Jump to content

Primare CD31 Zen Transformation


Zen Mod

Preporučeni Komentari

Kad god sam dobronamerno rekao nesto Vi ste me kritikovali. Mogu i dalje da Vas ispravljam u greskama, zbog ostalih clanova, ali ce to ponovo da izgleda kao da sam razmazeno deriste i da hocu da se dokazujem. Sipi mi je prigovorio sto nisam zapamtio crne srafove na napajanju za racunare. Ja njemu prigovaram zbog nepravllnog racunanja izlazne impedanse a Vama sto ga niste ispravili. Ovako ce se jedna te ista greska kroz citanje nekih buducih clanova provlaciti i prepisivati jako dugo a nekome ko bi zeleo da to isto uradi sa svojim sklopom dati pogresan podatak za uporedjivanje.Dosta gresaka je uradjeno i u Daudio-ovom objasnjenju impedansi preampa ali pretpostavljam zato sto je posmatrao preamp bez okruzenja. ReKao je da ce ga ZZZ ispraviti. Koliko se secam ZZZ je rekao da pri spajanju tranzistorskog ampa izlazni kond bi morao biti veci jer je ulazna impedansa dosta niza nego kod lampaskog ampa. Zatim brum na 470k ili 47k ne moze da se posmatra kada je paralelno spojen pot sa njim. Da je sam otpornik u pitanju jasno bi bila Daudio-va tvrdnja.Zenova tvrdnja za izlazni otpor zbog praznjenja izlaznog konda je takodje kritikovana. Dok naelektrisanje konda prodje kroz ulazni otpornik nece ni bipolarac ni fet preziveti. Ako sumnjate napunite kond na 100V pa ga spojite na gejt ili bazu dok je drugi kraj konda na emiteru odnosno sorsu.Ja ispravke pravim jer neko to jos cita sem nas koji pisemo. Zamislite da Vi dodjete na forum gde pisu gomilu netacnosti i gluposti. Da li bi to vama bio interesantan forum?Slazem se da niko ne mora da uzmem moje tvrdne za tacne ali ako ne iznesemo na papir ono sto mislimo da je tacno nece niko drugi ni ispraviti.Eto toliko sa moje strane. Ako ne zelite da ispravljam greske slobodno kazite i uvazicu vase zelje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 399
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

...Sipi mi je prigovorio sto nisam zapamtio crne srafove na napajanju za racunare. Ja njemu prigovaram zbog nepravllnog racunanja izlazne impedanse a Vama sto ga niste ispravili. ....

Nisam te kritikovao sto si zaboravio vec zato sto si napamet kategoricki tvrdio da nisu crni (da si rekao mozda, mislim, ako se ne varam i sl. sve bi bilo OK).A oko racunanja Zout te molim da me ispravis, ali polako i sa razmisljanjem, bez lupetanja i bez naknadnih izgovora (zaboravio, nisam tako shvatio, nisam stavio naocare i sl. ) i bez fantaziranja (uparivanje otpora u mikroOm i racunanja uticaja 10k u paraleli sa 50R)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

