stein Napisano Januar 3, 2010 #1 Napisano Januar 3, 2010 Posle dosta snebivanja, računanja i premišljanja, odlučio sam da raskrčim "vozni park" i napravim malo reda. Spisak stvari koje imam a stoje poluzavršeno, načeto, začeto, polunezavršeno je pozamašan. Da bih neke od tih projekata mogao da privedem kraju, treba mi mesta a malo i sredstava. Stoga, posle Behringera, sledeći su brača ili sestre blizanci, dva pojačala sagrađena na bazi pojačala F5 Nelsona Passa. Može zasebno, može zajedno. Ko nije sve pratio, nekoliko opštih informacija šta se nudi u paketu:Pojačalo: F5Pločice: grupni napor, dizajn F5 PCB Impuls, PSU PCB ZockyPSU: 400VA 4x18VAC, 2+2 graetz, 16x33mF + 4x Icar MR kond. Hladnjaci: PadaKutija: samonoseća šasija od 15x15x1.5mm kvadratne cevi, zadnja, prednja i poklopac 5mm Al, dno čel lim perforiran.Pojačalo je izrađeno kao svojevrsni dual mono koncept osim što nema dva transformatora. Ima jedan zajednički primar i zajedničku jezgru. Od sekundara gledano, svaki kanal je potpuno nezavisan.Izrađena su dva identična komada, svaki ima u sebi dva kanala F5 klona.Zahvaljujući predimenzioniranim hladnjacima, pojačalo je tek-tek mlako na sobnoj temperaturi, a zahvaljujući višestruko predimenzioniranom napajanju, lako se nosi i sa niskoimpedantnim potrošačima manje osetljivosti. Tamo gde je fabrički NAD od 120W/8 snagaš konstantno uključivao zaštitu od pregorevanja, F5 sa svojih 25W sasvim lako i bez spoticanja ili "podrigivanja" peva.Neću detaljisati oko razloga prodaje, ali da napomenem da imam još jedan F5 koji će ostati, tako da ne prodajem jer nisam zadovoljan nego prodajem jer imam viška.Za sve ostale pojedinosti molim ili na PP ili na 0600 432 379. Fiksni telefon nemam a mail retko proveravam zbog spama...
sir Oliver Napisano Januar 3, 2010 #2 Napisano Januar 3, 2010 Jel to gotovo ili jos treba da se zgotovljava?A jel ima USB ulaz? I VU metre? Zezam se. Nego kakav preamp mu treba? Jel dovoljan varijabilni izlaz sa CDa ( koji je uzgred ko dupe i oko prema fiksnom) ili bi mozda hteo da izvoljeva neke ECC88 lampe na ulazu?
stein Napisano Januar 3, 2010 Autor #3 Napisano Januar 3, 2010 Jel to gotovo ili jos treba da se zgotovljava?A jel ima USB ulaz? I VU metre? Zezam se. Nego kakav preamp mu treba? Jel dovoljan varijabilni izlaz sa CDa ( koji je uzgred ko dupe i oko prema fiksnom) ili bi mozda hteo da izvoljeva neke ECC88 lampe na ulazu?Gotovo je u smislu - sastavljeno, isprobano, klano, a nije priklano, još uvek dovoljno novo da će dugo da traje (jedna od prednosti predimenzionisanih hladnjaka - kondenzatori se neće osušiti još dugi niz godina), funkcionalno u potpunosti, sa zadnje strane ima dva masivna pozlaćena RCA, po par masivnih pozlaćenih buksni za zvučničke kablove i blok za prihvat IEC konektora za napajanje, mrežni prekidač i osigurač u primaru. Osigurač još nije bilo potrebno menjati ali ako bude potrebno, treba izvući mrežni kabel i onda se izvlači nosač osigurača. Sa prednje strane ima dve amber LED za indikaciju uključenosti, po jedna za svaki kanal. Za pobudu, suštinski je dovoljan i pasivni preamp, ali bi bilo mnogo bolje imati neki stepen pojačanja, bar dva do tri puta ako se pogone neosetljive kutije. Veoma važno je da pre spajanja treba proveriti prisutnost/odsutnost DC napona na izlazu prethodnog stepena jer F5 na putu signala nema ni jedan kondenzator. Čest je slučaj da se kod prerade CD plejera izbaci sprežni kondenzator reda 10-100uF sa izlaza a onda direktno spajanje preko pota na F5 tera pojačani DC napon na zvučnik što mnogim zvučnicima uopšte ne prija. Elektrostatici nemaju sa tim problema u 99% slučajeva jer signal sa pojačala ide u step-up trafo koji ne vrši prenos DC komponente. Ja sam koristio NS10 i/ili NS10+Behringer ali i Sipijevu verziju preampa sličnu topologiji F5. Pojačalo je po meni toliko dobro da ne zavisi previše od preampa, osim, ako pre stepen nije neko teško đubre. Suštinski, može da se tera sa CD-a i da se ubaci jedan 10k pot... Bolje bi bilo da se stavi bar neki bufer ili gain stepen, ali nije pod mora...
stein Napisano Januar 3, 2010 Autor #4 Napisano Januar 3, 2010 Trenutačno, jedan od dva blizanaca našao novog vlasnika. To znači da nema više popusta na količinu. Navali narode, još malo pa nestalo!
Zen Mod Napisano Januar 3, 2010 #5 Napisano Januar 3, 2010 4 posta vezana za F5 / Dynaudio premestena ovde : http://www.diyaudio.rs/topic/17-f5/ ZM
stein Napisano Januar 6, 2010 Autor #6 Napisano Januar 6, 2010 Prodati primerak ostaje novom vlasniku. Još jedan F5 u ponudi. Deo cene moguće kompenzovati DIY hardverom ili ako neko ima bolju ideju, ponude se primaju.
zerowaf Napisano Januar 6, 2010 #7 Napisano Januar 6, 2010 Ne želim odati dojam da sam kupac jer ću raditi nešto slićno ove godine, a i transport nikako nije na ruku...Tek me iz znatiželje zanima koliko cijeniš F5 u eurima?
stein Napisano Januar 16, 2010 Autor #9 Napisano Januar 16, 2010 Blizanac #2 na rezervi do daljnjeg. Recimo, oko 20-og će se saznati. Primaju se rezervne ponude za slučaj da se izjalovi.
Preporučeni Komentari