Jump to content
banem

Izbacivanje "boje tona" iz pojačala

Recommended Posts

Pre par godina sam kupio vintage pojačalo Filson F216. Od slika pojačala na netu može da se nađe samo spolja, a šema postoji za raniji model F215. Pretpostavljam da je deo koji me zanima isti u oba modela.

Šema je u prilogu. Pitanje je, ako neko može da pogleda, da li može jednostavno da se izbace kontrole boje tona i balans?

Ja ne vidim da je to jednostavno jer ulazni signal prolazi kroz kontrolu boje tona, tu mu dolazi i povratna sprega... čitava zbrka. Ili ne vidim dobro. Dakle, pitanje je da li se jednostavno može izbeći kontrola boje tona?

el84_1.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, sax.hifi said:

umesto potenciometara, fiksni otpornici.

najjednostavnije.

:cheers:

A jel može da smanji one potenciometre za balance i volume na recimo 100k i da izbaci ceo stepen tonske kontrole sa sve ecc83. Ovako ako samo stavi fiksne otpornike nema mu boljitka u zvuku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ima viska delova u pojacalu.

delova, a bogami i lampi.

ima nekoliko varijanti, EF86 ulaz (tr. spoj), ECC82 obrtac,

a moze i ECC82 ulaz, ECC83 (ili 82) obrtac.

takodje, moze i kao sto sam ja meni uradio, ulaz/obrtac

(long tail) pa izlaz. izbegne se jedan stepen.

najbolje povaditi sve dzigerice pa ispocetka.

:cheers:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne bih dirao, da ne kvarim fabričko pojačalo (1963). Mislio sam da nekim duplim dvopolnim prekidačem obiđem kontrolu boje tona, ali izgleda neće ići. Ono, da ga kasnije lako izbacim i imam netaknutno pojačalo.

Pogledajte i prilično čudno rešenje za phono, a tek ispravljač... U mom modelu je sa grecom i nema nikakav cold-start i dizanje napona grejanja... ništa, samo potencimetar između 6,3V i mase. I radi s nula bruma, šuma s AC grejanjem. Jedino su zamenjeni elektroliti i to par komada svega.

Ako nekog zanima, ima par slika ovde https://www.audiovintage.fr/leforum/viewtopic.php?t=19289

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad imaš izbor, ne diraj ništa, možda uradi neko osveženje elektrolita i zamenu potenciometara ili vadi sve napolje pa unutra stavi neko novo pojačalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamenio sam samo 330uF/400V (stavio sam ELNA), one 50uF u katodama i stavio sam plavi ALPS za jačinu jer je crkao fabrički. Ne bih ništa drugo budžio, želim da ostane u što približnije originalnom stanju. Ako bih radio drugo pojačalo, stavio bih ga u drugu kutiju naravno, ovo bi bilo šteta dirati jer je u najboljem stanju od svih što sam video po slikama na internetu. Jedino što mi se čini da ova boja tona koloriše zvuk, možda se i varam, pa je bila ideja da čujem kako je bez nje, a da lako može da se skine (odlemim par žica). Uglavnom, kapiram da neće lako moći to što sam mislio, pa da zaključimo - hvala na savetima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×