Jump to content

Aikido CF sa ECC86


stein

Preporučeni Komentari

Kao što naslov kaže, katodno sledilo da se sklepa od ECC86. Ništa fensi, nego samo tako. Ima neko neku šemu?

Ovo deluje nepotrebno komplikovano?

Postavljena slika

Mada, u principu...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 19
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Ovo mi je zanimljivo pošto sam pravio Aikido i bio zadovoljan sa njime ali mi je bio nepotreban pošto je imao previše gaina za moje potrebe. Ovo je kao samo jedna polovina Aikida, ali ostaje deo koji je zadužen za PSSR. Ovo i planiram da napravim, doduše HV, sa ECC88, ali ima parametara u projektu i za LV sa ECC86. Potrebna je po jedna cevka po kanalu.

http://tubecad.com/Product_PDFs/ACF%209-Pin.pdf

A ovo je i ceo LV Aikido

http://tubecad.com/Product_PDFs/Aikido%20LV.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

low voltagenajo in my bookonda ce uzmem jfets i uradim to kako spadaa ako cu ceve - onda high voltage

Ako će da završi kod ćere, ili se utrpa u neki CD plajer, najo haj voltidž. Osim toga, skromni donator prasećeg avatara a junačko-zmijskog imena, donirao je 4 komada ovih cevki još davno, šteta da stoje... leže, a i baš me zanima kako to sviri. Možda su za ispod vodokotlića pa povuć za kanapče, ali možda i nisu. Uostalom, nikada još nisam čuo kako rade cevke kojima je dosta 24V da rade a sve preko 25V može da ih ubije...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo mi je zanimljivo pošto sam pravio Aikido i bio zadovoljan sa njime ali mi je bio nepotreban pošto je imao previše gaina za moje potrebe. Ovo je kao samo jedna polovina Aikida, ali ostaje deo koji je zadužen za PSSR. Ovo i planiram da napravim, doduše HV, sa ECC88, ali ima parametara u projektu i za LV sa ECC86. Potrebna je po jedna cevka po kanalu.http://tubecad.com/Product_PDFs/ACF%209-Pin.pdfA ovo je i ceo LV Aikidohttp://tubecad.com/Product_PDFs/Aikido%20LV.pdf

CF je meni samo utoliko zanimljiv koliko sam objasnio u prethodnom postu, a inače, hvala za linkove :)Taman sam oslobodio jedan fin Ricoh trafo od stotinjak wati sa sve 24-24-5.2V a imam još takvih raznih trafoa, kondenzatora, ostalo mi svega i svačega od poslednjih nekoliko izleta do Elemente, da ne kažem da mi stoji puna kesa novala, potenciometri naručeni, nakupovao šake film (styroflex) kondenzatora... Šteta da se baci. Osim toga, još davno sam Kuji obećao nešto a on meni zauzvrat nešto drugo :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ecc86, CF preamp:My link

Svidja mi se nacelno resenje sa bipolarnim napajanjem.Moze to i jednostavnije sa 7812 i 7912 regulatorima bez tih baterija i tog autotrafoa na izlazu preampa.

Cenim da je ovo dosta kompleksan uredjaj(preamp),o zvuku istog ne bih nista dok ga ne cujem :L3000:

Poz Svima :good2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ecc86, CF preamp:My linkSvidja mi se nacelno resenje sa bipolarnim napajanjem.Moze to i jednostavnije sa 7812 i 7912 regulatorima bez tih baterija i tog autotrafoa na izlazu preampa. Cenim da je ovo dosta kompleksan uredjaj(preamp),o zvuku istog ne bih nista dok ga ne cujem :L3000: Poz Svima :good2:

Ja sam gledao to parče, ali mi se nije dopalo zbog onoga što bih ja u svojoj crnoj sveščici zaveo kao "nepotrebno komplikovano", ali da ponovim, u ovom slučaju, reč je o želji da sagradim nešto sa cevkama koje imam, da to radi, da svira, a da li može da se takmiči sa renomiranim high-end uređajima, uopšte me ne zanima i ne brine. Treba da svira bolje od neke jeftine konfekcije, da ćeri napravim nešto bolje od mini linije sa mp3 plejerom na čemu, na žalost, cele generacije klinaca odrastaju... Moja mala nije talent za sviranje (kao ni tata) ali ide na balet već pet godina, izuzetno je muzikalna i voli da sluša muziku, isto kao i oba joj roditelja, i to mi je drago i želim da spojim dve dobre stvari u ovom malom predstepenu... A i dete da ne pati što tata i mama imaju svoje lampaše a ona nema... :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slazem se sa tobom Stein-e da je uredjaj sa tog linka Mnogo bespotrebno kompleksan.Moja ideja za prepravku i pojednostavljenje tog CF preampa je sledeca: Zadrzati svakako osnovnu aktivnu strukturu sa ecc 86 cevi napajanu stabilisano bipolarno sa +-12V,ali ovim redom:Omanji kvalitetan mrezni trafo(oklopljen spolja i sa elektrostatickim oklopom iznutra svakako) sa jedno 2x 15V~/0,8-1,2 A sek ->grec sa UF5408 diodama -> par elektrolita 1000uf / 35V --> 7812/7912 regulatori-->par elektrolita 470uF/35v.paralelno sa njima i par blokaca od jedno 4,7uF/100V mkp ili mkc kvaliteta.`Prevareni` 7805 stabilizator za stabilisano 6,3 V grejanja ecc86 cevi napajanog iz jednog ekstra sekundara istog trafoa.Obavezno ostaviti CCS sa Fet-om kao sto je uradjeno u originalnom dizajnu.Kvalitetan Pot na ulazu ,selektor(preklopnik) funkcije ulaza pre toga i tako.....Valja napomenuti:Da je ovo vise buffer preamp,pojacanje mu je svakako ispod 1,ali mu je distorzija svakako relativno mala zbog 100% feedbeck-a CF-a, kao i relativno mala izlazna impedasa.Inace me je uvek cudilo kod ovakvih CF preampa sa autotrafoom za atenuaciju izlaza resenje da se izlazni signal kroz taj autotrafo uvek samo moze smanjiti a nikada i povecati a ujedno i zadrzati relativno nisku izlaznu impedansu - svaki autotrafo moze i da poveca dovedeni AC napon ne samo da ga smanji ! Mada trafoi i dobar zvuk- Hmmm :scratch_head:(dobri su za izbegavanje) Poz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

low voltagenajo in my bookonda ce uzmem jfets i uradim to kako spadaa ako cu ceve - onda high voltage

Tako je - uz dodatak da je CF uvek inferioran ekvivalentnom JFET SF te sam za sebe gubi svrhu.Steine, ako je za dete i haj voltadz predstavlja sekjuriti risk, onda tu ni lako lomljivi staklici nemaju sta da traze....
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Steine, ako je za dete i haj voltadz predstavlja sekjuriti risk, onda tu ni lako lomljivi staklici nemaju sta da traze....Pravljene su za radio u kolima pa zamisli kako rade.... ;)

Nije problem high voltage za moje dete, dolaze tu razna deca, pa nekako da mirnije spavam. Cevno pojačalo u dnevnoj sobi ima dve ECC83 i EL34 koje su izložene i nikada, ama baš nikada nismo došli u situaciju da se zabrinem, ali je i deal da se "mamino" ne dira. Može da se uključi, može da se sluša i može da se ugasi. Lampe ne dirati. I to je tako od uvek.Rekoh već, imam ih, koliko vidim, ne zahteva nikakve bravurozne zahteve (Aikido CF) nikakav skupi, specijalni ili komplikovani materijal, i veoma izvesno će biti kombinovano sa LM3886TF ili TDA7294 (imam oba sa sve pločicama), na to dodamo jedan mali šarmantni box u koji to sve strpamo, tuner, CD i eto. Moja ćera da ima svoju muziku... Uz to skockam jedan par malih kutija sa onim Tannoy basom, verovatno će doći par Jamo visokotonaca (bolje nego SAL) i siguran sam da će to bolje da svira a i bolje izgleda nego mnoge prosečne konfiguracije.To što je ECC86 smišljena da radi na male napone, i što se nekada koristilo u auto radijima i nije neki posebno negativni argument jer se nekada EL84 trpala u radio aparate kojima je prenosni opseg sa sve zvučnicima kretao od 100Hz -3dB, a danas ista ta EL84 radi u pojačalima koja se mogu smatrati veoma kvalitetnima ako se pošteno sagrade.Ovo nije projekat za ambicioznog audiofila, nije projekat sa težnjom da se dobije vrhunski uređaj, jednostavno, želim ovo da uradim, a ne očekujem ništa posebno. Ako izvedem da pristojno svira a ne krči, šušti, šumi i zuji, ja sam zadovoljan. I LM3886 i TDA7294 su u osnovi dovoljno dobri za ovu svrhu, zvučnici takođe, i kako procenjujem, treba da bude fino za slušanje, a to je jedini zahtev.Kao što rekoh, nisam nikada čuo kako svira low voltage tube device, neki ga uzdižu u nebesa, neki pljuju po njemu. Želim da steknem neko lično iskustvo i stvorim mišljenje koje se neće svesti na rekla-kazala i "piše na internetu"...Ono što radim za sebe i svoj upstairs sistem je podložno mnogo ozbiljnijim kritikama i rađeno po mnogo zahtevnijim kriterijumima i nije za direktno poređenje. Dakle, objasnio sam, a da se nešto pravdam, nema potrebe. Što reče Zen: "Oće mi se" :) ... možda usput i naučim nešto novo... :character13:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma pravi ga Steine, zivela ti kubura ! :D:cheers:

