Jump to content

Definitive Technology SuperCube II pojacavac i sta sa njim


yugaja

Preporučeni Komentari

Spletom srecnih okolnosti, dosao sam u posed iznutrice iz pomenutog subwoofera. Ukratko, sastoji se iz dve cetvoroslojne ploce: low level board sa OPovima, filterima i generatorom PWMa i druge recimo high level sa H mostom, cetiri snazna mosfeta i izlaznim filterom ( i bez trafoa!!! napajanje je svih 300 i kusur V !!).Pojacavac u startu nije radio, ali sam kvar relativno lako sanirao. E sada pitanje je sta sa njim? Kostao me je jako malo, a cena kompletnog suba iz kog je elektronika izvadjena me definitivno tera da bar razmislim o samogradnji neke kutije. Iskreno pojma nemam kako se ovaj dizajn pokazao u radu, meni se nimalo nije svidelo sto je bez trafoa, vrlo je opasno za servisiranje, a i za zvucnik sigurno cim nesto krene po zlu... Da li neko od vas ima bilo kakvih iskustava sa ovim ili slicnim dizajnom ili subom? Kakva je situacija sa driverima visih impedansi tipa 32 ili cak i vise ohma: egzotika (mota se) ili se mogu kupiti?Hvala!Z.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 14
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Hehe, pa dobro priznajem da izgleda neobicno i pomalo nekulturno prvi post, pa u rebra :) Odavno sam na onom drugom forumu, ispratio sam pokretanje ovog pre godinu i koliko vec ima... Poznati su mi nickovi i iako ne znam verovatno nikog licno, napisao sam ovaj post kao da smo stari znanci, bar sa drugog foruma. Istina ni tamo nisam puno pisao, na zalost nemam dovoljno vremena da aktivnije ucestvujem u diskusijama, ali sam se trudio da bar kad nesto napisem bude korisno... Enivej, zanimljiv mi je ovaj pojacavac, deluje koliko toliko pristojno odradjen. U komponentama (na delove) nema nista preterano zanimljivo: par elektrolita 2200uF/200V, cetiri jaka mosfeta, par polumostnih drivera za hi i low granu, nesto bipolarnih elco, jezgara i kondezatora... ostalo nije vredno pomena. Hocu da kazem ako ga raskupusam slaba vajda, a mozda ima kvaliteta pa se isplati da se pomucim i napravim ceo sub.. kad ga vec prodaju za 900$ valjda bar nesto vredi?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo i slicica. Morao sam sa blicom, nadam se da se vidi koliko toliko...Z.http://www.imageupload.org/?di=2129054137516http://www.imageupload.org/?di=1012905413753http://www.imageupload.org/?di=0129054137610http://www.imageupload.org/?di=1212905413762http://www.imageupload.org/?di=512905413767

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ja ne nalazim podatak o omima driverasve kontam da OP zna vise ......

Hvala za odgovore. Pa nisam nasao podatak o imedansi drivera. To je bio jedan od podataka za koji sam se nadao da mozda neko od vas zna ili nagadja... Nasao sam na velikom diyaudio za slicne modele (d klasa, bez trafoa...) podatak da je impedansa 36ohm?!? A za probu sam i ja tako nesto kontao dva komada po 8 i pazljivo rukovanje sa volume potom :)poz,Z.P.S. Moze li eventualno neka preporuka za driver?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

daj malo vise informacija o samom ampu - topologija izlaznog stepena , kapacitet PSU filtera , napon napajanja

Nemam amp isped sebe, pa ne mogu sve da proverim. Iz glave koliko sam zapamtio, napajanje je 310V, elektroliti su dva komada po 2200uF/200v na red vezani - pravi lampas :) Fetovi su ako se dobro secam za 60A struju (mozda je i 40A provericu veceras koji su tacno) i 600V napon. Izlazni stepen je koliko sam snimio klasican H most koji se vozi pritivfazno ima trafuljak za tu funkciju... Na plocici, ciju sliku sinoc nisam uploadovao (iza onog fronta sa potovima je...) se nalazi generator PWM signala, sve je inace "diskretno" realizovano - nema specijanlih chipova... Taj signal i jos jedan tipa "enable" se preko optokaplera prenose do high level ploce. Na high level ploci se nalazi pored mosta, jos i logika koja obezbedjuje podesavanje offseta kao i zastitu od prerevanja... Ima i nekoliko OPova i komparatora za koje nisam potpuno siguran sta rade, ali mislim da imaju veze sa dead zone ili kako se vec zove ta stvar kod H mosta- da ne provedu obe grane istovremeno :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postavljena slika

probaj jos da pronjuvas da nadjes podatak o impedansi fabricki ugradjenog drivera

iako se cini da je 2x8R safe bet ...... mozda bi bilo dobro razmisliti i o 2 kutije - dva nezavisna boxa koji bi bili redno povezani

duplo golo Postavljena slika , em impedansa 32R , em multi sub pristup

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...