Jump to content

Aktivno ludilo...


stein

Preporučeni Komentari

Ovo će biti kratko, mada već poduže traje. Od januara meseca čekam u zasedi da naiđe malo slobodnog vremena i da sredim aktivnu skretnicu za svoj sistem. Svega se izdešavalo, samo nisam ništa uradio po pitanju same izrade. Konačno, posle sveg spremanja, nađoh šemu i delove koje sam ljubaznošću Sipija dobio na izvol'te, i odlučih da zagrejem lemilicu i sastavim to čudo.post-13-0-30167300-1290710788_thumb.gifOvo je šema, a izrasla je iz nekih sličnih šema sa sličnim tranzistorima. Ne bih sad mnogo ni pisao o detaljima jer je vrednost delova sračunata za spoj srednje-visokih i subwoofera u full verziji, dakle stereo... Morao sam da sednem i započnem temu da bih u slučaju da ipak negde zapne, mogao da se pozovem na šemu i upitam ponešto. Trenutačno vršim "cool_down_man" smirivanje jer sam takav kakav sam počeo dobro, nastavio u istom ritmu, i onda pobrljao izvode na niskopropusnom filter delu kod J310, stalno gledajući u raspored izvoda na Sipijevim mikro-pločicama sa implementiranim 470R otpornicima... Naravno, prvo sam sve spojio kako valja, i potom se lupio po čelu (gledajući u BF862) i pomislio da sa idiot što sam sve uradio kako ne treba. Posečem ja lepo nogice od otpornika od 470 oma koji sam jel' kako i treba stavio za J310 i kada sam sve premandurio da paše za BF862, shvatim da sam duplo zajebunio stvar i sada moram da malo oladim jer sam bio spreman da puknem shvativši da sam prvi put zapravo uradio kako valja i tokom proveravanja zapravo pogrešio... :connie_nutzo: Elem, danas ću ipak sastaviti jedan kanal, a sutra, uz milost svevišnjeg i drugi...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 467
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Da ja lepo nastavim da razgovaram sa samim sobom... :rofl:Elem, R26 i R27 služe za podešavanje 0DCV na izlazu, ako sam dobro upratio kako ovo treba da radi...Tako Sipi?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, samo level adjust (R24 i sve posle njega) mozes da prebacis na LP out jer tu ocekujemo veci output (snazniji amp, osetljiviji zvucnici).

Amp na LP će biti manje-više isti, štaviše, sa manjim trafoom (mada je za HP amp trafo totalni overkill) jer je LF/sub sekcija osetljivija i po dosadašnjem iskustvu sveukupno manje zahtevna kako po pitanju snage, tako i impedanse. Inače, odluka da F5 zamenim Quadom se pokazala kao prava, nema klipovanja...Ono što me sada "buni" je činjenica da ako prebacim regulaciju i sledeći stepen na LP, imaću dve sekcije sa J310 i ugađanjem nule na izlazu u nizu a HP neće imati ugađanje nule što mi je nelogično... Skroz... :connie_nutzo:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

PozdravKoliko vidim , pravio si 112 Hz, 24 db/oct Linkwitz-Riley aktivnu skretnicu sa J-fet bufferima. I ja sam pravio nesto slicno, ali s'par razlika. J-fetovi su 2sk170, a bufferski blokovi su sa Nelsonovog B1, ali dual napajanje +-9 v. E sad, u mom slucaju ima jos razlika, posto ja koristim to za Open Baffle zvucnike, pa sam koristio 12 db/oct varijantu (ali butterworth alignment-tj-ko 1/2 tvoje skretnice). Probao sam i Linkwitz-Riley 12 db/oct (q=0.5) ali mi je bas zvucao mutno i nedefinisano, pa sam se vratio na Butterworh alignment. Da ne davim, to lepo svira, a sliku ne zelis videti posto je sastavljeno P2P...A eto i pitanje za Sipija ili ZM-a: Hocu dodati jos i notch za Visaton B200 posle Hi-Pass a. Sve je to ok, samo mi treba jos jedan bufferski blok (posle notch-a) , a nemam vise 2sk170 u fioci, al zato imam J310. Mogu li njega isto terati na full Idss ili da ubacim koji otpornik u CCS deo?Hvala,Vix

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...drain otpor u CCS definise bias kroz oba , a gornji ide bez drain otpora

Tako je, J310 ne moze na Idss jer to moze da bude i 40mA. Ovo sto Zen kaze ima za posledicu da na izlazu ne bude 0V DC. Ako je to neophodno,treba staviti otpornik i u Source gornjeg JFET-a (recimo 22R - 47R) kako bi se prosirio opseg regulacije trimera u Source-u donjeg JFET-a. To za posledicu ima povecanje izlazne impedanse za iznos vrednosti umetnutog otpornika.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znaci na nekih 10 mA, (+-9V) ok? Ili 15 mA?Hvala

10, 15, 20 mA - nije velika razlika jer se transkonduktansa J310 vrlo malo menja sa promenom Id. Posto imas kond na izlazu, nije ti vazan ni termalni drift, zato slobodno stavi vecu Id - za J310 ni 20mA nije previse na 9V...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam siguran,ali primetio sam da i gornji i donji spektar pocinju na istoj Foto znaci da ce na toj Fo i oko nje biti "grba" od min +3db a verovatno i vise.Flow i Fhigh trebalo bi da budu pomerene (moze da se izracuna i tacno...)Rezna frekvencija nije isto sto i susretnaA vazi iza pasivne i za aktivne stepeneto su minimalne korekcije u vrednostima elemenata filtera....koja bi trebalo da bude F susreta? :pioneer:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A kakve to veze ima sa Stein-ovom skretnicom ? :character13: Kad vec imas vremena da se zajebavas, uzmi i nacrtaj coveku sta si obecao... :sarcastic_hand:

:tongue10:nisu to ti tvoji tronogi sitni delici .......to su bre lanpe - imaju sto nogu !za sastavljanje japanskog bicikla potreban je veliki dusevni mir ........
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...