Jump to content

Popravka zvučnika


Zvu

Preporučeni Komentari

Ako je neko ikada hteo da uradi recone svojih zvučnika ali se plašio jer nije znao kako, evo odgovora. Ovako :)

Kako budem naletao na kvalitetne klipove poput ovog, baciću poneki ovde. Ima mnogo šarlatana koji bacaju linkove na YouTube kako bi se hvalili ali ovaj bata je objasnio. Ni sam ne bih uradio drugačije :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 55
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Još jedan jako kvalitetan. Kada se nema recone kit već se radi redom, kalem, donji centrator, membrana... Takođe jako korektan rad.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stvarno su ok klipovi...ali ovaj Musa gore sto dere jarca je sampionupropasti originalnu novu membranua verovatno je samo kalem izgoreo?.i obavezno je potrebno zastititi magnetni procep da slucajno ne upadne nesto u toku rada.A sad vidim ovaj drugi Musa postavio selotelp na gap...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovako se u stvari radi. Čovek pokazuje kako se to radi u normalnoj zemlji gde niko neće da se maltretira za poliesterom, epoksidom i istraživanju raznih lakova za ovo ili ono kada je fabrika već to uradila savršeno. Iskren da budem, po mom mišljenju, motanje kalema ne vredi truda + nikada nije dobro kao što je fabrika uradila. Poenta jeste u tome da domaći serviseri (čast izuzecima) stave jako mnogo laka na kalem misleći da to tako treba da bude jer je "fabrika prištedela" pa je stavila toliko malo da se svaki namotaj raspoznaje.

U realnosti su stvari drugačije. Kada se stavi mnogo laka/epoksida/younameit, napravi se dobar sloj izolacije preko namotaja koji se onda ne mogu osloboditi suvišne temperature dovoljno brzo. Ako domaćin ne stavi toliko debeo sloj, kalem ima tendenciju da se raspadne odmah zato što supstanca koja se koristi u glavnom nije ni predviđena za zvučničke kalemove. To onda postaje zamorno. Mislim, nositi zvučnik na premotavanje svaka 3 meseca dok se konačno ne napravi tolika rupetina na membrani da treba mnogo mnogo lepka da bi se zalepio kalem za istu.

Ovo na klipovima je prava stvar. Nema skidanja lepka sa papirne membrane (i pri tom gotovo uvek skidanja i dela membrane sa lepkom), nema vraćanja zvučnika tj. reklamacije. Kako je fabrika uradila, tako je spakovano u šasiju. Prosto,brzo i jednostavno Postavljena slika

To što smo bili pod sankcijama i što smo u lošoj finansijskoj situaciji je dovelo do motanja kalemova, krpljenja probijenih membrana i slično. To više nikada ne radi isto tj. dovoljno dobro.

Stava sam da treba uvek staviti recone kit. Ovo naravno ne važi u slučajevima kada je kvar estetske prirode (ulubljena ili pocepana kalota) ili kada je u pitanju zamena vešanja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma saim se bre...Ali ja nikad ne bih pocepao dobro ocuvanu staru membranumislim da su te stare membrane bolje od ovih danas?Zamisli da mi tako cepa Vitavoxovu membranu i stavlja tamo neki shit? :blackeye:A to se motanja kalemova tice video sam neke koji boljeizgledaju nego fabrickiStvarno, nije zezanje

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ono tamo je EV, a ne neka vintidž ezoterija :) . Što se tiče tih zvučnika čiji kalemovi imaju lošije namotaje fabrički nego ručno motano... Njih se uglavnom ni ne isplati popravljati :) Doduše, meni nije nikada bio problem da složim namotaje kako treba. Veći je problem učvrstiti ih dobro za former nekim vrhunskim lakom i naneti ga jako tanko.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo, odmah krećem sa vežbanjem... Postavljena slika

"Vežbao" sam kući dve godine (dok sam još išao u srednju školu) na zvučnicima svojih drugara koji su pre bili za bacanje nego za servis i to za Dž, naravno. Kad sam pomislio da sam nešto naučio ostavio sam se toga. Nekoliko godina kasnije sam radio u servisu zvučnika nešto preko godinu dana. U jeku sezone sam morao da popravim od 3 do 6 zvučničkih jedinica dnevno (što baseva, što srednjetonaca, što visokotonaca). Prošlo mi je kroz ruke dovoljno žice, kalemova, lepka, vešanja da uzimam za pravo da napišem ono što već jesam u sedmom postu, a što predstavlja sumaciju mojih utisaka o popravci zvučnika ...

Nije vredno truda ukoliko je iole veći kvar. Popravka može ali samo na onaj način kako je prikazano u klipovima. Moje mišljenje, ne teram nikoga da se slaže sa mnom :rolleyes:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 5 nedelje kasnije...

I ja sam dobro uvezbao da premotavam zvucnike,ali uvek volim daa cujem i druge.Kazete pljosnata zica i dobri lepkovi.Zanima me cime lakirate spulnu,i kakva vam je ta pljosnata zica?Ja koristim bizon lepak dvokomponentni za namotaje i neostik za lepljenje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 10 months later...

-Eto i ja `vezbam`servisiranje zvucnika vec 25 godina :wink2:-Zvucnik je moguce servisirati bolje od proizvodjaca ,sto u velikoj meri zavisi od pedantnosti majstora i njegovog poznavanja materije,jer paznju koju majstor posveti pri radu jednog zvucnika ,se ne moze porediti sa masovnom proizvodnjom fabrike.-Neko je spomenuo kvadratnu zicu "preferirajuci kvalitet",a bilo bi bolje da se objasne sve prednosti i mane raznih profila Cu i AL. zice. Tako bi svima bile jasnije neke relacije.-Za ispravan servis zvucnika potrebno je koristiti 5 razlicitih lepkova !-I osnovno pravilo:Ne izmisljajte poboljsanja,vec samo pedantno kopirajte fabricki rad,svaka izmena koja donosi neku prednost,obavezno unosi i neki nedostatak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moje iskustvo sa JBL-om je lose. Niko nije ni blizu fabrike. Lepo je sve to za PA ali parametri su daleko od specifikacije. Prvo oni na dosta jedinica koriste Al zicu koju kod nas nema niko bar da ja znam, a koriste i profil koji je cetvrtasti i za Al i za Cu. Specijalno za kompresione jedinice ovo je problem jer Cu je tezi i efikasnost je smanjena. Kazem za vasar i slicne manifestacije ovo nije ni vazno. Dodatni problem su vesanja, zamenska su tvrdja. Potvrdjeno u praksi i cak nabavka iz USA od firmi koje su kao to radile za JBL se pokazalo da nije dobra. Zivi primer 2122 i 2245 koje imam. Papir za membranu koji ima original i kopija takodje problem, specijalno na JBL gde se koristi aquaplas premaz. Pisi propalo bez originala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima resenje ali skupo, ultrazvucna lemilica. Planiram da ovih dana zovem jednu firmu koja ima u ponudi Denon ali cena sigurno nije ispod 1000Eur. Moguce je lemiti Al, naravno metal, staklo i keramiku. Ide specijalni "kalaj" za lemljenje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...