Jump to content

Gramofongramofon


lukaluka

Preporučeni Komentari

Pošto sam od Steina preuzeo akrilni tanjir sa osovinom, moj davni plan da napravim gramofon konačno može da počne.

To što sam rekao konačno ne znači i da će sve ići brzo ali dobro, videćemo kako će sve teći.

 

Za početak ću predstaviti neki nacrt koji bih voleo da realizujem:

 

post-123-0-52716000-1388786546_thumb.jpg

 

post-123-0-68524600-1388786578_thumb.jpg

 

post-123-0-89131600-1388786589_thumb.jpg

 

post-123-0-09222000-1388786602_thumb.jpg

 

Još nisam potpuno siguran od kog materijala da radim bazu, više stvari je u opticaju: sendvič od špera, medijapana, aluminjuma ili ću se možda odlučiti i za livenu bazu od eposkidnih smola sa punilima od kamena ili nečeg sličnog, još moram da razmislim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 23
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Motor imam od dosta ranije i to je Pro-ject AC motor na 16V.

Za to će mi trebati pomoć za njegovo napajanje jer na šemi povezivanja nema vrednosti otpornika i kondenzatora.

 

Da li neko ima ideju koje bi to mogle biti vrednosti?

 

post-123-0-41687700-1388787193_thumb.jpg

 

post-123-0-12216700-1388787211_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lukaluka lep ti je taj gramofongramofon, nego to punjenje sa epoksidnim smolama moz da bude potpuna bolestina, pa jos punjenje sa nekim egzoticnim kamenjem raznih oblika.

 

Ako imas pristup na nekoj akademiji tim kamencicima, neki staklici za mozaik bi bili idealni, a jos dobijes i umetnicko delo pride.  :whistle2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Za tanjur je dobro da je težak jer to omogućava ravnomjerniju vrtnju zbog većeg momenta inercije.

 

Međutim fizikalno ne vidim opravdanja za debelu i veliku bazu gramofona jer takva na sebe skuplja više vibracija iz okoline. Ukoliko već mora biti velika onda bi trebala biti od apsorbirajućeg materijala.

 

Ja bih radio laganiju bazu u obliku trokrake zvijezde i to od materijala koji ravnomjerno upija vibracije. Izrezao bih takvu bazu iz aluminijske ploče debljine 3 cm s time da je centar tanjura u strogom težištu baze nakon što se na nju montira i ručka. To se lako da izračunati. Zbog zvjezdastog oblika motor može biti odvojen od baze što je svakako poželjno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odlicno lukaluka posto i moj buduci gramafon jos stoji u ilegali /cekam osovinu/ pa eto i meni smernica za projekat.Tu je auditorijum pa samo napred a ja ce belezim. :oke: Gde si nabavio taj motor i cena ako moze. :crazy:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Batabane

Jao nemoj sa staklićima to će da bude gadno :) mora da bude potpuno homogena baza za sada ciljam mat crnu :)

 

@Zbotic

Hvala na sugestijama, diskusija svakako pomaže pronalasku rešenja za materijal.

jedino što nisam siguran da li su jako absorbujući materijali dobri za bazu. Neutralni da, ali velika absorpcija može i negativno da utiče na mikroakustiku zvučnice i dalje da utupljuje zvuk. Iz tog razloga mi se i ne sviđaju rešenja sa bazama punjenim peskom.

Najradije bih bazu radio od tekstolita ali to je vrlo skupo rešenje. No ko zna, možda odlepim i uradim baš to...

 

Trokraka baza možda jeste konstruktivno među boljim rešenjima ali ima uvek tu i nekog dizajna :) Ja sam kao polazište koristio Bergman Sleipner gramofon koji je po meni najlepše dizajnirani gramofon koji sam video.

 

@2A3

Motor sam nabavio pre bar 3 godine kao rezervni deo preko Distributera iz BG, zaboravio sam cenu ali mislim da je bila oko 40-50 evra. Ima za te pare boljih rešenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lukaluka, što se motora tiče, već je sve važno rečeno - ostaje fakat da je Pro-Ject (novo) ime firme koja je naslednik iliti direktan potomak negdašnje firme koja se pre uspešne privatizacije bavila i gramofonima a zvala se Tesla... Ako malo bolje pogledaš na samom motoru, imaš malenu tabelu za vrednosti frekvencije, broja obrtaja pri datoj frekvenciji i vrednost kondenzatora za taj motor.

