Jump to content

Nemus

Član
 • Broj sadržaja

  46
 • Na DiyAudio.rs od

 • Poslednja poseta

O Nemus

 • Rođendan 10/02/1982

Informacije Profila

 • Pol:
  Muško
 • Lokacija:
  Novi Sad
 • Zemlja:
  Serbia

Nemus's Achievements

Napiše po koju

Napiše po koju (3/9)

0

Forumska reputacija

 1. Možda treba promeniti kondenzator.
 2. Jel visokotonac nov ili polovan? Evo ti tablica za atenuaciju zvučnika: http://www.dobar-zvu..._atenuacija.htm
 3. Za to se koristi vlažna krpa,već sam pisao o tome par postova ranije.
 4. Bajc je boja za drvo.Tako da bih ti preporučio pre farbanja da isprobaš na delu koji se ne vidi posle montaže. Ovako izgleda dobro uradjena politura: Šmirglanje si zaboravio a to je vrlo važno.Posle bajca ne šmirglaš.Tek posle par slojeva ulja ako je površina grbava, tada isključivo vodenom 800 i to vrlo blago da ne skineš bajc.
 5. Na bočici piše da je nerafinisano jestivo ulje.Pazi, ovim postupkom se ulje ne suši nego ga drvo upija.Ako se osuši na površini onda se skori,lepi i gadno izgleda.Ovo je čista zaštita drveta i nema visoki sjaj.Politura je nešto drugo.Šellak je lak,njega drvo upija i zadržava se na površini.Od lepo ispolitirane drvene površine zaista nema ništa lepše ali nije za početnike.Uvek možeš probati,ako ti se ne svidi možeš ga lako i ošmirglati.Možda ne moraš da ideš na visoki sjaj, nego samo malo da prekrije površinu drveta.
 6. Isplati se ako znaš šta radiš,ja sam polituru učio godinama.Da bi dobio visoki klavir sjaj bez ikakvih tačkica i bez reljefne površine treba jako puno truda i iskustva.Lakše je ako je manja površina ali opet je dosta zajebano.
 7. Leneno ulje kupujem u prodavnicama zdrave hrane.Pre mazanja ujem moraš dobro ošmirglati drvo da ne ostanu zarezi od grube šmirgle.Kreneš od šmirgle 100-220--400-vodena 600 i na kraju 800.Pre nanošenja ulja vlažnom krpom blago premaži drvo.Odmah će se pokazati sve ogrebotine.Kada se osuši ponovo ošmirglaj sa 800.Tek onda kreni sa utrljavanjem ulja.Ako posle par slojeva drvo bude neravno i grubo, opet ga ošmirglaj sa 800 i tako dok ne bude potpuno glatko.Zaboravio sam da kažem da kada budeš zadovoljan sa izgledom obavezno ukloniš ulje sa površine, jer ce se brzo zakoriti,skupljati prašinu i izgledati užasno.
 8. Uspeo, veliko hvala.Idem da se igram
 9. Ma panel, zeznuo sam se.Hvala na informaciji.Ne mogu da instaliram jbl speakershop, krene instalacija ali ne znam kako da ˝ubacim˝ drugi cd kada ga zatraži.
 10. Mislio sam na panel ploče: http://www.google.rs/imgres?hl=sr&sa=X&biw=1152&bih=725&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=And7-GOcl_uM6M:&imgrefurl=http://www.krin.hr/panel.html&docid=2xMdC2jXz9NgHM&imgurl=http://www.krin.hr/proizvodi/panel_furnirani.jpg&w=600&h=645&ei=OA_nT4_aHcqF4gS-5vHUAQ&zoom=1&iact=rc&dur=324&sig=104451951767598482234&page=1&tbnh=170&tbnw=173&start=0&ndsp=12&ved=1t:429,r:4,s:0,i:81&tx=147&ty=98
 11. @Koja Pa zar nece biti izobličenja zvuka ako se previše kreću?Nekako mi je logično da ako membrana pravi velike ˝ekskurzije˝ ne može kvalitetno reprodukovati muziku.Možda i grešim...Šta misliš gde je bolje da stavim bass reflex, bliže driveru ili više prema dnu [email protected] akvarijum, možda je sal nekome dobar ali meni nije.Kupio sam sal bez ikakvih predrasuda i uverio se da su sranje.Ovi što su bili u kutijama ne sviraju nikako.Zvuk je veoma muljav, taman, sam zvučnik je vrlo trom i lenj.Može da prodje za tuc-tuc muziku ali za sve ostalo nije.Probao sam i sa nekim sr 2010 ali to je tek tuga.Kupio sam i neke srednje ali sam već posle par pesama vratio visaton.Žao mi je samo što sam na te sve zvučnike bacio 80 evra,mogao sam dodati još toliko i kupiti čestite baseve.Sada mi ti zvučnici skupljaju prašinu.Možda ću napraviti kutiju za gitarsko pojačalo pa ih tu iskoristiti.Čovek se uči dok je živ a sem toga nisam ni imao baš neki izbor drivera u Novom Sadu.Jel pravio neko kutiju od lesonita?Razmišljam se izmedju medijapana, blažujke i lesonita.
