Jump to content

Opet igranje sa zvucnicima


Nemus

Preporučeni Komentari

Sa vremena na vreme me uhvate neke bubice pa eksperimentisem sa zvučnicima,kutijama,lakovima...

Zimus sam sastavio neke kutije koje ne sviraju loše ali sam siguran da može mnogo bolje, pogotovo u području basa.

Tu se sada nalaze ei niš basevi od 20 cm,80w, 8 oma u kompresionoj kutiji i sal sbx 2030/bk u basreflex kutiji.Cela kutija izgleda kao celina ali je hermetičli podeljena na dva dela.NIški imaju punih 12 godina, membranu sam premazao sellakom i sviraju ok.Problem su sal basevi koji su tromi,mutni, jednom rečju nikakvi!

Prvo sam hteo oba basa da zemenim tannoy basevima ali sam odustao jer ne verujem baš u njihov kvalitet.

Po preporuci Zvu-a razmišljam da promenim samo sal baseve za ove: http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/archiv/489.html

Na niškim bih promenio samo vešanja,po mogućstvu stavio bih sundjerasta ali o tom po tom.

Srednji je visaton 130 s koji je našto kao midbass i svira u kutiji od 7 litara.

Viski su quadral riboni.

Basevi bi bili spojeni kao i do sada paralelno na jednu skretnicu.

Interesuje me šta mislite o ovoj kombinaciji i da li bi za visaton bila dovoljna bas reflex kutija od 30-tak litara unutrašnje zapremine?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 48
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Ne bih to tako radio.Krenuo bih od trosistemskih kutija ali sa jednim basom. Visaton ti predložih ali ne da ih povezuješ u paralelu sa nekim SAL-om, već za kutije gde bi uz njih iskoristio i W130S kao srednjetonce. Za te Visaton-e (WSP21S) ide basrefleks od oko 30-ak litara ovako na prvi pogled.Kolika je prostorija u kojoj slušaš ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Oko 20 kvadrata je prostorija.

Nosio sam se mišlju da ostavim samo taj bas i srednji stim da bi srednji stavio u bas refleks kutiju manje zapremine.Ovo su mu specifikacije: http://www.visaton.com/en/chassis_zubehoer/tiefmittelton/w130s_8.html možda 15-tak litara.Kada sam pravio ove kutije isprobavao sam ga u većim kutijama i nisam bio nešto oduševljen.

Jel misliš da bi samo sa tim jednim visatonom bilo dovoljno basa?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bolje je da dodaš dobar sub ako ti zafali basa, nego da imaš dve franken kutije sa 4 različita vufera (dva SAL i dva Visaton-a).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Od Tannoya sam odmah odustao, najviše zbog cene, od predloženog visatona sam odustao jer na slici koliko sam video vešanje na jednom zvučniku izgleda kao povučeno prema krajevima.

Pošto ste hvalili ove zvučnike: http://www.nsautoforum.com/index.php?topic=5462.0 rešio sam da ih uzmem.

Prvo iznenadjenje me je sačekalo kada mi je momak od kog sam ih kupio rekao da su u originalnoj kutiji bili povezani direktno na signal,odnosno bez skretnice.

Drugo iznenadjenje je bilo izuzetno tvrdo vešanje.

Sutra cu kada uhvatim vremena iz jedne kutije izvaditi sal i isključiti niški.Povezaću ovaj rto bez skretnice,srednji ce ostati visaton a visoki riboni.Skretnicu u prvom slučaju necu dirati za srednje i visoke.

Ako ima nekih predloga i sugestija slobodno recite.

Posle slušnog testa napisaću utiske i postaviti slike.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Priključio sam RTO bez skretnice i bas je dosta povučen u odnosu na srednje i visoke.Sigurno zato što su oni podešeni da rade sa dva basa,odnosno vrlo malo su utišani.Sada moram da se vratim na posao pa poslepodne nastavljam zezanje.Ostavio bih niški na skretnici a RTO bez skretnice ali se bojim da neće biti baš usaglašeno jer ce većinu signala odvlačiti RTO.Opet treća opcija će biti da su priključeni oba basa na istu skretnicu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemuse, napravi trosistemske kutije sa tim RTO basevima (ne bi bilo loše da daš TS parametre), a izbaci te niške zvučnike. Bolje njih da izbaciš nego SAL.SAL zvučnici ne mogu da sviraju dobro tako kako si zamislio (dva basa po kutiji) Od njih možeš napraviti neki vufer koji bi koristio ukoliko ti zafali basa.Naravno, ovo važi ukoliko ti SAL zvučnici iole imaju veze sa nekim normalnim zvučnicima (napiši model). Naravno, sve ovo povlači dva pojačala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jesi li ti bas siguran da ce mu dva istovetna fulrendzera usrafljena u dve identicne kutije dati isti zvuk?

