Jump to content

Postovanje svima! Da li ovaj gramofon vredi ove novce???


Sasha V.

Preporučeni Komentari

Kakvo vam je misljenje o Pink Triangle baza - rega rucka kombinaciji?

Zaobisao bih.

 

Iz tog vremena .... ta klasa, kvalitet, slicna cena : Kuzma Stabi 2, Sota Sapphire, VPI HW-19 i Oracle ( iz tog' vremena, ne znam tacno model ).

Tu je i bio Mitchell Gyrodeck, naravno.

PTT je nekako u poredjenju sa svima ovima gore navedenim bio za moj ukus manje-vise inferioran.

Zasto ?

Zbog njegovog setovanja, "uparivanja" sa gram. rucicama, zvucnicama - nije mi ulivao poverenje, te sam se preorijentisao na  baze tipa Kuzma Stabi 2, potom VPI HW-19 MK III.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

imam jedno pitanje

da li mogu da stavim gramofon na policu sa uređajima kao na slici? da li će blizina zvučnika smetati normalnom funkcionisanju (brujanje, mikrofonija...)?

ili moram da sklanjam sto i da sve stavljam na sredinu?

 

post-115-0-37807100-1417334053_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvo moraš imati gramofon koji sam po sebi ne pravi sra**a... Potom, isti taj sistem baza + ručica + zvučnica + preamp moraju biti dovoljno dobro usaglašeni da nemaš problema sa uzemljavanjima, brujanjima koja bi negde mogla da isplivaju kao posledice neke neželjene interakcije između delova, potom zvučnica i ručica moraju biti "kompatibilne" a tek na kraju razmišljaš o ovome što si pitao :)

Problem nastaje kada se pretera sa glasnoćom i nateraš zvučni talas dovoljno velike energije sa zvučnika da se vrati i "drmusa" po zvučnici, ploči, igli, ručici i na taj način dovedeš sistem da upadne u feedback, tj interakciju izlaznog sa ulaznim, izvornim signalom. Blizina zvučnika nije kritična sve dok se ne pretera sa glasnoćom odnosno, ne postigne ona količina energije na zvučniku koja je dovoljna da utiče na nesmetan rad pickup dela sistema... Kako rekoh, pre toga moraš imati miran rad tanjira, adekvatno izolovanu ploču od rumblanja tanjira, osovine, motora jer igla je strahovito osetljiv instrument i skuplja sve što može da skupi iz okoline, a jedini cilj je izvući maksimum korisne informacije iz samog zapisa u brazdi. Sve što igla pokupi a nije zapisano u brazdi, višak je a to ne želimo da imamo kao deo informacije koju će RIAA da procesira itd, itd...

 

Dakle, može blizu, ali tek se eksperimentalno može utvrditi gde je granica... Ako gramofon odmakneš dovoljno smanjuješ rizik od neželjene povratne sprege... Neki su sistemi osetljiviji, neki manje osetljivi....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema tu neke velike pameti, samo treba obratiti pažnju kad neko iskusniji/pametniji ukazuje na potencijalne probleme i načine kako iste izbeći... Uz to malo zdravog razuma i logičnog razmišljanja i eto ti doktorata (a sve to bez gigamegatrenda) :buehehe:

 

Uostalom, nije tu u pitanju pamet koliko sposobnost da "vežeš konja tamo gde ti gazda kaže"... (ovo nešto aktuelno ovih dana, pa da budem i ja u trendu...) :rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Iako ga ja ne bih kupio za sebe (ali to sam ja), ovaj Project za ove pare možda nije loša investicija za nekoga ko tek ulazi u svet gramofona. Za razliku od nekih ne baš sretno izvedenih modela, ovaj, ako sam u pravu, ima Rega osovinu koja je korektnih gabarita (bilo je modela sa osovinom koja je po meni bila previše "flimsy" +  tanjir od štancovanog lima, dakle, gvožđušina) i solidnu ručicu, a po opisu prodavca u tip-top stanju. Ako je sve napisano u oglasu istina, onda je vredan pažnje onima koji ne žele da potroše više nego XY sredstava a koliko cenim, ima sve što za korektan gramofon treba, bez potrebe da se tu nešto veliko filozofira. Ima još prostora da se poboljša (ne previše) ali dovoljno... Predaleko od Bg da se ode u lični pregled i preuzimanje (bliže Pirota) ali...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ma kakvi, zvao čoveka ali on hoće prvo pare pa slanje što je meni neprihvatljivo

 

Ništa, onda ću ja da rasturim onaj moj SL-1500 ili 1710, plastificiram u boju po želji, izmestim napajanje u profi Alu kutiju, sve dotegnem i pošaljem ti, pa ako ti se dopadne, platiš... Ako je uspelo sa 1210 (koji ima mnogo više delova za pogubiti, i bio je u mnogo neuglednijem stanju),  nema razloga da ne uspe sa ovim manje kompleksnim spravama... :)

... doduše, onda možda više neće biti toliko pristupačna cena kao sada...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa hajde da vidimo kako će ispasti, ali ne mogu ništa da ti obećam. ako cena ne ode mnogo preko možemo se dogovoriti. izračunaj pa mi javi na pp

ne tražim ja ništa spektakularno od gramofona bar dok se skroz ne navučem...ako se navučem

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...