Jump to content

VTA "stimarica"


ninja

Preporučeni Komentari

Opus3 Continuo je polozio sve slusne ispite ali je Cantus mali problemcic sa pipavijim namjestanjem i nemogucnosti repetivnosti. Ako promjenim VTA vrlo tesko mogu da se vratim na prvobitni polozaj. Problem je da cijela glava sa staklenom cijevi je “uglavljena” na nosac (vertikalna suplja cijev sa d=25 mm). Glava moze da klizi po toj cijevi i posle se fiksira sa vijkom sa zadnje strane.

 

Problem sam pokusao da rijesim sa jednim gumenim prstenom koji se nalazi na cijevi, ispod glave ali je opet neprecizno … i tu se probudi pravi DIY duh za ”VTA stimalicu”  :wild:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 17
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Idemo polako i nista nije (jos) gotovo  :drink: 

 

Ideja je tu ali ima jos uvijek mjesta za modifikacije. Osnovni dijelovi i komponente su narucene.  :wink2: 

 

Mislim da se ovakva "stimalica" moze koristiti na mnogim popularnim ruckama kojima se VTA podesava sa popustanjem vijka i rucnim podizanjem ili spustanjem rucke u bazi? Mislim da je mnoge rucke imaju d=25 mm u cijevi koja drzi rucicu? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I ja se bavim istim problemom, doduše za drugi tip ručice, ali suština je ista. Zadatak je da se u vrlo malim ''koracima'' podiže ručica za fino podešavanje VTA.

Uobičajeno rešenje kod mnogih ručica je da kroz nosač ručice prolazi šraf kojim se stub ručice oslobađa i na taj način omogućava podizanje i spuštanje ručice u odnosu na tanjir i samu ploču na njemu. I tu nastaje muka da se promeni visina za koji mmili samo njegov deo. Moje razmišljanje u pravcu rešenja te muke je da se ispod same cevi - stuba ručice napravi nešto kao mikrometar.

Način kako bi se to uradilo bi bio da se ispod stuba ručice na dnu kućišta ukopa u dno ukopavajuća matica i da se sa odgovarajućim ''šrafom ili ti vijkom'' njegovim rotiranjem fino podesi potrebna visina. na taj šraf bi mogla da se namontira okrugla pločica debljine 2-3 mm i dovoljnog prečnika da ona bude dostupna van gabarita baze radi slobodnog pristupa, i da njen rub bude nazupčen ili kakav drugi pametan način ohrapavljen radi potrebnog trenja sa prstom kojim bi ga rotirali. mogući ali ne nerešivi problem bi bili kablovi koji kod nekih ručica prolaze direktno kroz kraj cevi- stuba ručice.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ninja, nisam ni mislio da se dira ručka već da se u dno baze gramofona ubaci ukopavajuća maticau osvini ispod cevi-stuba ručice, a da  (pošto bi se oslobodio šraf za fiksiranje visine ručice) šraf  koji prolazi kroz tu ukopavajuću maticu njegovim zaokretanjem potiskije nagore ili spušta ručicu, odnosno cev-noseći stub ručice. To znači da gledano odozgo ništa ne bi bilo vidljivo, izgled samog gramofona u originalnom stanju bi bio nedirnut, i cela bi se intervencija svela dno kućišta-baze gramofona. U tome ne vidim ništa strašno,

Razlika između naših razmišljanja je samo u tome , ako sam dobro shvatio tvoj predlog rešenja u tome što je po njemu naprava mobilna i može se posle korišćenja skloniti, a moje rešenje podrazumeva da ostaje ugrađeno u dnu baze za stalno.

Za tvoje rešenje koje naravno smatram dobrim, mislim da bi osovina podizača - šrafa trebala da bude što je moguće bliže osovini ručice, da bi se izbeglo eventualno naginjanje gornje ''viljuške'', a da bi  trebalo da postoje još dve šipčice manjeg prelnika koje bi bile fiksirane za donju ''viljušku'' a da u gornjoj budu rupice kroz koje bi one prošle, a sve iz razloga da se izbegne rotiranje gornje viljuške prilikom rotacije šrafa(brezona) za promenu međusobnog odstojanja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razumjeli smo se. Ako pogledas oba linka vidjeces da je to sto ti trazis.

 

Ja sam prvo mislio da idem na istu varijantu ali ne da mi se dirati plint koji je izliven od nekog granulata, betona i neke vezne mase, posle je samo fanirano. Posle sam se zapalio za "mobilnu" varijantu. Glava moje rucke se okrece oko ose i tako se podesava put igle ka centru.

 

Razmisljao sam i o dve vodjice ali jos nisam definitivno odlucio koja ce varijanta biti. Jos sve dijelove nisam dobo. Najveci problem je nedostatak alata za malo "kompleksnije" zahvate.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koje kompleksnije zahvate?

Mislio sam da tu gornju plocicu na kojoj ce biti mikrometar napravim u obliku oborenog h profila tako da u taju U dio na h "udje" nosac glave (ta zuta cetvrtasta kocka). Sa time ne moram da pritiscem prstom istu pri spustanju. Moja varijanta nema onu cijevcicu za kablove sto se vidi na slici ali ima rupu za nju koja mozda isto moze da se iskoristi.

Moj Nottingham Spacearm ima to tako riješeno, samo treba imati volje to uštimavati. :hot::bad_boys_20:

Kazu da mnogi ne iskoristavaju ni 50% potencijala zvucnice zbog nepravilne podesenosti!?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...