Jump to content

Multi subwoofer-i + DSP korekcija sobe


chakija

Preporučeni Komentari

Ima li nekog da se igrao sa ovim stvarima?

Multi-sub konfiguracija je po mišljenju mnogih(između ostalih i "čuvenog" Gedlee-ja) pravi put za dobijanje dobrog bass-a.

Moja soba je poprilično zahebana kada je u pitanju bass odziv i hteo bih da probam da ukomponujem subwoofere ne bi li popravio odziv bass-a.

Koliko sam uspeo za ovih par dana da pročitam, postoje nekoliko varijanti za rešenje ovog problema:

1) Gedlee pristup sa dcx-om i 3 subwoofera koji dobijaju E-Q mono signal iz nekog DSP procesora. Čiča Gedlee kaže da je bitno da imaš jedan sub u ćošku ne prednjem zidu, jedan negde na zadnjem zidu i jedan sa strane. Mislim da SMS-1 kao i  behringer dcx isto može da kontroliše 3 subwoofera, ali nemam predstavu kako bi podesio ni jedan od ova dva uređaja.

2)Gedlee-jev archenemy, Wayne Parham pristup sa tzv "flanking" subovima koji bi trebalo da su postavljeni iza glavnih zvučnika, između bočnog zida i levog, odnosno desnog zvučnika. Oni dobijaju isti stereo signal kao i levi, odnosno desni kanal, samo što imaju LPF na nekih 80Hz. Ne znam da li trebaj uda se EQ-ju

3)Varijanta sa jednim subwoferom i spravicom tipa behringer BFD 1124 ili SMS-1

4)Noviji Onkyo i Denon resiveri sa integrisanim Audissey uređajem za automatsku korekciju(preskupa varijanta za moje DiY poimanje)

 

Tema je dosta opširna, tako da mi se čini da posle par dana čitanja nije ostalo baš nešto puno u tintari da bi napravio neki zaključak i odlučio se kojim putem da krenem...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 6
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Konačno je neko počeo da postavlja prava pitanja.

 

Evo šta ti savetujem: skini Diffraction & Boundary Simulator http://audio.claub.net/software/jbabgy/BDBS.html

 

Igraj se sa odzivom basa. probavaj razne daljine od jednog zida, drugog zida, poda. Primetićeš da ima lokacija po sobi gde je odziv ravan, i lokacija gde imaš velike peakove i rupe u odzivu. Posle dosta simulacija imaćeš solidnu predstavu kako to funkcioniše. Vidi koja ti mesta u sobi odgovaraju da tu staviš sub (mislim, da ne smeta nameštaju i ljudima) pa onda vidi kakav bi odziv davali subovi na tim mestima. Vidi da li se peakovi jednog uklapaju sa rupama drugog, tj da sve u zbiru daje ravan odziv. Ili da ih sve potrpaš u ćoškove gde su sigurno ravni ali imaju veliki gain. Takođe vidi koji bi uopšte raspon frekvencija pokrio sub-ovima.

 

Kad budeš imao tačnu ideju gde ćeš ih staviti, onda ćeš znati i koliko ti komada treba, i koji od pristupa koje si gore naveo najviše odgovara tome.

 

Evo još par komentara. Ja razrađujem neke ideje slično kao to što si naveo pod 2). Znači dva suba, dobijaju levi i desni kanal. Jako je komplikovano za pozicioniranje, bili bi prilično vezani za određenu poziciju u sobi jer samo tu daju koliko toliko ravan odziv. Time bi i pozicija normalnih zvučnika koji pokrivaju ostali spektar, bila donekle vezana pozicijom tih subova. Subovi bi bili ili ispod zvučnika, ili iza kao što si naveo. Iz simulatora ćeš naučiti da za takvu postavku gain sobe prilično uniformno raste kako ideš niže od 100 Hz, ja sam se opredelio za kompresione, neke 10" ili 8" sa nižim Fs-om. Bass reflex nije baš dobar za to jer će dosta peakovati frekvencija na koju si tuneovao kutiju. Jedino da se tuneuje dosta niže pa da odziv deluje kao da opada. Za bandpass važi isto ali mislim da bi bilo lakše napraviti pad odziva nego za reflex. Što se frekvencije sečenja tiče, Trebalo bi da bude negde od 140-200 Hz recimo. Kao što ćeš iz simulatora videti, bilo gde da staviš zvučnik (običan, ne sub) soba pravi ubedljivo najveće probleme na spektru 100-200 Hz, pa je tu potrebno obratiti najviše pažnje. Po mojoj ideji taj deo spektra treba što je moguće više pokriti sub-om jer će on da pravi manje peakove u odzivu jer je bliže podu i zidovima. Kad počne da pravi probleme tu ga treba seći i nastaviti nagore sa običnim zvučnikom, koji bi trebalo da bude pozicioniran tako da ne pravi probleme na frekvencijama višim od te gde si ih sekao i ukrstio. Ako je ovo moje objašnjenje konfuzno, slobodno traži pojašnjenje.

 

Ne znam da li je ovo moje rešenje dobro, nisam ga isprobao, samo teoretišem. U svakom slučaju, igraj se sa simulatorom i vežbaj, pa će ti neke stvari biti mnogo jasnije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko se secam citao sam nesto za subwoofere i sobi, i najbolje resenje je beskrajan broj subwoofera, ali posto to nije bas prakticno, onda 4. Tako da, ako vec ides u tom pravcu, 2 suba su bolja od jednog, ali onda dodaj jos dva pa se igraj... Meni je to zanimljivo, samo je fazon kako smestiti 4 suba u sobu a da ne strce. Mozda kao cika Pass, 4-el pipe s(t)uba :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...