Jump to content

Шта да правим


dobrivoje

Preporučeni Komentari

За викенд сам дошао до неких хладњака и тегли 37.000 микро/75 волти. Треба ми савет, препорука, помоћ да у будућу кутију ставим још неколико делова (трафо, неке плочице, излазне транзисторе), па да то све заједно лепо свира.

Напомена бр.1 Тренутно сам у фази комплетирања Алефа П. Није још готово, али сам при крају. Волео бих да ми се појачавач лепо слаже са Алефом, што значи да би требало да има симетричне улазе, да је у АБ класи и да нема егзотичних делова.

Напомена бр.2 Ја сам најспорији самоградитељ, не очекујем да све завршим бар за годину дана.Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 79
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Postavljena slika

Моје извињење Пцхелцу, ја сам други најспорији.

Izvin'te, od mene ste čak i zajedno brži, ma kako spori bili :cheers:

Sipijeva izvedba cirklotrona možda? Delom radi u A klasi (kao i svako AB pojačalo) a znajući Sipija, sigurno da postoji varijetet i za tebe... :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Видим да се мој топик претвара у такмичење ко-је-спорији.Postavljena slika

Пре више година, док овај форум није постојао, одлучио сам да кренем са пројектом који није много скуп, има лако набављиве компоненте, а звучи светски. Избор је пао на Алеф П и Алеф 30. Урадио сам клон Алефа П по инструкцијама Ралфа Стенса, а тек ове године сам дошао до пристојне и бесплатне дигиталне контроле. До кутије још нисам стигао. У међувремену се појавио Ф5, као хладнија и ефикаснија верзија А30 и, док сам копао делове за Ф5, наиђем на нешто друго. Мислим да оне кондензаторе од 75 волти није пристојно стављати на 40 волти за Цирклотрон или на још нижи напон за Ф5. Зато сам (привремено) одустао од А класе. Мислио сам на нешто као Leach amp или Quad 405 клон као http://vicol-audio.ro/products/quasar/pictures/Sch_Quasar%20amp%20ver13_IRFP.pdf. Оба су са компонентама које се лако налазе, али немају симетричне улазе, па претпостављам да неће да дозволе Алефу П да покаже шта зна.

Због тога сам покренуо овај тред. Убеђен сам да ће неко паметнији и искуснији да ми предложи боље решење.

Штајн, хвала на предлогу.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  Мислио сам на нешто као Leach amp или Quad 405 клон .

Ако хоћеш Лич Амп да правиш, имам комплетну документацију за прављење штампаних плочица.Значи комплет филмове Позитив, Негатив али је плочица двослојна са комплет легендом или Белим филмом!дискО_Сту
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Amp u atachmentu:- Svira znacajno bolje od Leach-a i Quada;- Bez egzoticnih i skupih komponenata;- Rad u AB klasi (u A klasi do 1.2A peak struje kroz zvucnik = oko 6W RMS na 8 oma );- RMS snaga: 100W na 8 / 200W na 4 oma;- za balansnim/simetricnim ulazom nema potrebe jer je ulazna osetljivost za punu snagu 1V te preamp kao takav nije potreban, B1 buffer + pot sviraju znacajno bolje od Aleph P preampa;- mirna struja je oko 200mA kroz svaki par izlaznih MOSFETA => ukupna disipacija kao F5 (oko 60W po kanalu). Namesta se sa R10. Offset na izlazu se namesta sa R6. Q13 ide na hladnjak zajedno sa izlaznim MOSFETovima. Q3 i Q4 idu na zaseban hladnjak velicine otprilike kao za CPU (kroz njih tece oko 25mA).post-20-126935043211_thumb.gif

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ето, добих одговор за један дан.

Штајн, хвала на помоћиPostavljena slika .

Стон Колд, хвала на несебичној понудиPostavljena slika .

Сипи, изгледа да сам баш ово тражиоPostavljena slika . Реци ми да ли је ико правио плочице и уопште има ли све сажвакано или радим сам?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.... да ли је ико правио плочице и уопште има ли све сажвакано или радим сам?

Plocice sigurno niko nije pravio jer jedini primerak je prototip jednog kanala koji sam napravio point-to-point. Dakle, kreni polako... :cheers:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ево прве прелиминарне варијанте. Моја опсесија је да увек искористим цео еуро формат, тако да би требало да један канал стане на половину плочице. Ово су само набацани елементи, струјни појачавач није лош, а за све остало треба доста да се ради до коначног решења. Ја бих још:- предвидео место за улазни кондензатор, може да затреба- додао у гране напајања бар по 470μ/100n, неће да смета- дефинисао величину хладњака за побудне транзисторе (Q3 и Q4), мислим да је ово довољно, а ако треба да буду термички спрегнути, онда на један већи. Ја сам видео разне хладњаке за процесоре, велике, мале, а богами и средње, па не знам на који си мислио.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobro je, Dobrivoje! :)Q3 i Q4 ce malo previse tako da se greju - ne sto ce da im bude vruce, nego sto ce struja kroz njih vise da driftuje, zato sam preporucio veci hladnjak - za koji CPU? Onaj koji ti je pri ruci - na stampu se najlakse udenu oni od Pentium-a II. Nije presudan oblik i vrsta vec da temp. na Q3 i Q4 ne seta vise od 10-15 stepeni.Termicki bi bilo korisno da spregnes k170 i j74 jedan sa drugim a ne sa kaskodnim bipolarcima.Gre'ota je da stavljas sprezni C kad imas JFETove na ulazu, al' proceni sam, ti najbolje znas kakva ti je situacija sa DC.Generalno, nisi lose koncipirao PCB, bice to :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Хвала на лепим речима и сугестијама. Биће како ти кажеш Postavljena slika . Није фора да будемо задовољни само ти и ја, већ "стотине и стотине хиљада" будућих самоградитеља овог појачавача. Имам утисак да је ово ооооопака машина.

А сада, што би рекао Пера којот супергеније, поново на пројектовање.

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A meni licno se stampa ne svidja

Ни мени, лепша би била кад би излазни транзистори били једни насупрот других!Била би лепша и мања, а отпорници који стоје узбрдо, тј усправно :).дискО_Сту
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

onda vi pravite stampu :)

Ја већ имам, и то малих димензија, али за биполарне излазне транзисторе!Неће човек те, па то ти је!Зен, немој да сметаш, јавио бих ти Ја ако неко нешто напише :)дискО_Сту
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ни мени, лепша би била кад би излазни транзистори били једни насупрот других!Била би лепша и мања, а отпорници који стоје узбрдо, тј усправно :).дискО_Сту

'Aj 'leba ti, pokazi jedan elektronski uredjaj koji si ti projektovao i napravio, bas da vidim s kojim autoritetom se javljas da kritikujes/savetujes?Osim toga, covek je rekao da nece ovo da zavrsi sutra, bice tu jos xy varijanti i razrada dok se ne dodje do konacnog izgleda stampe, ovo je samo polazni koncept...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Другари, препирете се без потребе. Да будем искрен, ни мени се не свиђаPostavljena slika . Са друге стране, радо бих да чујем различита мишљења, више глава је увек паметније од једне. Није проблем да урадим плочицу као ову коју сви знате, него мислите на облик хладњака, висину кутије, глобално загревање и ко зна шта још.

Уосталом, противно својим убеђењима, пожурио сам као да ћу сутра да лемим. А до тога је далекоооо...

post-168-126945401334_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...