Jump to content

Zvucnici iz Sony TVa


Дане

Preporučeni Komentari

Zdravo,Imamo Sony Trinitron TV, star je, kupljen nov jos pre 20ak godina i placen dobro. Par puta mu je crkavala neka elektronika i pre neku godinu smo ga izbacili iz upotrebe jer se ne isplati vise popravljati ga.Oduvek me je odusevljavao zvuk koji je davao TV; zvuk je bio sa dosta bassa (neocekivano za zvuk koji dolazi "iz" TVa) i to prilicno cistog bassa cak i pri glasnijem slusanju muzike.Ja sam bio nekom prilikom procitao negde da su se u te Trinitron televizore, u poneke modele, ubacivali kvalitetni drajveri koji kada se ubace u kutiju mogu solidno da zvuce.Tako da sam i ja dosao na tu ideju i izvadio zvucnike iz TVa. Bili su smesteni u plasticnoj kutiji, pasuljastog oblika, zapremine oko 5-6litara, sa bass refleksom duzine 5cm i precnika otvora 3cm.Ovo su drajveri: bass je oko 10cm, visoki oko 3cm. Otpor je 8 Ohm, bassa i visokog.E sada, nevezano za to da li su to bas ti kvalitetni drajveri, ja hocu da napravim kutije (podnostojece ako moze) za ove drajvere, jer imam viska nekog medijapana, pa bih zamolio poznavaoce da mi daju neke smernice oko kutija. Neke mere cisto da ne bude da pogresim za ceo kilometar, ako je moguce ista dobiti iz ovih brojeva sa magneta bassa. Moze bass reflex kutija. Skretnicu ne planiram da pravim, koristio bi originalni kondenzator za visokotonac. Znam da nije bas neki HiEnd Audio, ali jeste DIY ;)Hvala unapred.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 62
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Moje dve parice na temu:Podnostojeće, što reče Sax, bile bi malo previše. Jedino da se možda pregrade i da se dno/donja sekcija iskoristi kao polica za CD ploče :)Ovako nekako... ?post-13-0-67024300-1302415101_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zapremina kutije pri 16mm mdf je 6.35 litara. Kada se izbije zapremina zvučnika, doda malo dampinga, taman se dobiju dve male polica-kutije... Ovo je samo jedan 5-minutni projekat, ideja, ne mora ovako. Međutim, ovo je najbliže onome što je Dane tražio, a ispoštovano je praktično sve :)Podnostojeća kutija, zvučnici 100 i 30mm, 6 litara zapremine, BR otvor može napred, može nazad, a šupljina ispod idealna za smeštaj CD ploča, ali ne mora... Može i ovako klot, ili da se zadrži samo gornji deo, modifikuje... Pitali ste, evo jedne ideje, predloga... ;)sony tv zvucniki.PDF

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moze li i neka slika visikotonca, cisto iz znatizelje :DImas vrlo zanimljivu ideju, projekat uopste nije neizvodljiv, a trebalo bi i da svira vrlo solidno. Takodje Steinov predlog nije los.Ali ja bih dodao nekoliko stvari. Prvo, bass reflex je vrlo nezahvalan ako ne znas sta tacno pravis, relativno mala greska moze da da vrlo los zvuk, tj da upropasti bass. Naravno, sve zavisi, a eksperimentisanje cesto da i dobre rezultate, ali moras da imas stpljenja da probavas vise cevi itd. Najjednostavnije bi ti bilo da prosto uzmes originalnu kutiju, sipas u nju neki pesak ili nesto da joj tacno odredis zapreminu, i da stavis bass reflex cev koja je iste duzine i precnika kao i originalna. Druga, jos bolja varijanta je da ti neko izmeri parametre tih bass zvucnika, onda bi mogao da napravis bash dobre zvucnike.Mogao bi takodje i da razmislis o kompresionim ili transmission line kutijama. Kompresione su proste, tu maltene nema sta da pogresis. Jedino je pitanje da li bi tim drajverima legla kompresiona, opet to zavisi od parametara. Transmission line bi bila najzanimljivija varijanta: takva kutija je obicno najvece zapremine sto bi tebi u ovom slucaju bash odgovaralo jer hoces podnostojece. Takve kutije imaju vecu toleranciju na greske od bass reflexa, ali problem je sto je neophodno znati nekoliko parametara: Re, Qts, Bl, Sd, Fs. Od toga je Sd vrlo lako izracunati, a Fs nije bas neophodno znati tacno (mada bi bilo lepo). Ja na osnovu tih parametara mogu lako da ti napravim projekat kutije, jer sam za sebe pravio program u kome mogu da pravim oblik tunela po zelji, na osnovu unete duzine, povrsine pocetka tunela i povrsine kraja tunela i debljine dasaka, a program izbaci sliku sa projektom.Sto se skretnice tice, vatijanta sa ostavljanjem originalne bi trebala da bude ok, samo najbolje je da izmeris vrednost tog kondenzatora i stavis neki novi, polipropilenski (npr Mundorf Mcap). Pravljenje "prave" skretnice na osnovu merenja drajvera bi ti verovatno bila prevelika komplikacija i trosak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na odzivu :)

Kondenzator nemam (ili ne znam) kako da izmerim, a ono sto pise na njemu je:

Alcap

2.7MFD

50VNP

+-10%

Sliku zadnje strane bassa sam stavio zbog onih brojeva, u nadi da se po tim brojevima mogu saznati ti parametri. Ja sam ih ukucavao u internet, ali nikakve rezultate nisam nasao.

