Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Postavljena slika

Ово је шема фабричке скретнице, двосистемске 8 Ома.

Само бих хтео туђа мишљења о томе шта је писац хтео да каже и предлог преправки.

Поготову оба ПТЦ и њихови припадајући елементи.

Ово спремам за личну употребу, не за живу свирку.

Хвала унапред!

стоН_Колд

• Odgovora 31
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Napisano

nista dok ne opricas i ostatak  :crying:

Какав остатак, ово је остатак :frusty:Кутије су ми готове и у њих иду они моји B&C драјвери.стоН_Колд
Napisano

Ja ovako nešto pri put vidim. Ako neko ovo može lepo i razložno da apsolvira, mogao bih i ja ponešto da naučim, pa se i ja pridružujem apelu da neko "ovo" rastumači.Onako, na prvu loptu, liči mi na vic. E sad, čovek se uči dok je živ. Daj napiši koji su bas i visoki u pitanju, pa ću da dam svoj komentar kakva kutija i skretnica bi otprilike trebala da bude.

Napisano

Ja ovako nešto pri put vidim. Ako neko ovo može lepo i razložno da apsolvira, mogao bih i ja ponešto da naučim, pa se i ja pridružujem apelu da neko "ovo" rastumači.Onako, na prvu loptu, liči mi na vic. E sad, čovek se uči dok je živ.

И ја први пут видим.Ја да иоле знам нешто о овој скретници не би ни питао, али овако.У сваком случају скретница је функционалном стању, и звук је одличан.Наравно са припадајућим звучницима.Али сам мислио да избацим оне силне заштите са ПТЦ елементима.И евентуално да порадим још нешто, по препоруци.стоН_Колд
Napisano

Hmmm nešto tu ne valja... jeste sigurni da ste dobro skinuli šemu?? :crying: Redni otpori bi još i prošli ali dva paralelna bloka od po 10u posle 6.8u nemaju smisla... :frusty: ne vidim koja bi to fabrika bez potrebe bacila dva bloka od 10u

Napisano

Hmmm nešto tu ne valja... jeste sigurni da ste dobro skinuli šemu??  :crying: Redni otpori bi još i prošli ali dva paralelna bloka od po 10u posle 6.8u nemaju smisla...  :frusty: ne vidim koja bi to fabrika bez potrebe bacila dva bloka od 10u

Ајде проверићу, јављам.Можда и јесам погрешио у цртању.стоН_Колд
Napisano

Hmmm nešto tu ne valja... jeste sigurni da ste dobro skinuli šemu?? :crying: Redni otpori bi još i prošli ali dva paralelna bloka od po 10u posle 6.8u nemaju smisla... :frusty: ne vidim koja bi to fabrika bez potrebe bacila dva bloka od 10u

Pa, upravo to!!! Imamo OGROMNE otpore na početku. 47 + 15, a zatim 6,8 uF pa na red 2x10 uF u paraleli. Ta tri konda daju ukupno 5,07 uF. Koja je poenta?A za visoki od 8 Ohma tih 62 Ohma daju prigušenje od -19 dB. Da ne pričamo koliko bi to degradiralo zvuk na visokom. Totalni cirkus.Takodje mi nema baš smisla stavljati na basu 3,3 uF u paleli, ako je induktivitet 2,95 mH. Sa 33 uF bi to bilo "klasičnih 12 dB/oct., a ovako ne znam čemu taj mali kond služi?Meni ovo deluje kao skretnica za neki Pro zvučnik koji podnosi prilično snage, gde je sečenje na oko 700-800 Hz, sa nekoliko grešaka u shemi (uglavnom negde ima zareza gde ne treba, a gde treba, nema ih :punish: ).
Napisano

Ха проверио сам, и да вас обрадујем: Добро сам нацртао шему.У питању је ДЕ12-8 високтонац, и звук је веома добар.Нема грешака у шеми, сви елементи чија је вредност била непозната вађени су и мерени.стоН_Колд

Napisano

Ха проверио сам, и да вас обрадујем: Добро сам нацртао шему.У питању је ДЕ12-8 високтонац, и звук је веома добар.Нема грешака у шеми, сви елементи чија је вредност била непозната вађени су и мерени.стоН_Колд

Ne napisa koji je bas u pitanju.Pitam, jer ne razumem projekte gde se uzima visoki efikasnosti 106-107 dB, da bi se u skretnici prigušio jedno 15-16 dB.Sa 10" mid-basom iz Pro serije dobije se dvosistemac efikasnosti oko 91-92 dB, realno.
Napisano

Ne napisa koji je bas u pitanju.Pitam, jer ne razumem projekte gde se uzima visoki efikasnosti 106-107 dB, da bi se u skretnici prigušio jedno 15-16 dB.Sa 10" mid-basom iz Pro serije dobije se dvosistemac efikasnosti oko 91-92 dB, realno.

Ма све Ја то знам, ово припремам за кућно слушање уз помоћ једног Алеф5 појачавача.Бас је 10 ХПЛ 51- 8 и веома је ефикасан, а тек звук :crying:.стоН_Колд
Napisano

Nema te jedinice na sajtu B&C. Valjda se više ne proizvodi. Našao sam link za data sheet:

B&C 10HPL51

Piše 97.5 dB, ali uz par klikova na digitronu se izračuna da je 95 dB, i to mereno na tzv. beskonačnoj tabli.

