Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano (izmenjeno)

Drago društvo, nadam se da je sve uredu, što vam od srca i želim. Neko vrijeme vas nisam gnjavio pa da se ne naviknete....:hihihihi:, evo me sa pitanjima. Naime, prije par dana sam igrom slučaja došao u posjed zvučnicima Ei-Niš HZK 12031 (ako se ne varam sa oznakom jer iste nisam zatekao na kutijama, ili ih je neko namjerno skinuo ili su vremenom otpale), radi se o zv. kutijama koje sadržavaju Peerless basove i visoke, a srednji je Ei AZ0500, odnosno one gdje je visoki u sredini. Slike nemam, još nisam stigao slikati, biti će i to. Nećete vjerovati, čovjek ih je tek sad isčeprkao iz obiteljske kuće gdje niko nije od prije rata živio. Nikad do sada nisam vidio tako debeli sloj prašine na samim driverima, mogao bih se zakleti da je na mjestima bio debljine 1 mm. Da pređem na stvar, ja sam prvi koji je odvio šarafe nakon što su zavijeni u tvornici. Unutra kutije izgledaju kao nove, vanjština i nije u Bog zna kakvom stanju, ima dosta tragova krečenja prostorija na njima i rupa po drvenariji ali to se može srediti. Problem je u basovima, na jednome se gornji centrator odlijepio od membrane, ne skroz nego u donjem dijelu drivera (dio okrenut podu, kad je kutija u uspravnom stanju) a drugi bas ima problem koji prvi put u životu vidim, pretpostavljam da je namotaj zapeo u procjepu magneta jer se membrana ne da pritisnuti prema korpi a ni potegnuti vani, nimalo. Omski svi driveri su u ispravnom stanju, tj. svi imaju otpor od 4 ohma. Zamolio bih iskusnije i pametnije kolege da iznesu svoje mišljenje o ovom problemu, isplati li se popravljati ovaj "zapečeni" bas ili tražiti zamjenu, naravno isti model Peerless-ov. Onaj "razljepljeni" možda mogu i sam sanirati. Unaprijed se zahvaljujem.

Izmenjeno od LightMatic
Napisano

taj sto se ne pomera mozda je guran sa nekim vecim pojacalom i namotaji su malo "nabubreli" od pregrevanja

takodje mozda je nesto zapelo, dok ne otvoris ne mozes znati

Napisano

Može biti i da je popustio lepak vremenom, pa deo sa yoke i pozadinskim gvojzem neznaztno "skliznuo" na dole - dovoljno da uštipne zavojnicu.

Dešava se na starim Lauderima, ta što ne bi i na stari Ei Nišima.

Napisano
1 hour ago, LightMatic said:

isplati li se popravljati

sporta radi da, ako gledas rezultat vs. ulozen trud, sjedi i citaj knjige i uzivaj pravo

loncasti srednjak - nikad nista od njega ......... dok se napatis da ga equalizujes, svu si mu zilu ubio

te drivere je bas pregazilo vreme

Napisano

Nešto zeznuh, j**o me svak blesavog. Prvo, hvala kolege ne trudu i odgovorima. Kako rekoste kolege neskor i Aleks, moguće je sve, samo prvi put u životu vidim da je membrana nepomična a namotaj je još omski ispravan. Sad, kolega neskor, jesam li ja dovoljno kompetentan da bih ga sam otvarao, iskreno, ne osjećam se tako a isti driver izgleda savršeno na izgled, bojim se da ga nepovratno ne oštetim. Kolega Aleks, vjerujem da ste vi iskusniji sretali se već sa ovakvim problemima ali moja malenkost nije, zato sam došao da vas gnjavim :drinks:

Napisano (izmenjeno)
pre 20 minuta, Zen Mod reče

loncasti srednjak

Nije lončasti, otvorena je korpa na srednjim i imaju zasebnu kutiju. Lončaste srednje imam na onim mojim starim Ei kutijama koje imaju po dva 8" basa. Kao i uvijek u pravu si sa tvrdnjama ali mi ih nekako pravo žao, još nisam vidio nijedne da nisu prije otvarane....

Izmenjeno od LightMatic
Napisano
1 hour ago, LightMatic said:

Nije lončasti,

jes, kad se obsetih, tako je

ja sam onomad menjao loncaste par puta, stavljao AZ550/72/B4, ili sam ih stavljao gore na kupolu sa visokim ili sam ubacivao kroz celu kutiju kartonsku cev od tepiha, kao TL

isti drivercic sam koristio i u sirotinjskim varijantama na temu LS3/5

moj par je cak bio sa pomenutim AZ sparenim sa original KEF T27

Napisano

Eh, poštovano društvo, da vas izvjestim sa novostima. Jutros sam "raskop'o" ovaj nepomični bas, kvar je u magnetu, odnosno srednji dio magneta se odlijepio od ostatka i prignječio namotaj u jednoj strani tako da jadna uzvojnica nije se mogla slobodno kretati u procjepu. Znači, krećem u hajku za zamjenskim basom, ako ima neka duša da ima višak istog, molim da se javi, dogovoriti ćemo se, ljudi smo:drinks:. Ovaj drugi bas sam uspio zalijepiti, tj. sanirati onaj dio gornjeg centratora koji se odvojio od membrane tankim slojem ljepila. Imam sreću da se nije poremetio centar uzvojnice u procjepu magneta ili kako se kaže "nigdje ne češe".