Skretnicu ne bih pravio, a probao bi da kupim novi kondenzator, taj Mundorf, stim sto njega mogu i kasnije da promenim.

Steinov predlog nije los, i zahvaljujem mu se ovom prilikom na trudu, s'tim sto u tom slucaju bi napravio bookshelf kutiju tih dimenzija ali bez one police ispod, posto ona valjda ne igra nikakvu ulogu sto se zvuka tice.

Ali bi vise voleo podnostojecu, taj transmission line mi se svidja (imam dovoljno medijapana za pregrade). Preterane komplikacije i rizike vezane za bass reflex bih izbegao. Samo ostaje da nekako saznam parametre drajvera...Probacu da kontaktiram Sony i da instaliram neke od onih programa sa bazom drajvera i njihovim parametrima. Ako to ne da rezultate, napravio bih najbezbolniju varijantu, pa makar bila i bookshelf, kompresija...

Evo slicica visokih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

bolje bi im bilo da imaju unutar kutije zasebnu kutiju

Jasno mi je na sta ciljas, to ne bi bio problem oklopiti visoke. Jedno pitanje, da li je to potrebno i u slucaju bass reflexa tj transmission line kutije ili samo vazi za kompresiju?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

skini ovo , instaliraj i procitaj help : http://dl.dropbox.co...Speakershop.rarizmeri T/S parametre , pa se javi

Da li mozes da mi kazes samo da li je Merac Frekvence neophodan za testiranje? Koristio bih software-ski signal generator sa kompjutera koji je povezan direktno na pojacalo i to bi koristio za test.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jasno mi je na sta ciljas, to ne bi bio problem oklopiti visoke. Jedno pitanje, da li je to potrebno i u slucaju bass reflexa tj transmission line kutije ili samo vazi za kompresiju?

U bilo kom slucaju treba odvojiti ove viskotonce u zasebnu kutiju, jer nisu zatvoreni. Vecina danasnjih visokotonaca su neki mali dome-ovi i sa zadnje strane su potpuno zatvoreni, a ovaj tvoj je klasicni cone zvucnik, i otvoren je sa zadnje strane. Visikotonci se stavljaju u posebnu kutiju jer ce ih inace bass zvucnik pomerati tokom svoga rada i tako uticati na zvuk.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala.Otprilike mi je sve jasno, potrazicu sutra negde taj Merac Frekvencije, da bi merenje bilo sto preciznije.Molim samo potvrdu da sam na pravom putu: za dobijanje T/S parametara treba da pratim "TEST Loudspeaker" proceduru iz programa JBL SpeakerShop i na kraju mi ih on racuna?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zdravo,nabavio sam sve potrebno i krenuo sa merenjem ali naisao sam na problem:u koraku na slici ocekuje se da izmerim napon izmedju 10-20V, sto je nemoguce, najvise sto sam uspeo je 2.5V i to na pojacalu pojacanom skoro do daske a ulaznim signalom na max.Koristim softverski signal generator preko zvucne kartice, povezane na pojacalo i zvucnike, jedino za otpornik nisam siguran da je 2W, ali je definitivno 1000 ohma.Par puta sam proverio, sa 2 pojacala, i opet isto.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

proveri i treci puttreba ti jace pojacaloili mu daj koliko imas mada mi je tesko skontati da pojacalo koje koristis ne moze da izbaci 15V na izlaz

Ima pojačala koja ne mogu da proizvedu 15V... Posebno ako im napon napajanja nisko. Sumnjam da je tako, ali...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma nemoguce. Da je 10-20mV to moze, oko 15mV je sa potenciometrom na oko 12sati! Dakle, to je napon meren na otporniku, kao na shemi na slici iz prethodnog posta.Ja sam mislio da je ovaj Kenwood i vise nego dovoljno jak za sve moje potrebe ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

А да ти може бити не мериш офсет, да ти је инструмент на опсегу за једносмерни напон?Усликај како си повезао, а и да се види шта показује инструмент.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Beli kabl dolazi iz izlaza pojacala. Plus je ova na kojoj je otpornik. Crvena i crna su od instrumenta. Otpornik je metal-film. U ovom slucaju je pojacalo bilo na "11 sati"Instrumenat je postavljen na 200mV DCV losija je slika, ne znam dal se vidi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...