skinuo sam gomilu srafova sa poklopca napajanja i oni su takodje konusni i misli su mi bile na njima. Sto se tice impedanse vrednost je tacna ali cisto zbog edukacije dodao bih bar koju recenicu kao objasnjenje zbog onih koji nisu to ucili u skoli jer ovako citajuci treba da poznaju izuzetno elektroniku i teoriju kola da bi shvatili ocemu se radi.Da pokusam zbog tih clanova da objasnim: pri racunanju izlazne impedanse izvori (tj. napajanja) se posmatraju kao kratak spoj sa masom zbog male izlazne impedanse izvora. Zbog toga se pri racunanju impedanse sve tacke koje su na napajanju uzemljavaju pa se dobije paralelna veza gornje grane i donje grane i jos ako ima sklop povratne sprege. Posto u Slobinoj semi dole stoji strujni izvor a po teoriji oni imaju beskonacnu impedansu, ova grana se zanemaruje. Zbog toga se racuna samo gornja grana i uz zanemarivanje vrednosti koje minimalno uticu na ukupan rezultat izlazna impedansa je ta sto ste naveli.Vecina clanova sa kojima sam komunicirao zna da sam naveo da je Vase (Sipijevo) znanje elektonike ogromno i nemam primedbe na ideje i resenja samo na malo reci vise uzimajuci u obzir da to jos mnogo osoba cita a i citace u buduce. Postavite se na mesto citaoca kome znanje nije kao Vase i svaki post ce biti jasniji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da dopunim :prilozena sema je ono sto je trenutno izlazni stepen za primareako pogledamo buffer koji se sastoji iz Q7 i Q8 , vidi se da je aktivni elemenat Q7 a Q8 mu je radni otpor - CCSizlazna otpornost sklopa je reciprocna transkonduktansa na podesenoj struji ( za 2SK170 je to priblizno 1/22mS , uzimajuci katalosku vrednost jer me mrzi da kontam koja je struja buffera ) plus vrednost source otpornika ( jer je u red sa 1/S) , kao i plus zastitni otpornik buffera R21to bi dakle bilo 1/22^ -3 + nula (source otpora nema ) + 15R = 45+15=60 oma ne uvodimo uticaj povratne sprege celog sklopa jer je kolicina povratne sprege relativno mala , te nam je i ovaj stepen racunanja Rout dovoljan zakljucak - Slobo - izbacuj i tih 15 oma - stavi kratkospojnik

post-2-061599500 1276387457_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema potrebe za izbacivanjem rednog otpornika. Ni da je 100 oma to nece imati velikog uticaja na zvuk. U ovom slucaju kvalitet otpornika je bitniji.DRuga stvar koja nas vraca opet na otpornika od 47K koji je paralelan potenciometru kod tube preampa je sledeca: u ovoj situaciji zbog struje od 30mA promena otpora u zavisnosti od polozaja potenciometra (od 14k do 22k) je zanemarljiva jer jako mali deo ukupne struje protice kroz sam pot. Da se radilo o sklopu kroz koji ide mala struja, promenom polozaja pota menja se struja kroz pot a time i radna tacka sklopa. Ovo je karakteristicno za SRPP koji zahteva fiksni radni otpor na izlazu da bi radio kako treba.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema potrebe za izbacivanjem rednog otpornika. Ni da je 100 oma to nece imati velikog uticaja na zvuk. U ovom slucaju kvalitet otpornika je bitniji.

Impulse, evo šta mene iznervira u Vašim komentarima...Upravo ovo.

Dakle, Vi za onog ko ne poznaje dovoljno elektroniku praktično tvrdite, odnosno kao da ste mu ustanovili zakon, da li je to tačno...pa ko zna...ostaje na kraju da je neko ovo pročitao i zapamtio.

U mom trenutnom, da apsolviramo posle DACa, idemo sa pasivnom transformatorskom I/U konverzijom, zatim na SYSI preamp, zatim na sipi buffer u okviru preampa, zatim na Daudio Preamp, zatim na 300 B sa C3g lampama u ulazu i na kraju na Full Range zvučnike.

I vi tvrdite da je u celoj priči najbitnije staviti kvalitetan, dakle nebitno je da li 0 Ohma ili 100 Ohma, ali je mnogo bitno da na ovom mestu bude kvalitetan Otpornik....i onda će sve to biti mnogo bolje.

Izvini, ali za mene su to gluposti.

Vezano za izlaznu impendansu, ako primetiš, ja sam sipija zamolio, pitao da mi kaže koliko iznosi izlazna impendansa zato što znam da je najviše od svih članova u priči sa FET-ovima.

