Jump to content

Pencil 7


chakija

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 59
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Mali update:Preselio sam se u veci stan pa mi je sad prostorija gde su smesteni pencili oko 21 kvadrat(4,7x4,5m sa 2,4m visinom). Prethodna prostorija je bila oko 15 kvadrata ali sa visinom oko 2.9m. Prostorija je praznija nego prethodna tako da malo "zvoni". Razlika u zvuku u odnosu na prethodnu sobu je enormna i ovo sto sada se cuje uopste ne lici na onaj zvuk koji sam imao. Bass podrucje je pogotovo razocaravajuce-sveo se na obicno muljanje koje moze da se cuje po cjoskovima sobe, dok u sweetspotu nemam uopste bassa.Imam utisak da pencili u ovoj prostoriji nikad nece svirati ni blizu kao sto su svirali u prethodnoj. Prokleta akustika...

:buehehe: Welcome to my nightmare! PS. Jasno ti je da Alfe nećeš dobiti nazad... :rofl:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Makar da dobijem behringera nazad... :hot:

To nije kod mene... :) Što se tiče podizanja i spuštanja kutije... Moji fostexi su tek onda prosvirali kako valja kada sam izbacio odstojne nogice koje su bile odigle kutije od poda. Drugačija je konstrukcija, ali je očigledno efekat bliske reflektujuće površine uračunat u konstrukcijsko rešenje kutije...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nema tu leka ni sa spajkovima...Mislim da je jedino resenje postavljanje bass-trapova, ubacivanje komada namestaja i potom eksperimentisanje sa pozicioniranjem. Beat je u pravu kada spominje ispunu-mislim da i tu treba napraviti izmene tj. ubacitii jos ispune. Neverovatno je bilo kako se potrefilo sve u onoj drugoj prostoriji...stvarno, kada cujem ovde kako svira i uporedim-nidje veze. Moze biti da je prostorija velika za njih pa bass ne moze da adekvatno ispuni prostoriju. Ono sto me narocito nervira je to sto kad ustanem sa stolice cujem bass (koji je takav kakav je), ali cim sednem u nivo zvucnika bass-a skroz nestane !?? Prokleta akustika...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.............Ono sto me narocito nervira je to sto kad ustanem sa stolice cujem bass (koji je takav kakav je), ali cim sednem u nivo zvucnika bass-a skroz nestane !?? Prokleta akustika...

U takvim slučajevima sam ja popravljao situaciju postavljanjem zvučnika na kraći/duži zid u zavisnosti od trenutne pozicije. Zvučnici koje sam imao pre Sansui-a su bili DIY sa 12" basovima. U mojoj sobi (koja je 20kvm) na kraćem zidu nigde basa. Kako sam ih prebacio na duži zid, proradile su. Probaj. Važno je da ne škodi, a ako ne škodi znači da koristi :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Poslušaj Zvuleta. Drugi savet ti je da sedneš na desnu šaku i sediš na njoj dok skroz ne utrne i izgubiš osećaj da je tvoja. E, onda probaj sa njom, kao da nije tvoja, skroz je drugi osećaj kada ti to neko drugi radi. Naravoučenije: saveta ima svakojakih, ali ako ne probaš da lokalizuješ šta doprinosi promeni, nećeš znati odakle da kreneš sa promenama i u kom pravcu praviti dodatne promene da stvari dovedeš u željeno stanje. (za ovaj "savet" ne zameri, samo se šalim) :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Danas sam ih vozao po citavom stanu. Prvo sam ih pozicionirao naspram duze strane sobe i rezultat je bio veoma slican-mala promena po pitanju srednjih, visokih, ali bass je i dalje bio isti tj. uopste ga nije bilo u sweet spotu. Kako sednem na stolicu, kako se spustim u nivo zvucnika, tako nestane bass-a. Kao da je neko odseko sve ispod 100Hz. Kada stojim u sweetspotu bass-a ima, ali ni blizu takvog kvaliteta kakav je bio onomad. Zatim sam preselio sve u drugu, manju sobu od nekih 15tak kvadrata, koja je punija stvarima i uopste ne "zvoni". Probao sam i po jednoj i po drugoj strani zida da stavim kutije, medjutim rezultat je bio uvek isti- bas u sweetspotu NE POSTOJI ! :angry7:Ovo, po meni, dovodi do zakljucka da visina prostorije pravi ovaj problem i da jednostavno pencilima nikako ne leze prostorije u kojima trenutno zivim. :crying:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo, po meni, dovodi do zakljucka da visina prostorije pravi ovaj problem i da jednostavno pencilima nikako ne leze prostorije u kojima trenutno zivim. :crying:

