Mentok, za 29 December 2009 - 23:19, kaže:
Nego ono što me muči je što su u originalnoj izvedbi (daklem, fabrički) dva postojeća izlaza (4 i 8 oma) povezana tako da mase izlaznih konektora idu na namotaje na trafou dok se plusevi konektora povezuju na masu (direktno na šasiju). Nije mi jasno zašto je ovo rešeno na ovaj način, a i lakše mi je da povežem konektore na klasičan način, da ne moram posebno da ih izolujem od šasije, pa me i zanimalo da li će doći do obrtanja faze ako zamenim mesta krajevima primara koji idu na anode, što bi mi omogućilo da povežem konektore normalno. Da li će u oba slučaja raditi isto i zašto su uopšte ovako čudno povezali izlazne konektore ?
Konektore svakako drži izolovane od šasije!
Ako je ovako kako stoji dobro radilo dok je radilo, obrtanjem izvoda na anodama u primaru, obavezno moraš da promeniš i mesto gde se negativna povratna sprega uvezuje na sekundar. Problem je što imaš više izvoda za izlazne impedanse i to jednostavno ne smeš uraditi jer
broj navojaka za 4 i 8 oma nije dupla razlika! Broj navojaka zavisi od jezgra, indukcije i proračunatih vrednosti. Kako za primar, tako i sekundar. Jedino što možeš je da promeniš boje na konektorima, ali izvod na sekundaru koji ide na šasiju MORA OSTATI NA ŠASIJI!
Jedini slučaj kada se može vršiti zamena je kada imaš samo jedan par izvoda na sekundaru, onda je odnos uvek isti, pa okrećeš izvode i na primaru i sekundaru. Ako pogledaš već postojeće šeme za razne PP izlazne trafoe (šeme motanja) primetićeš da recimo sekundar sa više izvoda za 4 Ohma ima npr 56 namotaja, za 8 dodatnih 34 namotaja... Teoretski, mogao bi da okreneš izvode na primaru i sekundaru ali samo ako je povratna sprega vezana na krajnji izvod sekundara. Međutim, onda zvučnike opet moraš vezivati tako da izvorna masa bude jedan, fiksni izvod a već zadati izvodi za razne impedanse budu isti kao i do tada. Dakle, praviš haos. Savetujem ti da sve sastaviš kako je bilo vezano u originalu, isprobaš funkcionalnost/ispravnost a zvučnik priključiš po konektorima kako je originalno predviđeno i potom kontrafazno i proceniš čuješ li razliku. Neki uređaji u odnosu na ulaznu fazu obrću, neki opet daju istofazni signal na izlazu. Ako je u pitanju restauracija, onda se obično ne izmišljaju nove cake već se sve vraća u originalno stanje. U ovom slučaju i nemaš mnogo da biraš.
Moje skromno mišljenje...