Jump to content

banem

Član
 • Content count

  15
 • Joined

 • Last visited

About banem

 • Rank
  Početnik
 • Birthday 03/27/72

Profile Information

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Banat
 • Zemlja:
  Serbia
 1. Druže, ja ću na kraju pogoditi da ti PC nije uzemljen? Uzmi parče žice i spoj kućište računara sa uzemljenjem, tamo gde si siguran da ima uzemljenja. Uradi to dok je isključen iz struje. Ne bi trebalo ništa posebno da se desi i ako jeste, ali za svaki slučaj jer ko zna koliki napon imaš na kućištu i odakle dolazi. Tu nema visokih napona, ali da bi pojačalo brujalo dovoljno mu je par desetina/stotina mV. A to, što kažeš "fabričko smeće" je uglavnom vrhunski audio OP. Recimo, 5532 je više nego dovoljan, a što sam pokazao na blind testu u CA651p gde smo rolali ne znam šta ne, na kraju ljudi kažu ovaj običan najjeftiniji najbolje svira ili ne mogu da kažu razliku sve dok ne znaju šta svira. Istina, neki sviraju drugačije, ali to često ne znači bolje. Duga priča, nije za temu. Za početak uzemlji PC, pa da vidimo šta dalje.
 2. Lepota dizajna

  Realno, cela HiFi industrija radi tako. Svi imaju neke svoje oznake, a u stvari prodaju isto, a uređaji zvuče potpuno isto kao pre 60 godina. HiFi i njegove zamke...
 3. Moj TV je plazma, Samsung, bio 1200€ pre sedam godina. E, tu je sve urađeno kako je zapoveđeno. Kabel kao kod računara, 3x2,5, feritni prsten od bar 200 grama na kablu, a unutra u TV-u RLC filter pre ispravljača. Ja sam dodao galvansko odvajanje (poznajem ove iz kablovske). Nema šanse da mu uđe bilo šta od smetnji. Sećam se prvih TV lampaša na kojima sam ugrađivao video ulaz, ti su bili sa "vrućom šasijom". Zavisi kako okreneš kabel, 50% je šansa da dobiješ fazu na šasiji. Uglavnom, da ne kvarimo temu, izmeriti razlike potencijala uzemljanja i masa, pa onda da vidimo šta dalje.
 4. Šta bih ja radio: da proverim uzemljenje prvo. Merio bih napon u utičnici, a zatim napon prema uzemljenju. Između faze i nule i faze i uzemljenja treba da bude istili ili približno isti napon. Ko nije siguran, instrument na 600V AC ili slično. Probao bih obe utičnice i računara i pojačala. Zatim bi otkačio pojačalo od računara i merio da li postoji razlika potencijala između kućišta računara i kućišta pojačala. Tu ne sme da pokaže ništa značajno, eventualno se pojavi koji mV. Eventualno isto probao s masama, nekada su mase odvojene od kućišta. Najgori slučaj što sam imao je kada sam u CRT Samsung televizoru ugradio činč (ima tome godina), pa ga spojio s računarom. Onda mi jednog dana došlo 65V AC kroz antenu iz kablovske i šta je prvo crklo? Dimio se televizor i taj ulaz/izlaz više nije radio. Ukapirao sam šta bi moglo da bude, pa sam izmerio odmah između antene i uzemljenja. Zvao kablovsku, dok su oni došli (posle neka dva sata), napon je bio nula, pa su me ubedili da to što kažem nije moguće tj. da lažem. Hoću da kažem, televizoru ne bi smetalo, nije uzemljen, ali kad se spoji s nečim što jeste, e onda je bitno. Tako i u ovom slučaju, kao da postoji razlika potencijala masa tj. uzemljenja.
 5. Ima, ali da li ima u utičnici uzemljenja...
 6. AC Filter Lampizator Silk 230

  Lepa diskusija, ali ja mislim da je stvar ovde prosta. Feritni prsten na kablu napajanja, RLC filter ispred trafoa da u uzemljenje provede VF smetnje, pikove, radio smetnje (kabl hoće da bude dobra antena), a sve ostalo spreči trafo da prođe = veliki L redno, to mu dođe kao kineski zid za VF, a ako i to prođe onda nema šanse da prođe kroz C u ispravljaču koji mu da stop i skretanje u jednosmernu ulicu ka masi. E sad, ako se opet nešto čuje, onda bih pre gledao šta to glumi antenu. Ovo čudo, ma kako ko mislio, ne poboljšava zvuk. Iz ispravljača ide fini lepi ravni DC napon, a da li je ispred srebni ili jeftini kineski kabel njega malo zanima*. Placebo aka subjektivni osećaj je čudo. Snimajte pre i posle, svaka zvučna ima ulaz, pa slušajte na blind i samo tako. Mozak jednostavno ne pamti zvuk kao takav, a slušna inercija je poseban i drugi problem. Blind, blind, blind, pa ako se pokaže da ima razlike, pustiti prijateljima na blind, pa tek onda reći - ovo zvuči bolje. Od 1000 postova modifikacija jedan će da napiše da nema razlike, ali nijedan da zvuči lošije. Svima svaka modifikacija zvuči bolje. *Najbolji su mi oni koji kupe skup kabel za napajanje i onda od Đerdapa do njihove kuće ide 50.000 m "običnog" kabla i tamo stoji 1,5m srebrnog širmovanog i kao bolji zvuk. Ja te RLC vadim iz raznih neispravnih uređaja (uglavnom video), većina ih ima... a ima i produžnih u kojima je to već ugrađeno, ne verujem da realno treba išta bolje od toga, osim ako niste pored neke firme gde razna čuda guraju u struju (brusilice bez C, aparate za varenje, gde razne sklopke prekidaju kola...). Uostalom, Hi-Fi zvučne kartice su na najgorem mestu - unutar računara gde nema kakvih sve čuda od zračenja i smetnji nema, a ispred njih je prekidačko napajanje, nema feritnog prstena, nema RLC filtera, pa opet zvuče fantastično i imaju signal šum preko 90 dB, često i preko 100. Gde je Jova Regasek da piše novo izdanje "Hifi i njegove zamke"...
 7. Ili ti pliva uzemljenje od PC-ja? Ja bih, za probu, prvo s jednom žicom spojio kućište računara i uzemljenje u utičnici (ali da stvarno ima uzemljenja, ima utičnica kod kojih to nije spojeno!). Tipujem da će brum da nestane.
 8. Kondenzatori za ulaz MM phono sekcije