Tanjir je tačno 300mm u prečniku a broj obrtaja motora 300 (pri 50Hz) - pošto tanjir treba da se okreće 33.33 puta u minuti, matematika je prosta:

300mm * 33.33rpm = 300rpm * xmm > 9999 /300 = 33.33mm - dakle, sveukupni spoljašnji prečnik remenice za 33.33rpm treba da bude 33.33mm

Ostaje samo uklapanje žljeba remenice - na tanjiru je ona 1x1mm za remen prečnika 2mm pa se shodno tome isto toliko mora ustrugati tj udubiti i na remenici motora - da bi se sredina remena tj gumice našla tačno na dimenziji dobijenoj računicom...

Ako je tanjir za Pro-Ject gramofon za koji je rađena remenica motora veći ili manji od 300mm, moraćeš doraditi ili menjati remenicu motora...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Remen već imam, a tanjiri za pro-ject su 300mm, u principu ne mora remen da ide u utor... 

... onda samo gledaj da držiš remen dalje od utora na tanjiru... I trebalo bi da bude sve okej...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Luka, apsorpcija baze ne može biti prevelika. Ona treba biti što veća. Naravno treba biti i linearna po frekvencijama, a to se postiže oblikom (ili oprugama) (za niske frekvencije) i materijalom (za visoke frekvencije). Masa zvučnice je toliko mala da ne postoji ni minimalna šansa reakcije baze na nju, dakle baza samo ima interakciju sa okolinom (zrakom, motorom, tanjurom, podlogom) i prenosi je na tanjur, ploču, iglu...... Principijelno biraš apsorpciju baze što linearniju, a ako ne može biti velika i linearna onda se neki konstruktori odriču veličine apsorpcije u odnosu na linearnost (cijena koštanja, kompliciranost izvedbe i sl.). U tome je kvaka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ovo sto ti zbotić piše je tačno, ako nešto treba da umasuješ je tanjir a ne baza. ako preteraš sa masom i dampiranjem baze skoro sigurno ideš ka jednoj vrsti zvuka koji neki ljudi vole ali je principijelno kolorisan, težak, zagušen i previše masivan. škriljac je provereno dobar izbor, dobar apsorber koji pak ne dampira previše. kod ovih ozbiljnih sa kojima imam kontakt, trenutno imaju samo ploče debljine 2cm, ploča 500x400 sa full spoljnom obradom (glačanje) i sečenjem svih mogućih oblika koji ti mogu zatrebati je red veličine 50e plus pdv. idealno bi bilo barem 3 ako ne i 4cm ali trenutno nema, možda će jednog dana imati. mislim da bi trebalo da prostudiras kuzmin stabi S, taj gramofon zapravo daje dosta odgovara na sva pitanja koja će se naći pred tobom. mislim da bi bilo pametno da pri ruci imaš nekog mašinca koji može da ti sračuna tačne pozicije za sve kretne sisteme na gramofonu koji moraju (tj dobro bi bilo) biti postavljeni u tačke apsolutne dinamičke ravnoteže (nule)....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa u principu u tom smislu bi potpuno simetrična trokraka baza bila dobro rešenje - tipa Clearaudio Inovation. To mislim u smislu geometrije baze i o tome sam isto ranije razmišljao.

 

Mislim da zanimljivih materijala za bazu ima više, škriljac je sigurno zanimljiv ali i zahtevan. On je od krtijih stena i morao bi se kombinovati sa nečim kako ne bi pucao. Možda bi varijanta sa epoksidnim smolama i punilom od mlevenog škriljca bila dobra varijanta. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako god radio - imaj na umu da uz željenu ručicu a shodno gabaritima tanjira pripremiš takav postament na koji možeš uz malo muke da postavljaš i skidaš ručku - da menjaš ručice (ne znam kakvi su ti planovi) i naravno - dobro razmisli o opcijama podešavanja pozicije ručice zarad korektnog setapa - relativno je lako ako prekrižiš samogradnju ručice i postament jednostavno izradiš za neku određenu i jasno definisanu ručicu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...