Primi moje iskreno saučešće i dobro došao u klub "nikad zadovoljnih"...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam kako i očekivati nekakav bass iz jedinica malo većih od kalotnog visokotonca. :lol: Bez obzira što je neko mislio zbog visokog Qts-a da će da izvuče veliku kutiju i relativno dubok bass za 4" jedinicu, sve je to smuti pa prospi. Nemojte da gledate šta ispada u simulacijama za BR kutiju sa jedinicama sa visokim Qts-om, već sam puno puta to pričao, ali izgleda zađabe.Ta jedinica bi, ako bi se pravilo kako bog zapoveda, išla u BR kutiju od 4,6-4,7 L, ili u kompresiju od 3 L. A onda se uradi bass sekcija sa nekom normalnom bass jedinicom koja bi pokrivala područje 40-200 Hz. Odreže se bass gore, i ovaj pencil se odfikari na dole, pronađu se odzivi negde na 200 Hz, i to je to.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Heh, boki druze stari, da nisam imao pencile evo skoro pola godine poverovao bih ti svaku rech :). Ono sto je izlazilo iz malih govanaca ostavljalo je bez teksta ne samo mene vec i sync-a i jos 2 drugar-a koji su ih culi. Svi znamo sta je dobar bass tako da nema sumnje da pencili mogu da "deliveruju" dovoljno bass-a u odgovarajucoj prostoriji. Naravno, nije TO - TO bez 15" (da se ne lazemo, ako postoji neko ko gaji fetish prema velikim membranama onda sam to sigurno ja). Slazem se sa tobom za predlog koji si dao i nesumljivo bi bolji zvuk bio sa posebnom bass jedinicom. Medjutim, to iziskuje dodatna ulaganja, trosenje zivaca, vremena...

Poenta je u tome sto sam ja bio savrseno zadovoljan ranije sa pencilima, a sada kada su dosli u okruzenje koje im ne pasuje moracu naci neko drugo resenje. Mozda bas neka varijanta sa 12" wooferom. Imam one moje matore seleniume 12pw3 pa cu najverovatnije sa njima prtljati...moza neka H-baffle varijanta dodje u obzir i malac gore u OB :) - OB=neizleciva boleS !

ELEM, odem na hifiles forum i tamo ko porucena tema dignuta iz naftalina u vezi sa akustikom sobe. Procitam http://www.decware.com/paper14.htm i probam racunajuci da nemam sta da izgubim. Rezultat je u mom slucaju frapantno pozitivan. Postavio sam zvucnike priblizno onako kako je postovani autor predlozio i dobio sam veoma dobar rezultat. Kompletna zvucna slika, srednji, visoki, bass, apsolutno sve se daleko bolje cuje. Nema vise reverbastog prizvuka u vokalima, omastio se donji opseg-dobilo se na body-ju, nemam bass rupu u koju sam sedao ranije u sweetspotu. Imaging je takodje daleko bolj-tacno mogu da odredim svaki zvuk odakle dolazi.

Ocekivao sam napredak u srednjim i visokim tonovima ali apsolutno nisam ocekivao da ce i bass da se popravi u tolikoj meri. Sada mi jos malo fali tretiranja sobe i mislim da cu moci jedno vreme da budem zadovoljan sa zvukom koji imam :laugh1tooht: . Eto kako se sve (bukvalno :buehehe: ) okrene za manje od par sati .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ChakijaŠto bi u konkretnom slučaju značilo da si napravio corner setup, postavio si zvučnike na susedne zidove, okrenute ka centru sobe, to jest prema poziciji gde sediš (sweet spot)?To stvarno nije teško probati!!I jedno pitanjce, koje nema veze sa ovom temom. Radi se o malim Monacorima SP 130 koje sam svojevremeno uzeo od tebe. Njihova kriva odziva to ne pokazuje, medjutim, kod mene je prisutan jako neprijatan peak na oko 1kHz koji uništava kompletnu zvučnu sliku. Da li je to taj shout efekat, koji je prisutan u većoj meri kod budget FR zvučnika?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Heh, boki druze stari, da nisam imao pencile evo skoro pola godine poverovao bih ti svaku rech :). Ono sto je izlazilo iz malih govanaca ostavljalo je bez teksta ne samo mene vec i sync-a i jos 2 drugar-a koji su ih culi. Svi znamo sta je dobar bass tako da nema sumnje da pencili mogu da "deliveruju" dovoljno bass-a u odgovarajucoj prostoriji.

Da obrazložim zašto sam prethodno dao takav predlog.Te male Mark Audio jedinice su i projektovane da oduševe na prvu loptu. Imaju T/S parametre sa kojima se izsimulira relativno velika kutija (sedmica ima eff. 83,5 dB), sa niskim Fb (oko 46-50 Hz) za toliku jedinicu. Sve to je to super kada se sluša na tiho, i ostane se zatečen sa tih 50 Hz iz tako male jedinice. Ipak, već za srednje glasno to je već tako-tako. Ali, ako je potreban adekvatan SPL za dinamički kompleksniju muziku, cela zvučna slika se raspada. U kutiji od 10 L i Fb=50 Hz već sa 10 W hod dostiže Xmax od 4,4 mm. A to je SPL od 93 dB na 1 m. Ako bi se ta jedinica upotrebila za sistem koji bi mogao da isporuči veće glasnoće za adekvatno slušanje dinamički kompleksnije muzike, onda bi ta jedinica trebala da se ograniči sa hodom membrane tako što bi se montirala u odgovarajuću manju kutiju i filterom odrezala na oko 200 Hz. Osim mogućnosti dosta većeg SPL-a za ceo sistem, sam Alpair bi bolje radio na većim glasnoćama nego kada je sam u velikoj kutiji, jer mu ostatak opsega (srednjetonsko i visokotonsko područje) ne bi opterećivala izobličenja nastala zbog negativnih uticaja predugačkih hodova membrane.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...