Jump to content

Sae 25/2500,koje predpojacalo izabrati?


Okibokis

Preporučeni Komentari

Po šemi je vent na 230V, slaba fajda od regulacije brzine a da ne bude skupo. Ili ON/OFF rad (nemam konkretno kolo niti znam da je neko radio u ampu) ili prepravka na 12V ventilator.

 

Ja bih lično stavio neko malo zasebno napajanje na 12V ili nešto niže u pojačalo di zgodno (pun KP tih malih ispravljača za par stotki) i namontirao jedan Noctua ventilator (koštaju malo više al traju dugo a čuju se slabo do ništa). U paketu sa ventilatorom dolazi i par nastavaka za usporavanje ventilatora.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Po šemi je vent na 230V, slaba fajda od regulacije brzine a da ne bude skupo. Ili ON/OFF rad (nemam konkretno kolo niti znam da je neko radio u ampu) ili prepravka na 12V ventilator.

 

Ja bih lično stavio neko malo zasebno napajanje na 12V ili nešto niže u pojačalo di zgodno (pun KP tih malih ispravljača za par stotki) i namontirao jedan Noctua ventilator (koštaju malo više al traju dugo a čuju se slabo do ništa). U paketu sa ventilatorom dolazi i par nastavaka za usporavanje ventilatora.

Ma samo ako iskopcavanje postojeceg ventilatora ne signalizira kvar,pa da se pobuni neka sklopka unutar pojacala,jer on ima termalni prekidac zasebno.Moja je ideja bila da na hladnjaku gde su svi tranzistori stavim zaseban termalni prekidac,koji bi samo sluzio za paljenje ventilatora.mada nesto razmisljam pojacalo radi u AB klasi i ventilator je tu verovatno postavljen samo zbog reka gde su predvidjena ta pojacala da stoje.Tesko da mogu da ga u stanu toliko namucim da pocne da se greje.Danas cu da probam bez,pa ako uspe necu ni da prikljucujem vent.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne bih ti saverovao da skudaš ventiltor. Nije on tu stavljen kao statista. Ti možda i nežeš da ga teraš veoma jako, ali vodi računa da se tokom vrelih letnjih dana celam matematika hlađenja menja nagore po nas, pa se lako može desitit da ti tada i zatreba.

 

Ako ti zvuk ventilatora smeta, onda kupi neki super tihi, ima ih, i ovde a tek napolju... Ako si raspoložen da održiš nivo, pljusni dosta eura za neki Papst 100% metalni, ti imaju očekivani životni vek od preko 200.000 radnih časova, jako su tihi ali koštaju baš dobro. Kao ilustracija, onaj jedan koji sam ugradio u moj prvi IBM PC 1984. godine, a posle ga donirao kancelariji za izbeglice, i dan-danas radi kao pesmica, i dan-danas sedi u mašini koja služi praktično kao pisaća mašina-kompozer jer je prespor za bilo šta drugo, ali i dalje po 12-14 časova dnevno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako si raspoložen da održiš nivo, pljusni dosta eura za neki Papst 100% metalni, ti imaju očekivani životni vek od preko 200.000 radnih časova, jako su tihi ali koštaju baš dobro.

 

Pored odličnog Papsta, vredi pogledati i Sun Ace (Sanyo Denki) i Nidec. Sa svim ventilatorima ova tri proizvođača sam imao dobra iskustva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pored odličnog Papsta, vredi pogledati i Sun Ace (Sanyo Denki) i Nidec. Sa svim ventilatorima ova tri proizvođača sam imao dobra iskustva.

Stavio sam Papst,koji izgleda potpuno isto kao i originalni,ali je potpuno od metala,medjutim on radi na 220,a ovaj koji je bio na njemu na 115 volti,tako da moram da mu nadjem drugo mesto da ga vezem.Takodje sam ga nekad skinuo sa starog IBM kompjutera,i pase i originalni buksna utikac.Tako da je i to reseno.

Sto se tice izlaznog dela,on je potpuno hladan na celodnevno slusanje,i to sa iskopcanim ventilatorom,tako da moze i ovako i onako.Cak planiram jos malo kad sve legne, da se igram sa bias-om,

 

Evo ga ovaj koji je izasao napolje,i njemu je kuciste metalno,ali je telo sa perajima plasticno i zamenio ga je isti takav Papst.

post-1130-0-47953000-1422376674_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

jesi li odlucio nesto oko preampa ili se pomazes onim receiverom?

Za sada ide sve preko eksterne zvucne kartice,imam dosta pinkli koje glume preamp,ali nesto konkretno jos uvek ne.Mozda se napravi neki lampaski preamp,a mozda TVC.Za sada ga jos osluskujem:)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imobilizovati ventilator be teorijski moglo da se obavi ubacinjavenje termo prekidača koji če sa spoji i time ga aktivira kada temperatura hladnjaka dostigne nekih 65 stepeni. Alternativa bi bila da se napravi naponski delitelj sa jednim otpornikom i jednim NTC članom koji bi se nalazio na hladnjaku, pa kako se hladnjak greje, njemu opada vrednost dok u jednom ternutku ne uključi ventilator. Nikada se nisam bavio time sem posredno, ja koristim taj princip ali kao konačni, kada NTC promeni vrednost jedan komparator okine izlazne zaštitne releje i ugasi sve. To je međutim elektronika koja je integrisana u čitavo kolo zaštite, malo komplikovano.

