Jump to content

Dampiranje


djolodjolo

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima. Pravim Tannoy M4 zvucnike iz kita i trenutno sam zapeo kod dampiranja, nasao sam materijal koji ce biti a to je piramidalni sundjer od 3cm debljine ali ne znam kako i gde da ga zalepim za maximalni efekat. Ne bih da skidam i montiram drajvere 10x da bih eksperimentisao vec bih neko provereno resenje a da pozitivno utice na kvalitet zvuka. Gde sve staviti damping materijal unutar kutije? Moja neka ideja je da stavim svuda osim na prednji deo kutija znaci gore, dole, bocna i zadnja strana osim u skroz donjem delu gde je bas reflex gde bih stavio i na prednju stranu. Isto tako da li postoji jos neki nacin na koji bih mozda otezao kutiju ili uradio neke stvari koje bi poboljsale zvuk. Hvala unapred :)

 

 

Postavljena slika
 
Uploaded with ImageShack.us
 
PS: Radi se o ovom kitu: http://www.kupujemprodajem.com/Nov-kit-za-gradnju-Tannoy-M4-3975589-oglas.htm?filter_id=16248721 , pa ako postoji jos neka varijanta kojom bih poboljsao kvalitet zvuka (neke bolje zice za ozicenje ili sta ja znam) slobodno predlozite :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nećeš se nešto usrećiti tim kit-om. Low end Tannoy. Imao si po koji bolji projekat na internetu da se ne mučiš za mid-fi zvuk, kad se već mučiš da praviš kutije i ostalo.

 

Što se tiče dampinga, postavi ga na 3 strane kutije. Jedna od bočnih strana, gornja i zadnja. Ostalo podešavanje ide na uho. Kako se tebi čuje, da li ti je pojelo mnogo zvuka ili premalo. Treba li dodati još negde ili skinuti tamo gde si već postavio. Imaš gomilu tema o načinu dampiranja diljem interneta ali će ti svaka dati samo smernice. Ne postoji egzaktan recept tipa "toliko i toliko postaviti tu i tu kad je taj i taj zvučnik u pitanju".

 

Možeš da probaš kao što je ovde, pa modifikuj kako ti se sviđa:

 

http://www.troelsgravesen.dk/cabinet-damping.htm

 

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koji su to drajveri/delovi u kitu tj. ko je proizvodjac?

 

http://www.tannoy.com/faq.aspx kaze:

 

Q. Can I buy individual parts from Tannoy like Drivers and Crossovers to build my own speakers? A. Unfortunately not. We at Tannoy realise that some of our customers like building their own speaker cabinets as a hobby, and even though several years ago we were happy to supply individual components, we have recently experienced problems when genuine Tannoy parts have been purchased, custom fitted into homemade cabinets and then sold on improperly as genuine Tannoy products. We can not supply schematic drawings or design information relating to our loudspeakers. If you already own a genuine Tannoy speaker that has been damaged then we will of course endeavour to supply spare parts in order to repair your speakers for as long as the parts are available.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na savetima. Ovo je prvi put da radim tako nesto pa sam zato i izabrao najlakse dobavljivu varijantu - to je taj kit. Kako ce da se cuje cemo jos da vidimo s obzirom da je jedini hi-fi sto imam denon 980r i wharfedale diamond 10.2 pa ako bude iole slican zvuk diamondima samo sa vise basa - me happy. Upusticu se u daleko ozbiljniji diy zvucnika cim se malo bolje upoznam sa celom pricom. Isto tako ako znate neki dobar tutorijal kako povezati skretnicu i drajvere itd molim za link, ili jos bolje mogu da slikam te moje delove pa da mi objasnite gde i sta lemim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Isto tako ako znate neki dobar tutorijal kako povezati skretnicu i drajvere itd molim za link, ili jos bolje mogu da slikam te moje delove pa da mi objasnite gde i sta lemim.

 

 

Evo pa čitaj narednih nekoliko dana: http://www.troelsgravesen.dk/Diy_Loudspeaker_Projects.htm

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Stigli drajveri, sve raspakovano i kako treba, osim skretnica koje su polomljene u cosku ali je to sanirano u fabrici. Elem, ja sam sad u rebusu posto na skretnici imam 3 mesta za lemljenje drajvera (+ - T, + - M, - + W) i ne znam koji gde idu, imam dva mid basa i visokotonac. Moja pitanja su:

 

1. Gde i koji drajver treba da se zalemi?

 

2. Gde u Beogradu da kupim ozicenje povezivanje drajvera i skretnice? Ne trebaju mi najjeftiniji vec neki u skladu sa kutijama.

 

Hvala unapred!

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nisi dobio nikakvu dokumentaciju uz "kit" ?

 

trazi uputstvo od prodavca

 

bice da je iskoristena univerzalna pcb , pa se na nju stavlja i za 3-way i za 2,5 i za 2 way

 

bez slike sa strane bakra i slike odozdo nema sanse da ti odgovorimop

 

s tim sto slike moraju da budu krstene - ovo ne spada u to

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

http://silken.rs/images/proizvodi/velike/tel.jpg

 

ovako nesto? znaci uzmem 3 od ove 4 i spojim na jedan kontakt + i jos 3 za - ako te dobro razumem, jedino za visokotonce da koristim jednu zicu za + drugu za - ?

 

ili mozda neki iz ove ponude:

 

http://elementa.rs/katalog/Kablovi%20i%20priklju%C4%8Dci/Du%C5%BEni%20kablovi/Telefonski%20kablovi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zalemljeno po instrukcijama, po jedna zica za visokotonac i po dve za midbas i bas. Na slici sam obelezio crvenim one rupice gde bi navodno trebale zice da se zaleme ali sam ih ja zalemio sa druge strane na istim mestima gde je bio vec stavljen kalaj, jel to ok?

 

http://img594.imageshack.us/img594/8024/20130115144831medium.jpg

 

http://img717.imageshack.us/img717/6652/20130116213215medium.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ma dobro, to je estetski lepse mada je isti djavo, meni je samo bitno da je ostvaren kontakt kako treba :) inace jel ok da se zalemi sa te druge strane ?

 

Može i tako, mada, spoj je ipak čvršći kada se žica provuče kroz rupu na pločici, otpornije je na mehaničko cimanje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...