Da sam znao napamet kolika je, ne bih ga pitao, a da ne poznajem sipija, ja bih je sam računao na osnovu formula i posmatranjem u šemu.

i sipi mi je lepo rekao i ja sam zadovoljan. Njemu verujem.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

15 oma razlike pravi razliku ako sa predmetnim bufferom guras niske otpronosti , kao sto je PSM LS

Da ne objašnjavam impulsu ko je ovo doživeo...mada da sam možda stavio kvalitetniji otpornik....Postavljena slika
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da pokusam zbog tih clanova da objasnim: pri racunanju izlazne impedanse izvori (tj. napajanja) se posmatraju kao kratak spoj sa masom zbog male izlazne impedanse izvora. Zbog toga se pri racunanju impedanse sve tacke koje su na napajanju uzemljavaju pa se dobije paralelna veza gornje grane i donje grane i jos ako ima sklop povratne sprege. Posto u Slobinoj semi dole stoji strujni izvor a po teoriji oni imaju beskonacnu impedansu, ova grana se zanemaruje. Zbog toga se racuna samo gornja grana i uz zanemarivanje vrednosti koje minimalno uticu na ukupan rezultat izlazna impedansa je ta sto ste naveli.

Teranje maka na konac, pa da dopunim - Izlazna impendansa se računa na osnovu modela za male signale. Posmatra se kolika je impendansa u tom slučaju gledano sa Izlaza sklopa. Za ulaznu impendansu je isti princip, samo se posmatra sa Ulaza sklopa. Tačno je da u režimu malih signala Napajanje sklopa praktično nestaje obzirom da je konstanta, a prvi izvod konstante je nula.Sad, da li ovo jasnije početniku, ili je sipijevih - Slobo to ti je 50 Ohma....
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma sve u redu. Ko me terao da se uopste petljam. Nakon toliko godinu u Hifi, Vi tvrdite da u audio sklop mozete turiti najgore delove i da ce isto svirati ka o sa dobrim. Ili da ce ona decja crtanka od plocice za J2 isto svirati kao dobro projektovana plocica. Nakon takvih izjava mislim da nemamo vise sta da pricamo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma sve u redu. Ko me terao da se uopste petljam. Nakon toliko godinu u Hifi, Vi tvrdite da u audio sklop mozete turiti najgore delove i da ce isto svirati ka o sa dobrim. Ili da ce ona decja crtanka od plocice za J2 isto svirati kao dobro projektovana plocica. Nakon takvih izjava mislim da nemamo vise sta da pricamo.

Импулсе,нема потребе да се ико овде срди и налази увређеним.У свету и економском окружењу, влада принцип тржишта.Неко прави јефтине а солидне уређаје,неко скупе и добре,а неко скупе и лошије од оних јефтиних.Ја теорију познајем онолико,колико је познајем,а то је довољно да се сложим и са оним што је Зен рекао да мисли и са оним што ZZZ одсимулира на рачунару и не могу да кажем да то није тачно.Немам права, а и испао бих комплетна будала ако бих тврдио нешто тако.Проблем писаног изражавања је у томе што нису сви вични писмено изнети заправо оно што су хтели.Ја сам од увек био практичар и увек ми је било лакше да загрејем лемилицу и да испробам неке ствари ,пре него што дам генерални суд.Лепо си приметио АКО СЕ ГЛЕДА САМО СКЛОП, прича са мојим отпорима и Слобиним и мојим импедансама је теоријски тачна ако се гледа теориски и локализовано.Међутим постоје и неке ствари које теорија не може да зна, а то је распоред елемената,и све оно што околина неког склопа може да проузрокује.Да је само теорија довољна,сви би били успешни конструктори.Међутим у стварности пуно људи зна како да рецимо намота трафо,али нису вични у мотању и онда им сво знање падне у воду.Паметно пројектована плочица је боља од скарабуџене,али ако и скарабуџена ради посао што губити енергију око нечега у стилу е то си могао боље.Опет онај мој кондензатор и његово пражњење,Ево нека Слоба одспоји преамп од остатка система и нека га икључи без оптерећења и нека у моменту искључења измери напон на проблематичном конду, па нека ме полије свим могућим говнима овога света ,ако на било који начин установи да ту постоји неки напон који ће урадити оно што ви тврдите.Можда би и измерио када би само посматрао сам склоп,али тај склоп се налази у неком окружењу...Тако је и за плочице и све остало.Није редак случај да су многи,па и неки са форума тврдили да су са добро одрађеним и пројектованим плочицама код цевних уређаја имали проблема и брума.Када су се вратили на смешни и ружни поинт то поинт сви проблеми су негде нестали.Ма да не претерујем ,и да сад ја не мудросерам, ти радиш како радиш,остали раде како раде.Није потребно без потребе дизати тензије.Ко хоће нешто да уради од презентованог урадиће како он хоће и није лепо наметати му своју вољу.У колико презентује глупости,па нека презентује,њему на душу и његов углед.Цео живот сам навикао на импровизације и изналажење решења и тамо где теорија каже да их нема ,па сам још увек жив и здрав и многи ме можда ме сматрају будалом,али ми не оспоравају мој рад.У крајњем не видим разлоге зашто бих Слоби нешто увалио што ће му убити уређаје,или зашто би му Сипи увалио погрешну топологију.Да имамо неке материјалне користи од свега ,па да схватим.По мени су ово гестови пријатељства и добре воље да се створи пријатна атмосфера и ван форума,јер изгледа на форуму не може.Сада ако то није идеално, и ако је могло боље,јбг. није крај света.А ко хоће да се едукује и да теоретише форум није право место за то. Ја бих га пре послао у неку од библиотека.Да си ти нама жив и здрав и са твојим таквим ставовима,твоји су и не би ни ваљало да ти ми намећемо своје.Али треба наћи компромис око борбе и сукобљавања мишљења.Ако треба да изгубим пријатеља због тога одустајем од сваке расправе. :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ili da ce ona decja crtanka od plocice za J2 isto svirati kao dobro projektovana plocica. Nakon takvih izjava mislim da nemamo vise sta da pricamo.

