Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano (izmenjeno)

Pozdrav!

Zeleo bih napraviti 4 zvucnika u gornjim coskovima za moju sobu 20m2, 230 cm visina, da bude lepo, puno zvuka ali ne puno skupo, opasno dobro da bude. :D Tipa 300-400 evra budzet.
Kutije bih nekako napravio kod stolara, ako postoje merke druge ili da idem s ovim sto sam nasao. Sta mi vi preporucujete da najbolje udara? Elektrotehnicar sam struci i radim to, ali nisam se nikad bavio audio tehnikom, ali uz literaturu, upute, lako bih skontao sta i kako. Hvala lepo. Bojim se refleksije zvuka, mozda da metnem difuzore?

woofer: Visaton W200S
tweeter: Visaton SC10N
crossover: 2-way filter 3–4 kHz
pojacalo: 2 x TDA7498E (2x100W)
napajanje: Mean Well LRS-350-36

Kutija bas.refleks dimenzija:
Visina:     45 cm  
Širina:     28 cm  
Dubina:     30 cm  
Zapremina:  ~35–38 litara

Mozda bi i manje mogle dimenzije, ali ja ne zelim plitak bas. Ili sta vi predlazete?

Da li bi ovaj sistem bio bolji od kupovnih? Kako sam gledao i istrazivao, mnogo bi bilo jako i jefitnije od komercijalnih. Ipak da drajveri budu kvalitetnii. Hvala unapred svima na odgovorima.

Izmenjeno od Dragan02
dimenzije
Napisano

Ćao!

Difuzori neće da škode.

Dobar je izbor taj visaton. Za takve novce teško da može bilo šta bolje kupovno.

Skini program WinIsd pa proračunaj dobro i dimenzije bass reflex porta, za najoptimalniji bas odziv. Da ne mumla a i da se ne uguši.

U nekoj priči može da bude čak i previše basa za 20 kvadrata 4 komada tih zvučnika - verovao ili ne. Al dobro, na kraju zavisi i od lične preferencije. Jedno je sigurno - neće da manjka :D 

Imaš i ovde nešto: 

Napisano

Aleks je sigurno na dobrom tragu kad kaže da bi basa moglo biti i previše sa 4 takve kutije u sobi od 20 m2.
Pogotovo što ih namjeravaš staviti u same čoškove čime će se odziv dodatno pojačati u usporedbi sa zvučnicima postavljenim npr 1 m od zida/ugla.
Možda nije loše razmisliti da napraviš dvije kutije, pa ako nije dosta, lako dodaš još dvije.
Ako postaviš stereo setup kako se inače postavlja, tj. dva zvučnika odmaknuta od zida i ugla, npr. taj jedan spomenuti metar, tada ti možda i bude falilo basa, a možda i ne.
Sad znaš koliko si i znao, zar ne? :D 
Difuzori - neće škoditi. Tipično je da se stavljaju barem metar i pol ili više od pozicije slušanja zato da "stignu" raspršiti.
Također, kako će soba biti namještena bi moglo isto utjecati na doživljaj količine basa.
Ako ti se čini da je sve presvijetlo i da trebaš veće ili više zvučnika, prije nabavke još zvučnika pokušaj dampirati sobu da smanjiš jeku.
Za eksperiment ti ne treba ništa profi. Steći ćeš dojam i ako staviš stari madrac ili deke na zid i poslažeš jastuke na strateška mjesta.
Ne kažem da to tako i ostane, nego da utvrdiš imaš li dojam da nema basa samo zato što ti soba ječi, a ne zato što setup zajedno sa zvuljama ne daje bas.
Ako se ispostavi da je to, lako napraviš par absorbera koji koliko toliko izgledaju na nešto. Ima na YT podosta ideja koje se uglavnom svode na isto - okvir od drveta, kamena vuna, platno, klamerica i puno municije za nju.

Nemoj ni s time pretjerati. Laički, gledaj da imaš jednu "živu" i jednu dampiranu površinu jednu nasuprot drugoj.
Npr, gol strop i tepih na podu. 

Ako već nisi, srest ćeš ljude koji će ti reći da bez mjerenja ne možeš napraviti dobru akustiku sobe. I u pravu su ako praviš studio.
Većina njih nije bila u pravom studiju kao ni ja.
Ovakvim jeftinim eksperimentom možeš utvrditi smjer i napraviti dovoljno dobro za kućne uvjete.

Ne mogu ti pomoći oko dizajna i izračuna za kutije, ali mogu iz iskustva reći da neće svirati kako si se nadao.
To ne znači da ne valjaju nego da im treba samo još malo "ljubavi". Malo više ili manje dampiranja unutra, malo veća ili manja BR cijev ako ideš na BR, malo drugačije pozicioniranje, ako bumijaju stavi ih na nekakve šiljke (ako ti nije poznato izguglaj nešto poput "loudspeaker spikes").
Nemoj se zavaravati da ćeš nekom čarobnom žicom učiniti da dobiju toliko basa da onaj jelen što pije vodu u tapiseriji na zidu utekne glavom bez obzira, niti da ćeš izgubiti bas ako staviš neku drugu žicu.
Za skretnicu i elemente u njoj ćeš sigurno od kolega ovdje dobiti poštene savjete.