 

Ne znam šat si sve radio, ali ako nisi menjaama baš sve delove, ono što čuješ sada je sve što ćeš ikada i čuti, sve ostalo je mašta. Ćuti i uživaj, imaš šta i za uživanje. To što ti je vremenom zvu bio slađi samo zači da se navikavaš na njega, što nije problem, problem će biti ako ga ikada zameniš, jer ih nema mnogo takvih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Inače, na pitanje koji pramp, mogu da ti iz ličnog iskustva preporučim Lucxman C-03. Kao model, imao je gotovo neverovatno dugi vek ako model, nekih 10 ili 11 godina, i definitivno je predstavljao Luxman-ov bestseller svih vremena u toj klasi uređaja. Dosta koristi FETove na ulazima svih delova, od gramofona do linijskog uzlaznog pojačavača. Dosta tranzistora je unutra dobro navijeno ka čistoj klasi A, o čemu svedoči veliki broj lokalnih hladnjaka. Ima jako razvijenu sekciju napajanja, baš su se istrudili oko toga. Prima MM i MC zvučnice, i to jako dobro. Od zamerki, malo mi je žao što su za ugađanje zvučnice upotrebljene samo dve vrednosti kapaciteta za MM, mada je za MC moguće birati tri ulazne impedanse, 100, 40 i 3 Oma. Druga zamerka je što se može koristiti i kao odličan pojačavač za slušalice, ali bez paralelne pobude za sluške i za linijske izlaze, ili-ili. Ima neke logike, ali meni se ne sviđa, mada iskreno nije to loše rešenje, pobuđuje sluške od 8 oma nagore bez problema. Poseban plus mu je to što ima izvode pozadi za dva odvojena, paralelno vezana pojačavača snage, što olakšava biamping (meni važno jer upravo to i radim).

 

Ima dosta ulaza: od linijskih,1 Tape monitor, 1 Tape/DAT, 1 Tuner, 1 Aux i jedan Phono, po izboru MM ili MC, kao i dva Video ulaza. Ima tonske kontrole, koje je moguće isključiti sa Tone Defeat tasterom, ima stereo/mono taster i taster za infrazvuk (subsonic), koji, Bogu hvala, radi na SVIM ulazima a ne samo na Phono. Posebna je poslastica što se ulazi ua CD i Phono mogu prebaciti sa Straight In tasterom tako da preskoće sve pravo do samog izlaznog dela, a razlika se naravno i te kao lepo čuje. Najzad, ovaj uređaj ima najbolje odmerenu Loudness kompenzaciju koju sam ikada igde čuo, ama taman koliko treba, ni manje, ni više. Tako je dobro odmerena da je zadovoljstvo koristti je pri tihom slušanju.

 

Na KP se pojavi tu i tamo, a cena mu se kreće od €250 pa nagore, jedan optimista iz Vojvodine je tražio čak €500 samo zato što je crne boje (retka) a ne klasične šampanj boje.Ja sam moj platio €250 i mogu da kažem da ga je prodavac (Mladen iz Šapbca) potcenio, dao mu je goru ocenu zy izgled nego što bih je ja dao. Ima jednu jedva vidljivu ogrebotinu u gornjem desnom uglu, pa ga je ocenio sa 8, a ja bih mu mirne savesti dao lepih 9.

 

Drugi jako dobar predpojačavač je stari Marantz 3250B. Dosta je redak kod nas, ali pojavi se tu i tamo. Stara dobra škola američkog zvuka, mislim da bi dobro pasovao na tvoj SAE.Cene na KP idu od €220 pa nagore.

 

Treći bi bio Harman/Kardon Citation 21. 100% diskretna tehnika, potpuno komplementaran kao i tvoj SAE, veoma čistojg, jasnog i prostornog zvuka. Samo pazi, kao i mnogu drugi H/K uređaji, boluje od stare H/K bolesti,a to su preklopnici i potenciometri, koji često šušte i krče jer koriste neodgovarajući kvalitet, iako u njemu sede ALPS Black Beauty potovi. Suštinski (šematski) praktično je ista stvar kao i veći i skuplji Citation 25 preamp, samo što nema daljisnku komandu a 25 je ima. I to je cela razlika. Zbog potova i preklopnik, obavezno ga poslušaj pre kupovine, ako je "čist", kupi i uživaj, sjajna sprava, Cene jako variraju, a retko se i nudi bez pratećeg pojačavača snage, koji tebi ne treba. Vredi pokušati.

 

Bilo koji od navedenih predpojačavač će za doručak pojesti bilo šta što NAD nudi sem onog najvećeg modela iz najskuplje serija, za njega ne znam jer ga nisam slušao. Nemojte ljudi da smo neozbiljni, pominjati NAD sa SAE je kao kada povezujete Yugo i Mecedes, jer oba imaju po 4 točak, motor i sve što uz njega pripada.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...