Impulse, Zen je sklopio J2 na stolu i to svira.U 1000 Eur da se kladimo da kad bude sklopio na PCB neće svirati bolje.I gotovo !
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što se mene tiče - Gotovo - Priključen LDR i Babel i CD sve balansirano.Kakav je zvuk? - Živa svirka, eto to je.Bolji u svim elementima. Ima detalja koje juče nismo čuli. Ima više prostora, ima bolje definisanosti instrumenata, i ima dosta basa - gotovo neverovatno za moje male full range drivere.Za mene je ova priča završena i to na najbolji mogući način.300B i Tube preamp idu na policu.Planovi za budućnost - Pa naravno, J2 na mojoj truba pločici.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Što se mene tiče - Gotovo - Priključen LDR i Babel i CD sve balansirano.......300B i Tube preamp idu na policu........

Стани Слобо ,нисам још направио полицу да угостим 300В . :) А како ћеш радио да слушаш, убиће те жена :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Стани Слобо ,

нисам још направио полицу да угостим 300В .

:)

А како ћеш радио да слушаш, убиће те жена

:)

Pa šta čekaš?Postavljena slika

Podseti me, moraću da malo sredim i LDR, da mu smislim bar još jedan ulaz da možemo i radio da poslušamo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slobo, Sipi, Zen :) Ipak, da nije bilo Superfijevog CDa kao zamorceta ne bi se ti tako lako odlucio na mod :rofl: Ajd odma da ti se najavimo da dodjemo na pivo i kafu. Ja sa moje strane donosim Skenderbeg i crnogorsku lozu, da ti se nadje.Zen, ti sve dogovori, mene samo obavesti. Jos jednom, :wub: PS ocemo sad da im ugradimo bar 1 USB ili SPDIF ulaz? PSS ostaje jos modifikacija (menjanje) kondova :wub: Znam nekoga ko moze da ti pomogne :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Slobo, Sipi, Zen :)

Ipak, da nije bilo Superfijevog CDa kao zamorceta ne bi se ti tako lako odlucio na mod :rofl:

Ajd odma da ti se najavimo da dodjemo na pivo i kafu. Ja sa moje strane donosim Skenderbeg i crnogorsku lozu, da ti se nadje.

Zen, ti sve dogovori, mene samo obavesti.

Jos jednom, :wub:

PS ocemo sad da im ugradimo bar 1 USB ili SPDIF ulaz?

PSS ostaje jos modifikacija (menjanje) kondova :wub: Znam nekoga ko moze da ti pomogne :)

Sve istina osim poslednje rečenice Postavljena slika
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...