Jump to content

Germanium preamplifier GT321


bata bane

Preporučeni Komentari

Naravno, u slucaju ovog preampa bice dobro i jedno i drugo i trece i peto resenje, al' ako hoces da radis egzibicije, gledaj da ne budu stetne... ;)

Znas da sam ja vec stete nacinio onoliko, jos malo mi nista ne znaci... :wink2:Hvala na savetima, mujca je sve skonto.... :whistle2::pivo:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 80
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Znas da sam ja vec stete nacinio onoliko, jos malo mi nista ne znaci... :wink2:Hvala na savetima, mujca je sve skonto.... :whistle2::pivo:

Па де сад постаде контало кад се ова два другара расписала теорије ко за целу прошлу годину :sclerosis:ајд питај још нешто,сигурно си неку ситницу прескочио(док су вољни да објашњавају) :phil_04:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pitanjce za mudre glave, reko da proverim pre nego zalemim... :whistle2:Na shema, CCS ide 6mA mirne struje, e sad otprnik na + grani je oko 33R, a ova dva prema masi bi prema mom proracunu trebali da byudu po 16K svaki, a kond koliko sam shvatio moze 100uF :icon9:Jel sam dobio bar prelaznu ocenu.... :phil_04:

post-62-0-91581400-1322933027_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

stavi svaki po 5k1 ( da imas oko 3mA kroz komandni tranzistor )kond je sasvim ok od 22uFne valja ni tu preteratii , jebote, nacrtaj to kako treba - vec sam poceo da gledam kakav tu kratkospojnik ide ........ :unbelieveble:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Evo da dam na poslednju proveru mudrim glavama jer ovo odovara......ako treba da uradim neku ispravku :wink2:

Ma otkud si izvukal te vridnosti otpornika(10K i 22K u polarizaciji ulaza i 33 oma u CCS-u, one poboldane vridnosti u shemi)? Sa tim vridnostima bi ti ulazni tranzistor bil u potpunom zasicenju tako da bi izmedju kolektora i emitera bilo odokativno nekih 50-ak mV a kroz CCS bi ti sa tih 33 oma teklo 18mA struje. Usporeedi ih malo sa vridnostima na prvoj stranici teme
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Struju kroz njega definiras onm gornjim otpornikom koga nisi oznacil. Pad napona na njemu je nekih 0,2V pa ces mu lako izracunat vridnost. Za recimo 6mA kroz CCS bi to bilo 33 oma.

Nisam obratio paznjiu, ucukao sam automatski ...da metnem onda oko 60R to mu dodje oko polovine pocetne vrednosti.

Ca se tice pojacanja, mozes ga minjat prominom vridnosti otpornika u polarizaciji baze ulaznog tranzistora. Za signal su oni u paraleli a ta paralela jos lezi paralelno sa 5,6K u emiteru pa itekako ulaze u formule za pojacanje. Ako im se odrzi otprilike isti odnos onda ce promjene radne tocke bit vrlo male. Mozes cak stavit 4 para i sa maalim preklopnikom birat 4 razne vridnosti gaina. Ovdi su ti jos 3 para kod kojih je odnos vridnosti otprilike isti ka i kod nacrtanih 56K i 12K. To su 22K i 4,7K sa kojima dobivas gain malo veci od 6 puta; 15K i 3,3K daju gain od oko 8 puta a 10K i 2,2K daju gain od oko 11 puta.Porastom pojacanja ce ulazni otpor padat ali i sa ovih 11 puta pojacanja ce mu vridnost bit oko 40K, znaci i dalje dobra vridnost.

Pa nije 22K vec 2K2, prema proracunu. Mislio sam da bude pojacanje 11x, valjda sam dobro shvatio. Uvek priznajem mogucu gresku... :whiteflag:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za 33 oma je moja greska, skroz sam smetnul s uma da su tu Ge tranzistori sa pragom otvaranja ispod 0,2V a ne Si sa 0,6V tako da tih 33 oma moze ostat. Tako da zanemari ono ca san u prethodnom postu napisal o tome.Medjutim, za one otpornike si napravil gresku time ca si ih obrnuto nacrtal. 2,2K ti triba ic prema +32V a 10K prema masi.Tocno je da se njihovim vridnostima odredjuje pojacanje sklopa ali uni ujedni i postavljaju DC radnu tocku na potribnu vridnost. A sam proracun pojacanja (ono bi racunski bilo isto bez obzira kiji je otpornik gori a koji doli) ne bi nista znacil kad bi pogresno okretanje otpornika utiralo tranzistor u saturaciju di ne bi imal nikakvog pojacanja.Zamini polozaje tim dvima vridnostima (10K i 2,2K) i to je to

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

i sta rekoste na kraju? el postoji "zvuk germanijumske A klase" ?

Kako? Pa postoji poodavno. I to sa sve 2,2A mirne struje, ako to nije debela A klasa..ondak nije nista.A kako ce da sviri ovaj preamp to cemo tek da javimo.......i to sve u novine
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Де нађе те транзисторе-види што су ружни,сам да знаш сиви транзистори имају више белог дима од црних

Pa zato su i zanimljivi, zamisli da gledas utakmicu i znas rezultat koji ce biti na kraju :wink2:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evooo, prvi slikica...Trafo, shunt, i Ge preamp...Nadam se da cu do kraja dana uspeti da ga napravim i probam :whistle2:...ali kako sad imam novi multimer, sve je mnogo lakse i brze... :wink2:

Ih, pa Ti si poklon dobio pre vremena...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...