Jump to content

labud

Babovan
  • Broj sadržaja

    29
  • Na DiyAudio.rs od

  • Poslednja poseta

Postovi objavljeno od labud

  1. Gde u Beogradu imaju da se kupe debele zavese namenjene za apsorpciju zvuka? Neko mi je rekao da na sajmu ima firma koja se bavi time, i da tacno mogu da izracunaju koja je debljina potrebna za apsorpciju odredjenih frekvencija. Ako neko zna vise o tome bio bih mu zahvalan.Sobzirom da mi je soba poprilicno mala i prazna (15kvm) i da se u njoj stvara previse reveberacija, treba mi neki soft materijal koji ce da upije gornji spektar, da se zvuk ne bi tolko "rasipao" o prozor, kao do sad.

    Nema toga momce. Taj te ocigledno zajebavo. Zamisli da umesto zavese okacis neki debeo tepih,koliko garnisna moze da izdrzi. Jel to onda zavesa? Ostavi postojecu zavesu, samo po zidovima pokaci kojekakve uramljene slike a bolje je vise malih nego jedna velika, i jos kojesta ali puno i to ti je sto ti je pozdravlja te cika labud
  2. 1. zvučni talas nije klasični talas, kao što ga većina zamišlja u obliku talasa na vodi, već poremećaj pritiska u vazduhu koji može da se predstavi talasnom funkcijom, oscilatornog oblika. Shodno tome, poremećaj iza (i ispred) membrane se manifestuje kao + i - pritiska u stilu napred-nazad. Mi čujemo poremećaj pritiska u vazduhu. Kada je membrana napred, mi registrujemo +p, a kada je membrana nazad, mi registrujemo -p. Koliko puta u sekundi, to je ton na toj frekvenciji.2. zvučni talas se prostire sferno (jednoliko u svim pravcima po sve 3 dimenzije) a ne pravolinijski, tako da ga se ne može predstaviti pravim linijama, pa nailazak na prepreku za ceo (jedan) poremećaj nije pod istim uglom, osim teorijski za beskonačnu razdaljinu.3. s obzirom na male razdaljine u kutiji i malu zapreminu kutije, poremećaj treba posmatrati uglavnom kao promenu pritiska u kutiji, jer se kutija ponaša kao tlačna komora. Brzina promena pritiska je zavisna od frekvencije oscilovanja membrane.

    Mislim da je druga stavka ovde problematicna. A sta cemo sa megafonom?Ovde je druga stavka pomalo vrljava. moze se cak reci i da je ok, ali samo pod uslovom da emitujes u svim pravcima. Sta cemo recimo sa megafonom? To je uredjaj namenjen a shodno tome i konstruisan, da iako radi s pojacalom male snage, moze da dobaci veoma daleko. Sve sto se cuje izvan pravca emitovanja je refleksija iliti eho.
×
×
  • Kreiraj novo...