  E, moram da se izvinem, pogledao sam šemu, fabrički je PP, nije PE, ali svejedno, i jedan i drugi mogu lako da se nađu. Ali i dalje stoji ideja sa vađenjem 220p iz MC i na red sa ovim 220p = 110p.
 9. Izbacivanje "boje tona" iz pojačala

  Zamenio sam samo 330uF/400V (stavio sam ELNA), one 50uF u katodama i stavio sam plavi ALPS za jačinu jer je crkao fabrički. Ne bih ništa drugo budžio, želim da ostane u što približnije originalnom stanju. Ako bih radio drugo pojačalo, stavio bih ga u drugu kutiju naravno, ovo bi bilo šteta dirati jer je u najboljem stanju od svih što sam video po slikama na internetu. Jedino što mi se čini da ova boja tona koloriše zvuk, možda se i varam, pa je bila ideja da čujem kako je bez nje, a da lako može da se skine (odlemim par žica). Uglavnom, kapiram da neće lako moći to što sam mislio, pa da zaključimo - hvala na savetima!
 10. Izbacivanje "boje tona" iz pojačala

  Ne bih dirao, da ne kvarim fabričko pojačalo (1963). Mislio sam da nekim duplim dvopolnim prekidačem obiđem kontrolu boje tona, ali izgleda neće ići. Ono, da ga kasnije lako izbacim i imam netaknutno pojačalo. Pogledajte i prilično čudno rešenje za phono, a tek ispravljač... U mom modelu je sa grecom i nema nikakav cold-start i dizanje napona grejanja... ništa, samo potencimetar između 6,3V i mase. I radi s nula bruma, šuma s AC grejanjem. Jedino su zamenjeni elektroliti i to par komada svega. Ako nekog zanima, ima par slika ovde https://www.audiovintage.fr/leforum/viewtopic.php?t=19289
 11. Kondenzatori za ulaz MM phono sekcije

  PE je originalni, pa gledaj traži PE, jeftin je, trebalo bi lako da može da se nađe. Bez njega neke "svetle" glave tipa AT440Mla zvuče još svetlije. Razgovarao sam s Englezom koji je ono, baš ludak za to, nema koju kombinaciju nije probao /zaboravio sam koji je web-sajt), slao mi i fajlove da čujem neke kombinacije jer sam i ja lutao. On tvrdi da dobro zvuči 33K/100p. Šta znam, subjektivna stvar verovatno. Možda može i keramički, ali nema linearan kapacitet po promeni frekvencije, verovatno se zato obično izbegava. Pala mi je jedna ideja na pamet. Izvadi ona druga dva 220p sa MC ulaza i nalemi ih u red sa ova dva 220p, a tamo stavi keramičke (ako nećeš koristiti MC). Gotova stvar.
 12. Kondenzatori za ulaz MM phono sekcije

  Neki vade taj 220 pF jer sam kabl već ima par stotina pF. Hoće da oscilira bez njega ali samo kada na ulazu nije priključeno ništa (probao) i to u čujnom delu.
 13. AC Filter Lampizator Silk 230

  Možda je lakše da izvadiš taj mrežni filter iz nekog pokvarenog uređaja, obično ga ima u većini (novi televizori npr.).
 14. Pre par godina sam kupio vintage pojačalo Filson F216. Od slika pojačala na netu može da se nađe samo spolja, a šema postoji za raniji model F215. Pretpostavljam da je deo koji me zanima isti u oba modela. Šema je u prilogu. Pitanje je, ako neko može da pogleda, da li može jednostavno da se izbace kontrole boje tona i balans? Ja ne vidim da je to jednostavno jer ulazni signal prolazi kroz kontrolu boje tona, tu mu dolazi i povratna sprega... čitava zbrka. Ili ne vidim dobro. Dakle, pitanje je da li se jednostavno može izbeći kontrola boje tona?
 15. hi fi 140

  Uključujući i one u ispravljaču 4700 uF i 3300 uF, ako dobro vidim na ovoj kilavoj kopiji šeme što sam našao? Ako da, onda ono što zocky kaže.
×