Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano (izmenjeno)

Neki dan procitah vest da je bivši CEO Google-Šmit govorio diplomcima univerziteta Arizona između ostalog i o njihovom opravdanom strahu od smanjene ponude poslova zbog AI i na svako pominjanje AI bio izzviždan.

Za mene jako zabrinjavajuće priznajem.

Ni danasnje otpuštanje vise od 8 hiljada zaposlenih Mete, nikoga ne može ostaviti ravnodušnim pogotovo ako se ima u vidu da su zaposleni u Srbiji u IT među prvima postali kolateralna šteta AI.

Moram priznati da iako sam u dubokoj starosti nisam ni najmanje neosetljiv na sve u vezi sa AI i dugo vremena pokusavam kroz neki razgovor NARAVNO SA OSNOVNIM MODELIMA (nisam se pretplatio ni na jedan) da steknem utisak da li su AI mideli U OVOM  MOMENTU stvarna pretnja i ako jesu koliko.

Da se razumemo, ova moja razmisljanja nemaju ama baš nikakve veze sa pitanjem da li su AI modeli korisni korisniku, jer sam se i sam u njihovu korist X puta uverio (koristim ih za resavanje nekih problema kojima se bavim i uz njihovu pomoć skracujem potrebno vreme i za rang veličine) već bih stavio akcenat u ovoj temi na STRAH od AI to jest opravdanost tog straha vs. njihovu korisnist).

Sinoć pričam sa sinom koji je u AI već desetak godina profesionalno, i koji naravno koristi najbolje modele, u ovom trenutku Antropic najbolji model, i koji je pre samo godinu dana bio skeptican za kvalitet istih AI i gradijent upgrade a koji mi je doslovce baš sinoć rekao da mora da se koriguje jer je trenutno taj najbolji Antropic model u startu BOLJI I KORISNIJI od gotovo svih njegovih saradnika sa stažom do 2 godine, jasno sa najboljih univerziteta; što je i njega veoma iznenadilo.

Dakle gradijent a i kvalitet modela AI je jasan i neupotan!

Zabrinjavajuće jel da?

Ovo objašnjava zvižduke diplomaca univerziteta Arizona čini ih potpuno razumljivim.

Kuda je civilizacija krenula, pitanje je Hamletovsko?

Izmenjeno od Srecko
Ispravka
  • Odgovora 2
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Napisano

Ma nije strah od AI nikakva paranoja nego prvi put ljudi osećaju da mašina ne uzima samo fizički rad nego i deo mentalnog rada srednje klase.

Kad je došao bager, znao si šta menja.
Lopatu.

Ovo sad sedi i piše mejlove, kod, analize, prezentacije i radi posao juniora bez pauze i plate. Tu ljude preseče stomak, potpuno razumljivo.

I mislim da je sin potpuno u pravu za moderne modele. Nisu oni "svesni", nisu geniji, ali su već dovoljno dobri da zamene ogroman deo prosečnog kancelarijskog rada, naročito juniore.

A firmu realno ne zanima filozofija nego digitron:
"Ako AI radi 70% posla jednog juniora za džabe . . ."

Tu kreće problem.

Zato su prvi stradali baš juniori u IT-u.

Što je više AI sadržaja, ljudi sve više cene stvarnog čoveka, iskustvo, karakter, odgovornost i nekoga ko zaista zna šta radi.

Kad internet postane pun AI kaše, pravi čovek počne da zvuči kao analogni uređaj među kineskim bluetooth zvučnicima.
:default_75:

Napisano (izmenjeno)
12 minutes ago, Mikorist said:

Što je više AI sadržaja, ljudi sve više cene stvarnog čoveka,.

Nadam se da si (i ja naravno tako mislim) u pravu.

Zato sam danas MALTRETIRAO ChatGPT da bi se uverio u ono sto odavno uviđam da su im prepoznavanje konteksta pogotovo potrebna promena niza konteksta u kratkom periodu i dalje ogroman problem i to na primeru oslanjanja HiFi uređaja na 3, 4 ili čak više oslonaca sobzirom da je ravan još od Euklida  (do danas:happy64:) određena sa 3 tačke i jako sam se obradovao koliko je konkretno taj model ChatGPT, naravno po mom razumevanju,  "tanak". Rekoh da mi je sin kazao da ovaj najnoviji model Antropic kontekstima se koristi izvanredno no sam sebe ubeđujem da je taj model ipak usko specijalizovan pa mu je zbog toga lakše i moguće da tu očitu prednost čoveka sustiže a možda i nadmaši).

Izmenjeno od Srecko

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...