Pročitao sam sve što je John Broskie imao da napiše na temu LV ACF, i vidim da je sklop prvenstveno i namenjen za "sitan" hifi (spominje squeezebox) i smatram da ne mogu mnogo da izgubim, samo da dobijem. Sve delove imam (sada već provereno) a računam da mogu da sasvim lepo sagradim ceo sklop bez potrebe da bilo koga dodatno opterećujem. To će biti jedno fino iskustvo koje ću, kada projekat i realizujem, da podelim sa vama :)Možda nije na odmet da dodam i pojašnjenje o spajanju buffera i pojačala tipa Gainclone. Literatura koja je dostupna na internetu ukazuje na manjkavost GC konstrukcija u neinvertujućem modu zbog činjenice da se pot za regulaciju ulaznog signala u klasičnoj (datasheet) konfiguraciji upliće u povratnu spregu i samim tim, utiče na konačan zvučni karakter pojačala. Ima i za to rešenja, a jedno je petljanje sa vrednostima otpornika i kondenzatora na ulazu, dodavanje buffer stepena ili gradnja GC-a u invertujućem modu sa dodatkom spregnutog buffere ( Rasmussenov JLTI npr)Ja smatram da je zvučno gledano, konfiguracija GC-a sa neinvertujućim ulazom bolja, ostaje problem varijabile uticaja ulaznog potenciometra. Probao, fakat, čuje se. Proverom sam ustanovio da imam dva LM3886TF, dva LM3886T i dva LM3876T, i mislim da će ovaj poslednji da bude korišten u projektu.Kako sam krenuo, na forumu bi trebalo da bude osim SS i tube sekcije i Hybrid sekcija... :) Bilo bi najmanje tri projekta u tom delu :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

a ja bas volem Piher ...... :Viannen_loungelizard:

I ja. Šteta što u Subotici teško da ima da se kupi iole kvalitetni tandem/stereo potenciometar bilo kojeg proizvođača, po bilo kojoj ceni.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Palo mi na pamet da bih pošto je anodni napon za napajanje cevi 24V a u samom CF-u ima samo dve, mogao da izvedem razvod grejanja tako da od osnovnih 24V (koje bih dobio sa recimo 100VA trafoa) izvučem zasebnu granu i stabilizujem na 12.6V i redno vežem grejanje kao što je i u kompletnom Aikido preampu. Pošto kompletan Aikido ima četiri cevi onda se sve četiri niti grejanja katoda vezuju redno pa je napon tu negde (razlika je -1.2V od idealno tačnog, tj 0.3V manje po cevi)Reč je o izvedbi u formi zasebnog sklopa u zasebnoj kutiji sa samo katodnim sledilom. Ispravljač bi bio potpuno zasebno za 24VAC, odatle bih kao i sa svakog standardnog adaptera doveo samo 24VAC, a unutar kutije sa lampama stavio ispravljač za 24VDC i dodatni regulator na 12.6VDC za grejanje katoda. U verziji sa 24VDC u zasebnom ispravljaču i žicom do kutije sa lampama bih možda imao previše gubitaka i pad napona?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...