Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Evo ovako,

stajaše ovi zvučnici jedno 20-tak god. čekajući neko bolje vreme, danas sutra evo sledeće nedelje i gle čuda prođoše godine očas :D .

Naime tada su bili pazareni (17W75 x 2 kom. + D28/2 x 1kom.) u nameri da se radi centralni zvučnik za HT (nešto kao Audience 122c ili Gemini u samogradnji).

E u međuvremenu ljubi ga majka poraste i gle čuda oće i on da ima svoje zvučnike. Pa reših da krenem u samogradnju Foccus  (17W75XL + D28/2 ) . E sad pošto mi fali druga

28-ica. a ja uspeo da nađem Scanspeak D2606-922000 (2 kom.) Moje molba je u vezi skretnice . Za bas (koji je 8 oma) će najverovatnije ostati šema od Foccusa, pitanje je kako da uradim za Scanspeak tj. na kolko da se reže (pošto je on 6 oma) . 

P.S. Foccus je izabran i iz raloga što mu je bas reflex sa prednje strane ( 3 cm ). A cela kutija je š190 x v375 x d240 sa medijapanom 22 .

Foccus fotka.png

Screenshot 2023-07-19 214244.png

d2606-922000.pdf

Napisano (izmenjeno)

Nisam baš uveren da D2606 može da zameni D28/2 sa tom skretnicom prvog reda. Dayton DC28F-8 bi možda bio bolji izbor, makar vizuelno, isti je ko D28, impedansa 8oma.

Inače, za probu dodaj 1,8 ili 2,2 oma ispred visokotonca, a posle se igraj sa L padom 2,2/15 i rednim kondenzatorom. Ja bih izbacio i sve elemente za korekciju faze, dovoljno je malo nagnuti unazad zvučnik. Dva redna kondenzatora 15uF i još jedan od 6,8uF plus kalemovi nisu dobra ideja nikako, a i košta to dosta.

Za taj zvučnik je predviđen 17W75XL - 4oma, da li imaš taj ili običan 17W75 bez kalote?

Možda je najbolje uraditi potpuno novu skretnicu 2/3 reda, one obično odgovaraju za ravnu ploču. Ili uraditi nagib prednje ploče ili stepenik pa skretnicu 2/2reda. Skretnica prvog reda maltretita visokotonac baš puno (nek je i Dynaudio), čuje se kad se pojača.

Izmenjeno od NIXIE
Napisano

Pa jes to si upravu za skretnicu za visokotonac od Focusa. Ucinila mi se prekomplikovana , a i preskupa.

E sad problem je sto imam obican 17W75 (bez kalote) . Razmisljam i o onoj kopiji 28 od Kineza ?

U svakom slucaju ne znam sta da radim :pardon:.

Napisano

Dynaudio je izgradio svoj image na 6dB/oct skretnicama,i magarecoj snazi.

Nece valjda sinak da pusta muziku komsijama niz ulicu,pa da ti trebaju 12 ili 18 skretnice(ubice za zivost u muzici)

Napravi ti lepo njemu aktivne kutije od tih komponenata

Napisano

Ja sam mislio na onaj SS visokotonac, teško će proći sa prvog reda skretnicom i tim niskim rezom. Zato barem drugog reda rez za njega.

Napisano (izmenjeno)

Bio je onaj pentamid sa tim driverom i D28, samo to malo vredi jer D28 sa hornom ima sasvim drugačiji frekventni opseg. Da ne govorim o tome koliko je komplikovana kutija. 

WWW.GEOCITIES.WS

Izmenjeno od NIXIE
Napisano

Uf,

ubiste me u pojam . :Dizzy:

Pentamid 2 mi mnogo komplikovan za izradu (nemam vise zivaca za takve stvari) , Jedino sto bi mozda mogao da izvedem sa ovim draiverima je mozda 

Sirius, al on mi je preglomazan za malu sobu i jos onda bi morao da jurim Variovente 4 kom. i visokotonac . Tako da ce ovi kao novi 17W75 na KP  .

A verovatno i 28-ca.

Hvala na trudu.

P.S. чика-Брка a sto ste tolko sigurni u Dayton DC28F kad je made in China , a sumnja se u one kopije Dyn., Vife i Scan-a.?

Napisano

ne prodavaj.

daj da vidimo sta i kako, verovatno mogu da pomognem.

koliko sam shvatio, ti zelis bukself zvucnike.

kompresione ili jos bolje sa varioventom.

imam slucajno 2 komada Dynaudio varioventa, ako ustreba.

:cheers:

Napisano (izmenjeno)

malopre pogledao, Scanspeak D2606-922000 sasvim dobar zvucnik.

moze da legne uz 17W75.

:guitarplayer:

vidim lokacija Bgd, sto bi eventualno pomoglo

za eventualni rad oko zvucnika.

Izmenjeno od чика-Брка
Napisano

Zahvaljujuci gosn Brki , bacih se u malo bolje istrazivanje i gle nove nade :

Dynaudio Special One , Dimensions: 220 x 400 x 280 mm (W x H x D)

Dynaudio_Special_One.thumb.jpg.351f2e7775f3367af6a1be93d4cf5d6c.jpg

Dynaudio_Special_One_back.thumb.jpg.33024195d7a00b2c1847a1b440ebc261.jpg

Ako neko ima podatke o skretnici i jos necemu , molio bih .

P.S. Jel da menjamo naslov posta u Special One ?  :D

Napisano

Gledajući datasheet, 2k5 je previsoko, 2k najviše. Pri tome zbog oštrog pada basića koji je praktično mrtav iznad 3k, skretnica na visokotoncu treba da bude barem 3 reda da se dobije koliko-toliko ravan FR opseg u zoni reza, a na 17W prvog reda sa kompenzacijom impedanse. Ako se koristi D2606-922000 to i mora tako jer mu je rezonantna frekvencija 850Hz, a merenje će verovatno pokazati i više od toga.

Napisano

Thanks,

al još uvek se razmišljavam da li da pazarim D2606 . Ili da najurim jedan komad D28/2 . 

Napisano
15 minutes ago, Dumus said:

Thanks,

al još uvek se razmišljavam da li da pazarim D2606 . Ili da najurim jedan komad D28/2 . 

ja bi da se pitam video za drugi D28/2.

pa bas ako nema, turis ga na KP.

pa onda uzmes neke druge.

inace, varioventi i delovi za skretnice su skoro pronadjeni.

za bas cu ti izbunarim trafo kalemove.

Napisano

Ako nisu kupljeni visokotonci, sad je prilika da se probaju oni Kineski 28mm. Pa da mi javite kako vam se sviđaju. :D

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...