Pa, sad, i ti sitničariš....btw, može se napraviti solidan trosistemac, ali treba izmeriti T/S parametre (prvenstveno za bass), iz kojih se odredi tip i veličina kutije za bass. Takođe se izračuna i efikasnost. Na osnovu nabrojanih stvari se određuje otprilike koliko će da se prigušuje srednjetonac. Treba imati u vidu da W130S ima eff. oko 89 dB na području 500-3000 Hz. Moja je preporukada se na tom području i koristi. Taj opseg najbolje odrađuje. To opet znači da bass treba seći na negde na 400-500 Hz. S tim što treba uzeti u obzir i baffle step efekat, i to ukomponovati sa reznom frekvencijom, kao i određivanjima nivoa SPL za jedinice tj. područja koja pokrivaju, i tako ih po SPL-u i uskladiti.Otprilike, od izračunatog SPL-a bass-a, bar 4-5 dB će da "odleti" zbog baffle step efekta i zbog skretnice, a nije loše da je niskotonsko područje na 1-2 dB većem SPL nivou nego srednjetonsko područje. Npr. ako je bass eff. oko 90 dB, verovatno bi srednjetonac trebalo prigušiti oko 3-4 dB.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

S obzirom šta radiš i kako radiš kod višestaznih zvučnika, tvoja jedina šansa je zvučnik sa full-range jedinicom. :mrgreen:

Hehehe razmišljao sam i o tome, ali znajući sebe dodao bih bar dva basa i jedan visoki i opet sam na istom :)Nego, pare ljude kvare tako da sam malo batalio posao i opet se igrao sa zvučnicima.Povezao sam niški na skretnicu, RTO direktno na signal, srednji i visoke nisam dirao.Pošto mi je posao vezan za tamburaše,gotovo svaki dan mi sviraju u radionici, znam odlično kako u prirodi zvuči tamburaški orkestar.Pošto je akustični orkestar najteže verno reprodukovati bez izobličenja, moj izbor za uporedjivanje zvučnika je pao na Zvonka Bogdana.U prvoj kutiji su niški bas i rto a u drugoj niški i sal.Zvuk iz kutije sa salom je dosta mutan i težak,zvuk begeša je zamuljan, ne izdvajaju se i ne čuju jasno tonovi.Nešto kao iz bureta.Zvuk iz kutije sa rto je mnogo jasniji i čistiji.Begeš se u ovom slučaju jasno čuje i nema muljanja i mutnih tonova.Dosta je prirodniji bas.Dok slušam prvu kutiju imam osećaj da sam u begešu a da su ostali instrumenti povučeni.Druga kutija daje drugačiji osećaj,mnogo je prirodniji i zaista imam osećaj da svi sviraju ispred mene.Iako sam pre montaže bio skeptičan što se tiče rto basa zbog izuzetno tvrdog vešanja, pokazao se kao mnogo agilniji od sal-a,zvuk je dosta čistiji mada količina basa ne zaostaje.Bez skretnice svira gotovo kao niški na skretnici,siguran sam da je niški osetljiviji pa se tako anulira uticaj skretnice.Na žalost RTO a pogotovo SAL nisu ni približni EI zvučnicima.Ne znam da li sam ja slučajno kupio neku dobru seriju ili su svi takvi ali da imam prilike bez razmišljanja bih kupio jedan novi par baseva.Sada mi je prazna baterija u fotoaparatu čim se napuni slikaću zvučnike.Sada imam u planu da izlepim keramičke pločice u unutrašnjost kutija i konačan završetak laka.Sada ima samo par slojeva laka,čisto radi zaštite.Prvobitna ideja je bila da budu crni sa lakom visokog sjaja.Od te ideje nisam odustao, samo me mrzi da rasklapam sve i nosim kod farbara.Otvoren sam za svaki predlog,savet ili sugestiju :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nemuse, napravi trosistemske kutije sa tim RTO basevima (ne bi bilo loše da daš TS parametre), a izbaci te niške zvučnike. Bolje njih da izbaciš nego SAL.SAL zvučnici ne mogu da sviraju dobro tako kako si zamislio (dva basa po kutiji) Od njih možeš napraviti neki vufer koji bi koristio ukoliko ti zafali basa.Naravno, ovo važi ukoliko ti SAL zvučnici iole imaju veze sa nekim normalnim zvučnicima (napiši model). Naravno, sve ovo povlači dva pojačala.

Sal je SBX 2030/BK, to im je navodno najjači model od 8 inča...RTO sam prvo same priključio sa srednjim i visokim,bukvalno se izgube.Možda sam trebao malo isprobavati sa otpornicima na srednjim i visokim...Ne mogu da nadjem parametre za ove baseve na netu.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...