Eto, i dalje znaš koliko si i znao, ali da vidiš da si na dobrom putu. :phil_04:

Napisano (izmenjeno)

@zerowaf Setih se tog jelena na tapiseriji na zidu, kao klinac kod babe.... Isti nije pobegao zato sto je slusao lampaski radio na ovalnom fullrange zvucniku :buehehe:

@Dragan02A da se vratimo na temu: Znam ljude koji bi da stave zvucnike u coskove, da "bude kao u kaficu" da se cool cuje a da ne smeta.

Pa..nekada sam i ja mislio da je to cool, ali...to bi trebalo biti zadnja opcoja, posto se mozda malo dobije na kvantitetu basa, ali se gubi na svemu ostalom. I da,napravi prvo dva, postavi kako valja, pa posle razmisljaj o 4 te coskovima...

Izmenjeno od Vix
Napisano
pre 1 sat, Vix reče

Setih se tog jelena na tapiseriji na zidu, kao klinac kod babe.... Isti nije pobegao zato sto je slusao lampaski radio na ovalnom fullrange zvucniku :buehehe:

Lampas i stari papir u ovalu!
Eeej....nije taj jelen lud da bjezi kraj takvog tona!  
Nego, znaci da sam dobro opisao jelena? :D 

Napisano
2 hours ago, zerowaf said:

znaci da sam dobro opisao jelena?

ma ki nacrtan!

Napisano
pre 7 minuta, Zen Mod reče

ma ki nacrtan!

Našlingao ga slovima. 🤣🤣🤣

Napisano (izmenjeno)

A najveci fazon je u tope sto sam maltene istu tapiseriju na zidu, s'Jelenom, video u filmu sa Chuckom Norrisom, samo da nadjem scenu. Jeste "malo" off-topic, ali na veze :D

Izmenjeno od Vix
Napisano
pre 5 minuta, Vix reče

A najveci fazon je u tope sto sam maltene istu tapiseriju na zidu, s'Jelenom, video u filmu sa Chuckom Norrisom, samo da nadjem scenu. Jeste "malo" off-topic, ali na veze :D

Ce ga Zen banuje! :D 
Mislim, čak i Chuck Norriss kupuje pojacalo kod ZM Labsa...i placa unaprijed! :rofl:
usput, niste znali da je Chuck Norris hrvacanin?
Sto mislite kako je 
čakovec dobio ime. :D 

Napisano (izmenjeno)

Chuck Norris je bio na odmoru u Spaniji. Slucajno dotaknuo fazu, i...blackout :buehehe:

Izmenjeno od Vix
Napisano

Evo nadjoh:

Obratite paznju na 6 min 53 sec. Eto istog jelena u pozadini :buehehe:

E sad, da se vratimo na zvucnike: Ce ubijaju kako sviraju, samo treba napraviti ! :D

Napisano (izmenjeno)

Zaboravio sam vam reci da ja posedujem RCF 315A MK2, ali mi je jedan u sobi preterano jak. Hahahahaha. Malo na eq ako dodam bas, dobije se dobar ton, ali ako pojacam, glasovi pište, drmaju mozak... Kao da glas kad neko peva nema dovoljno basa, a što neko reče, moguće da je lažno. Sad prevario sam se jer nisam uzeo 2 kutije. Možda da uzmem još jednu takvu i to će valjda biti bomba, manje se naprežu i puniji zvuk i bass? Ili da nju kombinujem s dodatnim tim zvučnicima, nisam pametan više. :D

P.S. Znam da je to profesionalni pa sistem i da nije baš za sobu 20m2, ahahaha. Ali ja slušam i u sobi i napolju. Ona radi naravno na 5-10% u sobi, (i više, ali kad nisam u sobi, ahaha preko Spotify na telefon puštam), ali kao što kažem, nemam pun zvuk, kako da opišem ne znam. :D Opet volim da je nadgledam dok puštam na više da pojačalo ne ulazi u clipping, svakako ne idem preko 0db, do -3db idem najviše.

Želim se zahvaliti svima koji su mi odgovorili, hvala na izdvojenom vremenu i volji, Bog vas nagradio.

Izmenjeno od Dragan02
Napisano

Cao. Skoro sam napravio svoje zvucnike.

Prvo skini WINISD pro.

WWW.LINEARTEAM.ORG

WinISD is freeware speaker designing software for Windows environment. You can design Closed, Vented and Bandpass boxes with this program. It also allows you to calculate few different types of filters. NOTE! WinISD is still in betaversion, so please be patient with errors that may occur. Most helpfull would be if you would report them […]

To ti je za kutiju. Tu ubacis parametre od zvucnika i pogledas koliko dug bas reflex mora da bude.

Ako nemas parametre za zvucnik mozes ih naci ovde https://loudspeakerdatabase.com/

Nakon toga za skretnicu koristi softwer  XSim4 . Tu mozes da ubacis visoke i bas i da se "igras" sa skretnicom sve dok ne dobijes ono sto zelis. N osnovu toga pokupujes materijal i napravis kutiju. Pozdrav

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...