Jump to content

Preporučeni Komentari

• Odgovora 13
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Napisano

pomoc.

ko mi moze reci gde ima srebrni kalaj. treba mi za

svajsovanje srebrnih interkonekta.

hvala unapred,

sale

ako ces svajsovati - pitaj na fifiju ;

tamo ima rezidenata koji su veci katolici i od pape

Postavljena slika

Napisano

necu.zar nisi primetio da sam odavno promenio forum ?nego, nabavio sam neki pure silver inter, pa k'ovelim da ga zasvajsujem za cincove sa adekvatnimkalajem. a i ne moram. ideja je da malo obradujem moj skromni sistem sa svirajkama sa dobrim kabelom. red bi bio, s obziromda upodpunjuje moje uzivanje u Eri i O.Shantiju. :connie_nutzo::buehehe::umnik2:

Napisano

evo nadjoh u elementi, u dimitrija tucovica (kod pumpe).ima raznih - od 100gr. do 500gr. 2-3%.ako nekom trebahttp://www.elementa.rs/proizvodi_2.php?nivo1=7&nivo2=72&nivo3=723 :connie_nutzo:

Napisano

Ja reko' tebi treba neki specijalni kalaj, npr bez olova - 'ekoloski' itd. a pun srebra ..Kalaja sa dodatkom srebra (3-4%) ima i ITC a ima i Kanibal. Kanibal: jes' da su najskuplji ali ces kod njih kupiti na metar - ako je potrebna manja kolicina.:connie_nutzo:

Napisano

Ja reko' tebi treba neki specijalni kalaj, npr bez olova - 'ekoloski' itd. a pun srebra ..Kalaja sa dodatkom srebra (3-4%) ima i ITC a ima i Kanibal. Kanibal: jes' da su najskuplji ali ces kod njih kupiti na metar - ako je potrebna manja kolicina.:connie_nutzo:

+1U Kanibalu secnu srebro sa rolne, bilo nesto 100-120 din/m.
Napisano

Mislim da je Toca - Kruševac, a ne Toma.

Zar nije Tomislav Pavlovic pa je logicnije da ga zavu Toma iako ga vecina zna jos od SKC-a kao Tocu. Noviji hifi-sti to ne mogu znati
Napisano

E, pa nisam znao tačno ime, samo nadimak, iako se znamo lično i iz istog smo grada.

• 2 years later...
Napisano

Kalaj bez olova ko zena bez brkova. :)

Srebro ne moze zaustaviti kalajnu kugu. Manite se corava posla i kupite normalnu olovnu leguru 40-60.

Na alibabi sam video "bezolovnu srebrnu zicu za lemljenje" koja, sitnim slovima ispisano, sadrzi kalaj i antimon (Sb).

"Srebrni kalaj", "srebrni kontakti", "srebrna zica" zvuce fensi, ali kvalitetom ne opravdavaju svoju cenu.

Srebro je, iako plemenit, prilicno reaktivan metal. Zato se pasivizira niklom i sestovalentnim hromom, ili samo galvanski prevlaci kalajem. A kalaj nije metal nego metaloid.

Nekada se srebro prevlaci zlatom, i tada se potpuno gubi razlog koriscenja srebra. Kadmijum i nikal su jeftiniji i bolji.

Galvanski kalaj je metal samo dok ga ne ohladite na +13 stepeni. Tada prelazi u drugu alotropsku modifikaciju - nemetalni kalaj. Pretvara se u pesak, otpada i ne provodi.

Ako zelite dobre kontakte, kupite pozlacene. Nema veze sta je pozlaceno, nikal, gvozdje-kadmijum ili neki drugi materijal.

Ako zelite dobre lemove, koristite ono sto se u poslednjih 100 godina dokazalo: PbSn 40-60. Pazljivo birajte fluks.

Ako zelite dobro pivo trazite crveno.

Ako zelite dobar auto... ma znate i sami.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...