 12. Par dana sam se opet igrao sa zvučnicima.Nikako ne mogu da izvučem, za mene zadovoljavajući bas iz rto-a.Zaista sviraju odlično.Mekano, dinamično,bez primetnih izobličenja ali jednostavno ja volim malo više basa.Po Bas box pro bi trbali da idu u kutiju od 40 litara,sada su u kutiji od 30l.Jasno mi je da ce povecajem kutije biti i više basa ali se bojim da ce izgube na dinamičnosti i da ce pri glasnijem slušanju dolaziti do izobličenja zbog slobodnijeg kretajna membrane.Mogao bih utišati srednje i visoke ali nije to to.U ovom slučaju bih izbegao ono što je Zvu odlično nazvao franken kutijama.U kombinaciji rto-ei-visaton-qadral( da,da, frankenštajn), bas je odličan, ali dosta mutnije zvuče u odnosu na kutiju bez ei.Što je i normalno.Ovih dana ću napraviti probnu kutiju od 40 litara, bas reflex će biti smešten pozadi, malo iznad membrane basa.Osnovna dilema mi je da li napraviti vecu kutiju za rto (veća mogućnost izobličenja) ili eksperimentisati i ukomponovati četiri različita zvučnika (mana se sama nameće).
 13. Hvala ti Vule još jednom.Stvarno je velika šteta što je završio prepolovljen. Ovih dana sam se malo igrao sa svim mogućim kombinacijama RTO-A, SAL-A I EI. Sve mi se čini da ce konačna varijanta biti RTO-VISATON-QUADRAL. Što više slušam RTO čini mi se da su za klasu bolji od EI, Sal ne želim ni da komentarišem. Ostaje problem oko adekvatne litraže kutija i položaja, kao i veličine bas reflex tunela za ove baseve. Pošto je taj mali visaton ustvarimid bass razmišljao sam da ga stavim u bas reflex kutiju od 12-15 litara.Skretnica bi ga kao i do sada rezala na 500hz.Niže nema smisla jer sve ispod toga loše podnosi, pogotovo pri glasnijem slušanju.Možda radi probe bude i na 400 hz. Hteo bih da izvučem što više basa iz ovih kutija. Opet mi se po glavi mota tannoy... Jel neko slušao m-3 ili m-4 kutije? http://www.audioreview.com/cat/speakers/floorstanding-speakers/tannoy/mercury-m3/prd_120670_1594crx.aspx Interesuje me kakvi su visokotonci,nešto razmišljam da ove ribone zamenim sa tannoy visokim iz ove serije.
 14. Znam za nevolje sa medijapanom, kutija svakako ne bi bila velika,iz dva dela a bilo bi i dosta ukrućenja a zidovi obloženi keramičkim pločicama,ako to počne da razonuje, onda i treba Vule, jel znaš bar približne mere kutije iz koje si izvadio baseve? DYNABLASTER, hvala za link.
 15. Hvala ti Vule,baš sam danas hteo da ti javim dasu zvučnici odlični :)Verovatno nešto nisam dobro uneo,ali po ovim parametrima iz Vuletovog linka u Winisd mi izbacuje zapreminu kutije od 12 l.Ako bih došao do optimalnih podataka za kutije, ostavio bih samo rto,visaton i quadral,odnosno trosistemske.Sve pod uslovom da ima dovoljno basa.To bi trenutno opstalo u ovakvim kutijama, kada slobodno vreme dozvoli napravio bih nove kutije od medijapana.
 • Trenutno na sajtu   0 članova, 0 Skrivenih, 4 Gosta (Pogledaj celu listu)

  • There are no registered users currently online
 • Forumska statistika

  8.6k
  Ukupan broj tema
  404.4k
  Ukupan broj objava
 • Statistika članovȃ

  2741
  Svi članovi
  3371
  Najviše na sajtu
  SERBIA
  Najnoviji član
  SERBIA
  se pridružio
×
×
 • Kreiraj novo...