Jump to content

Švajsovanje, lemljenje, kalaji, lemilice, multimeri..

Preporučeni Komentari

• 3 nedelje kasnije...
Napisano
4 hours ago, sir Oliver said:

Miro nabavih neki kit za sluške. Evo objašnjenja kako se sastavlja. Ništa specijalno posvećeno ovom uređaju već generalno dobro objašnjeno kako se lemi.

http://imgur.com/a/TC1AH

Skroluj nadole

fala.. tako sam (nekako :) ) i ja.. vidiš, ustanovio sam (proviđenje) da mi je vrh lemilice debeo za ove sitne rupe

Napisano

Dobro je zivotno providjenje da je vrh debeo za neke rupe :D

Elem, koristi se nesto hladnija lemilica, ispod 350C, za oko pola sekunde je duze drzi na lemu. I koristi jedan vrlo koristan(a slabo primetljiv potez) da prisloni kalaj prvo na nozicu koja se lemi, i kada kalaj krene da se topi, mesto je zagrejano i krece se u pun lem.

Malo duze drzanje omogucava prolaz lema kroz viu, ali ne treba zaboraviti kako se vie proizvode. Nanosenjem grafita na zidove rupe izmedju dve bakarne strane i metalizacija bakrom, i vise su osetljive na stres. 

Napisano

bolje je lemiti sa fluxom ali kada ga nema moze i bez njega ;)

sam flux se nalazi (u vecini slucajeva) vec u samom kalaju

imas da ga nabavis u Kelco ili Mikroprinc ...

Napisano
28 minutes ago, skrstic said:

Vidim ja da će da padne jedan GB za onaj od litar. 50ml je 433,66 din dok je litar 5.952,21 din. 

:huh: a u MikroPrincu: http://www.mikroprinc.com/proizvodi/lemna-oprema-i-pribor/materijal-za-lemljenje/flux-i-paste/flux-elsold-elflux-2001-1000ml/index.php?keyword=flux

25 minutes ago, sir Oliver said:

A šta je flux po sastavu? Rastvarač neki?

Može bemzin?

Pre ce biti alkohol, neka varijanta fluksa je kalofonijum rastvoren u alkoholu, pa moz` biti da je i za ovaj industrijski alkohol glavni sastojak.

Napisano

Postoje i neke organske kiseline, koje su aktivne samo dok se aplicira visoka temperatura, na sta ponajvise lici ova maza sa slicica, ali je obavezno pranje, posto nastavlja da deluje na metal, u blazoj formi, ali vremenom je problem.

Za rad pocetnika je najednostavniji kalafonijum u alkoholu. MAda zna da ostavlja crna ostrva sagorelog kalafonijuma.

Ako je kalaj dobar, ploca cista, fluks nije potreban, dovoljno je sta se nalazi u zici za lemljenje.

Napisano
15 minutes ago, vladd said:

Postoje i neke organske kiseline,

Jedna od tih kiselina je i acetilsalicilna kiselina ili Aspirin.

Napisano

Mada je to cista kiselina, i skida jace okside.

Fluksevi su miks vise gadosti, od Aminokiselinskih halida(neprijatno lemljenje, mirise na spaljeni organski materijal), hidrohlorne kiseline do amonijum hlorida...cink hlorida. Pa su miksevi modelovani prema potrebama, i svi su rastvorljivi, lako operljivi vodom. I obavezno ih treba oprati.

Najbolji su oni za (starije)automatske sisteme lemljenja, uklanjaju okside, i povecavaju slivenost kalaja, ali zaista nema potrebe previse se opterecivati sa tim, za pokucno lemljenje i zabavu.

Napisano
1 hour ago, vladd said:

ali zaista nema potrebe previse se opterecivati sa tim, za pokucno lemljenje i zabavu.

Da, tu se potpuno slazem. Uvek mozemo da nadjemo dobar skalper i da ocistimo neku "zardjalu" ili oksidiranu nozicu  komponenete.

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...