Jump to content

Napajanje pojačala sa PC-a


kan042

Preporučeni Komentari

Još jedan u nizu ludih poslića za prijatelje, pojačalo za PC. Trebalo bi da ozvuči učionicu a da bude u sklopu PC-a. Izabrao sam IC TDA1557Q zbog napajanja 12V, zvučnika za auto i jako malo vanjskih dijelova. Skopčao sam na neovisno napajanje i stalno mi je izbacivalo. Mislio sam da je kratki spoj pa sam nekoliko puta sve provjeravao i dodatno izolirao kritična mjesta dok nije napokon proradilo. Sve je bilo dobro dok nisam zakačio prekidač a onda je opet počela da izbacuje napojna. :angry7:

Kako ništa nisam mjenjao probao sam da upalim napojnu sa upaljenim pojačalom i radi. Namjera mi je bila da stavim prekidač jer se pojačalo neće stalno koristiti i bilo bi bezveze da je stalno upaljeno. Jedino što mi pada na pamet je da napojna trenutak kad se pali pojačalo registrira kao kratki spoj. Vjerovatno to ne prati dok ne postigne svoj napon i bez prekidača radi normalno. Da li je to tako i kako izbjeći tu pojavu?

 

post-37-0-67717800-1377967129_thumb.jpg

 

Mala nepažnja, mehanička obrada "iz ruke" i sad ću morati sve da farbam :crying:

 

post-37-0-02506400-1377967261_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 6
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Dešavalo se meni isto to sa napajanjem od PC-a kad pri uključenju potrošač povuče malko veću struju.

Možda da probaš da smanjiš onaj kond od 2200uF, koliko znam kod svičerskih napajanja on može da bude manji ali je poželjno što kvalitetniji (ultra low esr ili sl.)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala kolege, razmišljao sam o obje varijante. Nekako mi lakše ova druga izvediva ali razmišljam i šta bi bilo da dodam neki NTC. Da li bi bio dovoljan da "prevari" napojnu?

Imam još jedan problemčić jer se na izlazu čuje neki nazovi brum, znači nije klasični 50Hz nego mi više djeluje kao neka smetnja. Audio izlaz PC-a je spojen sa najobičnijim kablićem za koji pouzdano znam da nije baš imun na smetnje. Probao bih i da izbacim otpornik od 10E između power i audio mase.

 

Na kraju, a od početka razmišljam, da li je ovo sve previše za jednu napojnu koja se standardno ugrađuje u PC-e ili bi ipak trebala biti predimenzionirana?

 

:cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mali NTC iz stare napojne riješio problem, sad se normalno uključuje.

 

Šum i dalje postoji i sad mi izgleda kao da je iz samog PC-a. Do pola pojačanja (bez signala) nije uopšte problem, skoro da se i ne čuje ali na max je dosta jak i neugodan.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...