U realnosti, kada se ubaci u kutiju koja je npr. široka 33 cm, imamo baffle step (pad odziva) od oko 350 Hz naniže

u iznosu oko 3-4 dB. Skretnica za bas je u principu 6 dB/oct., sa RC članom za peglanje impendance, dok je tih

3,3 uF u paraleli mala vrednost koja služi da filter poveća strminu negde na oko 3 Khz, gde je sopstvena rezonanca

membrane, pa imamo hrpu smeća u freq. odzivu u vidu brega od +3 do 4 dB. 2,95 mH "hvata" (-3 dB) baš tu negde oko

baffle step pada, znači na oko 350 Hz. Naviše, na svakih oktavu je po -6 dB pad. Na 750 Hz -9 dB, na 1600 Hz -15 dB.

Kao što napisah, teško da tu realno ostane preko 92 dB, možda je i manje. Što je i više nego dovoljno za kućno

slušanje sa Aleph 5, jer se na max.-u dobije oko 108-109 dB. Treba pripaziti da je taj induktivitet vazdušno motana

zavojnica, a s obzirom na njenu vrednost i poziciju, trebalo bi da je motano sa žicom od bar 1,8 mm (otpor oko 0,4 Ohma)

ili i debljom. Skretnica za visoki mi je i dalje čudna, i ne znam šta bih tu suvislo napisao.

U skretnici je hrpa otpora velikih vrednosti, od koji je većina na red. Pa ne radi valjda visoki zajedno sa filterom

na nivou od oko 70 Ohma ?? I to sa kondovima je znak upitnika, kao i otpori ispred paralelnog induktiviteta.

Napisano

Koja horna tu ucestvuje?

Nema te jedinice na sajtu B&C. Valjda se više ne proizvodi.

Да, није више у производњи, кад су чули да их Ја имам  :crying:.стоН_Колд
Napisano

Ima u bazi prethodnih modela B&C sajta: B&C_10HLP51

Ne znam kakav je projekat po kome radiš. S obzirom na solidan damping faktor Alepha i induktivtet na basu od

max. 0,4 Ohma otpora, ja bih to strpao u kutiju od oko 40 litara netto, sa tjuningom BR tunela na oko 57-58 Hz.

Napisano

Ima u bazi prethodnih modela B&C sajta: B&C_10HLP51

Ne znam kakav je projekat po kome radiš. S obzirom na solidan damping faktor Alepha i induktivtet na basu od

max. 0,4 Ohma otpora, ja bih to strpao u kutiju od oko 40 litara netto, sa tjuningom BR tunela na oko 57-58 Hz.

Ма знам да има и то одавно.

Не радим, урадио сам тј. кутија је 100% готова.

300 х 300 х 500 ( Висина ).

С обзиром да сам брз као Зен и кад Он заврши свог Бабела и КСА 50, тад ћу и Ја свог Алефа.

За сад сам кутију без хорне пробао са неколико појачавача али најбоље резултате је дала са Техниксом СЕ - А7.

Соба у којој сам слушао у свом стану је 20 Квадрата.

Звук :crying:ух.

стоН_Колд

Napisano

Postavljena slika

Ово је шема фабричке скретнице, двосистемске 8 Ома.

Само бих хтео туђа мишљења о томе шта је писац хтео да каже и предлог преправки.

Поготову оба ПТЦ и њихови припадајући елементи.

Ово спремам за личну употребу, не за живу свирку.

Хвала унапред!

стоН_Колд

ajde zakeralo - izmeri vrednosti tih PTC-ova na ladno

ne sumnjam ja u tebe - sigurno si dobro nacrtao semu oko visokog ?

nije nesto izmedju onog prvog i dva paralelna konda vezano ?

Napisano

Ово је било питање: Само бих хтео туђа мишљења о томе шта је писац хтео да каже и предлог преправки.

Ма ПТЦ у оба кола ми нису потребна: Ово спремам за личну употребу, не за живу свирку.

стоН_Колд

Napisano

OK. Predlog. Ne znači da će biti idealno. Sa skretnicama skoro uvek ima naknadnog zezanja i uštimavanja.Bas: na red taj induktivitet 0d 2,95 mH, PTC (i onaj na visokom) van, a u paralelu redno vezani 6,8 Ohma (10 W) i 10+3,3 uF, tj. RC član. Pazi kako vezuješ, nije kao na slici. Ta dva konda u paralelu, na njih na red otpor, a oni zajedno u paralelu. Induktivitet kao što sam ranije pomenuo od bar 1.8 mm žice, ne bi bilo loše da je 2 ili 2,2 mm.Visoki: na red kond od 8,2 uF, a u paralelu 0,56 mH. Atenuacija (postavljeno bliže visokom) u paralelu 1,8 Ohm, a na red 5,6 Ohma. Trebalo bi da MOX otpori od 10 W rade posao, ako zvučnike nećeš terati sa više od 100 W (+20 dB), a za kuću je i to previše. Ako bude visokotonac i dalje preglasan, a zvuk malo "zatvoreniji", može da se doda taj otpor 2,2 Ohma i 1 uF u paraleli koji je i na originalnoj skretnici, tako da se vežu sasvim uz + visokog.Još jedna varijanta za visoki bi bila sečenje sa 6 dB/oct. i to tako što bi prigušenje bilo sa 2,2 Ohma u paraleli i 5,6 Ohma na red, a na red jedan kond od 3,9 uF. Visoki vezan u kontrafazi. Podrazumeva se kod obe varijante da se malo eksperimentiše sa vrednostima otpora za atenuaciju.

Napisano

Хвала.Написао сам Алеф5 значи 50так вати, можда мало више.Дај узми ону шему и нацртај-преправи то што си написао.Погубих се :character13:стоН_Колд

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...