Napisano

ovaj drugi, nadam se da si koristio dvokomponentni lepak

ovaj prvi - ako si uspeo da ne ostetis voice coil, moze da se centrira magnet assembly  i zalepi i onda komplet sastavi

msm, moze isto, i ako treba promeniti i voice coil

Napisano (izmenjeno)

Zar se smije raditi sa 2-komp. ljepilom na papiru membrane? Ne, koristio sam ljepilo koje su mi holandezi poslali kad sam kupovao gornje centratore za JBL zv. jednom čovjeku, tada sam dobio u paketu i ovo ljepilo. Na onom basu sa "zapečenom" voice coil, isti je oštećen bio i prije rastavljanja, tj. od pokušaja da se voice coil pokrene u rascjepu, ista se deformirala. Magnet, pored srednjeg dijela, odvoio se od željeznog dijela koji je pričvršćen na korpu, znači feritni dio, želj. dio na kojem je najčešće naljepnica sa podatcima i srednji dio su u jednom komadu a korpa i gornje želj. je u drugom. Ja ovo niti znam raditi niti ću pokušavati, ako se nekome da da to sredi, mogu ga proslijediti a volio bih kad bi mogao naći zamjenski bas. Gledao sam na KP oglasniku, čovjek prodaje Ei kutije ali su raspar, kako je to uspio Bog samo zna, jedna je k'o u mene a druga je sa Ei basom i drugačijim rasporedom sr.-vis. zv. Ako smijem, postaviti ću link ka oglasu.

Izmenjeno od LightMatic
Napisano

sve moze da se uradi .........oglas - koja vajda od njega ako ti nije od pomoci

Napisano
WWW.KUPUJEMPRODAJEM.COM

Praktično sve... Kupi i prodaj u najvećoj online zajednici u Srbiji. Probaj na kp!

Heh ovaj ima ali je odrapio cenu

Elem, ja nisam baš optimističan po pitanju isplativosti popravke svega toga... sve zavisi koliko si sentimentalno vezan za njih.

Napisano
pre 51 minuta, Zen Mod reče

oglas - koja vajda od njega ako ti nije od pomoci

Mislio sam nekoga od rodbine zamoliti da ih preuzme, veći je problem stanje istih odnosno ispravnost a to ovi moji nit hoće nit znaju pogledati. Da tebe molim za ovu uslugu, ne usuđujem se jer si mi valjao dosada da ti ne mogu za 9 života vratiti :drinks:.

Napisano

svaki majstor koji iole zna o zvucnjacima ce ti reci da se spider i cone i VC lepe dvokomponentnim, jer je tu najvece opterecenje 

sto se tice oglasa - ne bih da se mesam u tvoj nivo ludila, to je samo tvoja stvar .......... al uloziti vise od 40-50E u celu igrariju je vec na granici pametnog

Napisano (izmenjeno)
pre 56 minuta, Koja reče

Heh ovaj ima ali je odrapio cenu

Elem, ja nisam baš optimističan po pitanju isplativosti popravke svega toga... sve zavisi koliko si sentimentalno vezan za njih.

Ja ovo nisam ni vidio, zahvaljujem se. Našao sam ovoga u NS :

WWW.KUPUJEMPRODAJEM.COM

Praktično sve... Kupi i prodaj u najvećoj online zajednici u Srbiji. Probaj na kp!

Sentimentalnost, eheh, na šta sve nismo sentimentalni...., kad neko kaže ima 1 model vozila u koji je zaljubljen, u mene ni to nije u jednini, da me neko puškom natjera da 1 izaberem ja bih rekao pucaj odmah, prekrati mi muke. Kao što već rekoh, zvučnike je jedan moj prijatelj isčeprkao iz obiteljske kuće u kojoj niko ne živi još od prije rata. Da ih ja nisam uzeo, vjerovatno bi završili na smetljištu. Drugo, od kad sam prvi put čuo ovakve kutije svidio mi se zvuk i odtad sam ih pokušavao nabaviti ali bezuspješno jer su većinom bile za otpis. Ja odavno imam one niške sa po 2 basa 8", ali ovakve su mi oduvijek bile privlačnije zvukom. Možda griješim ali to je moj dojam. Pored toga imam i one 3a arioso, Cabasse Galion V i Wharfedale Diamond III ali bez obzira, kad god bi naletio negdje na sliku ili uživo na ove nišlije, proradi čežnja.

Izmenjeno od LightMatic
Napisano
pre 6 minuta, Zen Mod reče

spider i cone i VC lepe dvokomponentnim

to da ali ja sam lijepio papirnu membranu za gornji gumeni centrator i to sam ljepilo dobio od holandeza koji prodaju mat. za rep. i repariraju zv.. Sad ne mogu da se sjetim kako im je ime ali oni su jedini davali tačne podatke za cent. što su trebali ovome za JBL.

Napisano
pre 14 minuta, Zen Mod reče

al uloziti vise od 40-50E u celu igrariju je vec na granici pametnog

Paaaa, toliko možda i vrijede ove kutije u novosađanina ali nisu iste, nikako ne kontam kako je to uspio.

• 1 month later...
Napisano

Da vas podsjetim, još sam u potrazi za riješenjem sređivanja ovih kutija, tj. nabavke basova ili saniranjem oštećenja na postojećim bas zvučnicima. Zen Mod će da me ispali iz topa, svjestan sam i ja da ove kutije nisu nešto strašno ali ja se smiriti neću dok ih ne vratim u normalno stanje :drinks:.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...