta, cak i teoretski zanemarljiva, razlika izmadju linearnosti sa CCSom i linearnosti sa otpornikom u emiteru slidila ne znaci doslovno nista.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedva uhvatih minut da se javim...Elem, posto vec imam sklopljene dve plocice prema staroj shemi koju je postovao sst svojevremeno, verovatno cu njih upotrebiti uz eventualnu korekciju izlaznog stepena i dodatkom CCS. To nije neki dodatni posao, a eto cisto da promenim malo, da se zabavim...a i ne kosta me nista

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo nadjoh shemicu na kompu sa posla...

To vec lici samo je pogresna vrednost emitorskog otpornika na T2 - sa 390k, kroz T2 ce teci tek pokoji mikroampercic...Na emiteru treba da imas oko 16V (+U / 2 sto namestas sa 10k trimerom) a vrednost emitorskog otpora odredjuje struju kroz T2 koja bi trebala da je barem desetak mA. Da je R = U / I vec znas ;)Takodje, ako bas volis CCS, emitor folover (T2) je pravo mesto za to...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To vec lici samo je pogresna vrednost emitorskog otpornika na T2 - sa 390k, kroz T2 ce teci tek pokoji mikroampercic...

Jasno da je za ovu aplikaciju pogresna,vridnost. Ta shema je segment sheme full Ge ampa di je slidilo imalo iza sebe driverski tranzistor sa njegovom strujom baze.A kako je tu i pojacanje malo preveliko za tipicnu line aplikaciju, evo doli sheme sa pojacanjem od oko 4 puta. I sa ispravljenim jednim detaljem (moj previd u polarizaciji baze) tako da ispravljena shema ima ulazni otpor od oko 100K, znaci jednu vrlo povoljnu vridnost. Prvi tranzistor dela sa negdi oko 0,9mA ca je dobar kompromis izmedju jos uvik odlicne frekventne karakteristike i malog suma. Drugi tranzistor je slidilo i ovdi dela sa nec manje od 6mA struje, odredjene 3,3K otpornikom u emiteru. Ili po zelji sa CCS-om umisto njega, nebitno. Vridnosti su sracunane na brzinu ali mislin da nisan pogrisil u izracunu pojacanja i ulaznog otpora

post-522-0-24905600-1315835538_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vridi ona sa sasvin dovoljno tocnosti i za hfe i od oko 50 koliko san zel za pretpostavku. OK, struja curenja je smetajuci faktor ali s obzirom da je ovo RF tranzistor male snage onda je za ocekivat da ipak ni prevelika i da nece znatnije uticat na rezultate.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo sad dodjoh kuci.... Dodao sam mali CCS, pa bi to onda izgledalo ovako... :acute: Ukoliko je moguce bilo bi dobro da ostane pojacanje koje je bilo i u prvobitnoj varijanti, tako bih mogao da ga koristim i sa ostatkom Ge ampa ponekad.... :wink2: Ako mislite da bi bilo zgodno da se poveca napon napajanja ili mirna struja, ja nemam nista protiv, tranzistora ima dovoljno... :oke:

post-62-0-26023200-1315849379_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav ZZZ, u prvobitnoj varijanti bilo je oko 12x povecanje sto mi je bilo idealno za Ge Amp. E sad zao mi je da ne napravim preamp posto imam vec sve delove, jedino bih morao da uzmem trafo koji nece biti neki trosak. Za napajanje koristicu Sipi-jev shunt, imam plocice i delove, a veci deo je i vec zalemljen posto mi je ostalo od prethodnog projekta. Pream ce ici u posebnu kutiju, a mozda i dve..dual mono...volem male kutijice pa to ti je.... :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo sad dodjoh kuci.... Dodao sam mali CCS, pa bi to onda izgledalo ovako... :acute: Ukoliko je moguce bilo bi dobro da ostane pojacanje koje je bilo i u prvobitnoj varijanti, tako bih mogao da ga koristim i sa ostatkom Ge ampa ponekad.... :wink2:

Ma dobro, ako te stvarno toliko vuce zelja da tu bude CCS neka bude (mada se ne dobiva sa njim prakticno nista). Struju kroz njega definiras onm gornjim otpornikom koga nisi oznacil. Pad napona na njemu je nekih 0,2V pa ces mu lako izracunat vridnost. Za recimo 6mA kroz CCS bi to bilo 33 oma. Ca se tice pojacanja, mozes ga minjat prominom vridnosti otpornika u polarizaciji baze ulaznog tranzistora. Za signal su oni u paraleli a ta paralela jos lezi paralelno sa 5,6K u emiteru pa itekako ulaze u formule za pojacanje. Ako im se odrzi otprilike isti odnos onda ce promjene radne tocke bit vrlo male. Mozes cak stavit 4 para i sa maalim preklopnikom birat 4 razne vridnosti gaina. Ovdi su ti jos 3 para kod kojih je odnos vridnosti otprilike isti ka i kod nacrtanih 56K i 12K. To su 22K i 4,7K sa kojima dobivas gain malo veci od 6 puta; 15K i 3,3K daju gain od oko 8 puta a 10K i 2,2K daju gain od oko 11 puta.Porastom pojacanja ce ulazni otpor padat ali i sa ovih 11 puta pojacanja ce mu vridnost bit oko 40K, znaci i dalje dobra vridnost. Evo ovo ti na brzinu iznosim, sutra gren doma sa ove kante i bit ce me malo na forumima
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav ZZZ, u prvobitnoj varijanti bilo je oko 12x povecanje sto mi je bilo idealno za Ge Amp. E sad zao mi je da ne napravim preamp posto imam vec sve delove, jedino bih morao da uzmem trafo koji nece biti neki trosak. Za napajanje koristicu Sipi-jev shunt, imam plocice i delove, a veci deo je i vec zalemljen posto mi je ostalo od prethodnog projekta. Pream ce ici u posebnu kutiju, a mozda i dve..dual mono...volem male kutijice pa to ti je.... :wink2:

A OK posebna kutijica (sa napajanjem) i pojacanje oko 12xmislim da ti je to kako si zamislio bolje resenje: poseban uredjaj.koliko ti je ustvari potrebno Vp-p za pogon ampa?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo ovo ti na brzinu iznosim, sutra gren doma sa ove kante i bit ce me malo na forumima

Hvala puno, srecan put i pozdrav, a kad se budemo culu vec cu imati i nesto da ti pokazem.. :wink2:

Dobija nesto veci swing i nesto manji THD, al' meni emitor folover uvek bolje zvuci sa otpornikom...

Pa kako gde legne, zavisi od ostatka, mislim da nema recepta za univerzalnu varijantu, zabavljam se malo uvek mogu da proabm sa otpornikom :oke:

A koliko ti je ustvari potrebno Vp-p za pogon ampa?

.....pa mislim da ne slusam glasnije od 15Vp-p...ali to je neka moja laicka procena :guitarplayer:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bata Bane pa recimo ako je CD oko 2V a ti pi slobodnoj proceni ne slusas vise na ampu od 15-16Vonda je potrebno pojacanje oko 8?ili ga zaokruzi na 10 ximam jedan veoma jednostavan stepen koji cu isprobati sa mojim Ge ampom (sa 2 tranzistora),posto meni nije potreban gain to je samo kao buff.ali mu treba dodati 1 pojacavacki stepeni dvostruko je napajanje ako ti to odgovara?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...