Jump to content

Silikon pasta VS termalna pasta


svr

Preporučeni Komentari

Da li ima razlike izmedju silikonske paste koja se prodaje po radnjama za elektroniku i termalne 'silikonske' paste koja se prodaje po radnjama za PC opremu /komponente?

 

U fazi sam sklapanja HTPC, pa sam resio da na izabranu MB, na kojoj je vec montiran CPU, prebacim drugi brzi procesor, iz druge konfiguracije.

To podrazumeva stavljanje 2x  nove paste za hladnjak .

Kako su 'specijalne'  paste u tubi za PC sve manje i manje a sve skuplje -trebaju mi dve tube, ne verujem da mogu da sa jednom tubom da namazem dva procesora.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 5
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Kolika je ta tuba? Paste treba staviti što manje. Pasta iako se zove termalna, sama po sebi je toplotni izolator, tj provodi lošije od aluminijuma, bakra itd. Da, termalna pasta smanjuje protok toplote. Zašto se onda koristi? Jer bolje provodi toplotu od vazduha. Služi da se nanese vrlo malo po površini da bi popunila rupe jer površine procesora i coolera naravno nisu idealno ravne.

Suviše puta sam video nepravilno nanesenu pastu na CPU. Ti si hteo celu tubu da staviš?

 

Inače ne znam da li ima i kolika je razlika između različitih pasti. Koliko znam jeftinija pasta iz radnje sa elektronikom u potpunosti radi posao. Pogotovu nisam siguran u efikasnost onih pasti koje sadrže tipa opiljke srebra itd, jer svaka čestica koja povećava razmak između dve površine koje treba da su u kontaktu, samo pogoršava stvar. Ali znaš i sam da je marketing čudo

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedna tube-ica je više nego dovoljna za 2 processor-a. Za svaki treba paste koliko je zrno pirinča, možda dva... U njoj ima (za)sigurno koliko su dva zrna graška i više...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razlika je u termalnoj provodnosti. One sa metalima u sebi imaju bolju provodnost (tako bar kazu artije).

 

Druga bitna razlika je sto su te sa metalima elektricno provodne i nisu za upotrebu u ovom nasem hobiju jerbo prave kurslus. Za procesor valjaju.

 

HINT: Kako se montira procesor i tehnika stavljanja paste je za neupucene lepo i detaljno objasnjena u uputstvima za Noctua hladnjake za proc, imaju installation manual na sajtu za sve modele ladnjaka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma nije mi prvi put da montiram cpu.Prvi put sam istreso dobar deo sprica -bilo previse ,visak hladnjak istiso napolje.Ali tada su spricevi bili 3 i 5 gr.Poslednji put cini mi se da je spric bio 2 ili 2.5 gr.Sad pakuju 1 ili 1.5 gr u spric.Nadjoh pastu od 5gr - 184 dinara i to bi bilo vise nego dovoljno.Jos malo sam goglao i nadjoh testu na Tom's hardware bas konkretna profi pasta Armasan T12 u odnosu na IBM pastu podizala temp CPU za 3°C .Doduse grafikoni su im bas idiotski nisam skapirao celo bodovanje. Ako vas ne mrzi da citatehttp://www.tomshardware.com/reviews/cpu-cooler-charts-2008,1784-8.htmlSad, bilo bi interesantno saznati kako u odnosu na IBM pastu stoje platinaste, zlatne, silver.... od neprcane mangulice i dr. :wink2:Moze biti da i one u odnosu na IBM pastu 'greju' cpu jos vise od pomenute Armasan T12.Hvala na odgovorima.Kupih ipak Titan NANO greese . 1.5 micgra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...