Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

@BANAT, koje bi cevi ti od tih vecih predajnih DHT zvucno preporucio? 

Ja imam vrlo limitirana iskustva I to sa  qbt5/1750, we308b, gu48....najskorija sa 100th 

Napisano (izmenjeno)

Pollux

Iskreno govoreci nemam neka posebna iskustva koristeci predajne vece lampe za audio jer sam ih uvek koristio za AM-ST predajnike , pocevsi od 813 , GK71 , QB4/1100 ,QB5/1750 , GU81 , ...

ipak ako bih pravio neka zaista snaznija SE ili PP audio pojacala koristio bih novije generacije Ruske GU46 pentode iskljucivo pentodno spojene , ili eventualno Ruske GU13(813) ili pak GK71 opet pentodno spojene ,

osim sto mi je ta snazna i kompaktna GU46 lampa zapala za oko kao odlicna za pravljenje kompaktnih AM-ST predajnika bilo da joj se amplitudno modulise anoda simultano sa g2 , ili pak samo separatno g3 , ta lampa spojena kao pentoda sa svojom linearnoscu i velikom ulaznom osetljivoscu  zgodna je i za audio pojacala ili za AM modulatore, sto je opet samo jedna vrsta audio pojacala ali sa savim drugacije napravljenim pre svega sekundarnim namotajem izlaznog trafoa ,

recimo da ako GU46 lampu spojis pentodno za SE-A1 klase pojacalo i dovedes joj recimo oko +1,5KV anodnog napona ,i oko +500V-g2 , tada moze da joj se dovede anodna mirna struja u linearan rezim rada samo sa oko -40V negativnim na g1 , sto opet znaci da moze skoro samo jedna recimo 6SN7 da joj preko blokca potera g1 na maximum izlazne snage napajana iz recimo neke 400Vdc linije , a koja se opet lako moze dobiti iz +500V linije druge resetke izlazne GU46 ,

btw , kada uskoro zavrsim neke parove snaznih PP pojacala koristeci izlazne trafoe obecao sam sebi da cu opet sebi da napravim bar jedan par  manjih OTL-PP pojacala AB1 klase (J.Futterman koncepta) za 24/7 upotrebu, koja su me uvek odusevljavala kako sa svojim elektricnim svojstvima tako i zvucnim , 

tu su bipolarni radni naponi izlaznog OTL-PP triodnog stepena relativno mali , samo oko 100Vdc po grani ,a i nema komplikovanog i za performanse limitirajuceg izlaznog trafoa .

GU46.pdf

Izmenjeno od BANAT
Napisano

Hvala pogledacu GU46.Ja sam razmisljao najviše u pravcu bolje verzije 813 novije 572b, a od Ruskih sam gledao GMI 30. 

Napisano (izmenjeno)

Pollux

Ako vec hoces da experimetises predlazem ti da probas da napravis SE snazno pojacalo A1 klase ali u GG spoju , taj se spoj kod raznih trioda redovno koristi za linearno pojacavanje RF signala ,ali siguran sam da moze lepo da radi i kod linearnog pojacavanja audio signala ,

prednosti takvog rada u odnosu na konvencionalno pobudjivanje resetke su visestruke , recimo da nema negativne pojave Miller efekta , odnosno interakcije anode u odnosu na resetku , jer u ovom slucaju je resetka uzemljena i sluzi kao zastitni ekran izmedju anode i katode koja se pobudjuje , isto tako izlazni signal u anodi  je iste faze kao i ulazni pobudni signal doveden u katodu izlazne cevi ,

recimo da jedna EL84 triodno spojena moze uz pomoc odgovarajuce dimenzionisanog pobudnog trafuljka da veoma kvalitetno pobudjuje sve te veoma snazne direkto grejane triode , a da pojacalo opet bude jednostavne dvostepene konstrukcije , isto tako u ovom predlozenom GG spoju postoji i delimicno potiranje predmagnetizacije jezgra drajverskog trafuljka .

GG SE amp..jpg

Izmenjeno od BANAT
Napisano
2 hours ago, BANAT said:

Pollux

Iskreno govoreci nemam neka posebna iskustva koristeci predajne vece lampe za audio jer sam ih uvek koristio za AM-ST predajnike , pocevsi od 813 , GK71 , QB4/1100 ,QB5/1750 , GU81 , ...

ipak ako bih pravio neka zaista snaznija SE ili PP audio pojacala koristio bih novije generacije Ruske GU46 pentode iskljucivo pentodno spojene , ili eventualno Ruske GU13(813) ili pak GK71 opet pentodno spojene ,

osim sto mi je ta snazna i kompaktna GU46 lampa zapala za oko kao odlicna za pravljenje kompaktnih AM-ST predajnika bilo da joj se amplitudno modulise anoda simultano sa g2 , ili pak samo separatno g3 , ta lampa spojena kao pentoda sa svojom linearnoscu i velikom ulaznom osetljivoscu  zgodna je i za audio pojacala ili za AM modulatore, sto je opet samo jedna vrsta audio pojacala ali sa savim drugacije napravljenim pre svega sekundarnim namotajem izlaznog trafoa ,

recimo da ako GU46 lampu spojis pentodno za SE-A1 klase pojacalo i dovedes joj recimo oko +1,5KV anodnog napona ,i oko +500V-g2 , tada moze da joj se dovede anodna mirna struja u linearan rezim rada samo sa oko -40V negativnim na g1 , sto opet znaci da moze skoro samo jedna recimo 6SN7 da joj preko blokca potera g1 na maximum izlazne snage napajana iz recimo neke 400Vdc linije , a koja se opet lako moze dobiti iz +500V linije druge resetke izlazne GU46 ,

HVAAALA

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...