Jump to content

Preporučeni Komentari

Napisano

Imam projektni zadatak da rešim razglas za 4-5 kancelarija i jednu proizvodnu halu..

Zvučnici treba da budu plafonski, ugradni i da sviraju neku muziku u toku pauza za "topli obrok" ili kaficu... 

Standardno rešenje je neka 100V linija, na tržištu su u ponudi mahom takvi ugradni zvučnici (sa onim trafuljcima na korpi zvučnika) i njihova nazivna snaga je od (smešnih) 5-6W do 20-ak W. Ovi jači koštaju 5000 do 8000 din/komad. One još skuplje "babaroge" ne razmatram jer treba 10-ak komada a kompletan sistem sa pojačavačem treba da se uklopi u LOW BUDGET priču.

Da li to mora tako, mislim ta stovoltna linija i ti prcvoljci od drajvera koji uz to i nisu baš jevtini?

Razumem da 50 ili 100m kabla pravi prilične gubitke u prenosu audio signala ali šta mene sprečava da svaki udaljen zvučnik zakačim za neki čip-amp (npr. TDA7294 ili LM3886 ili neki Class-D) koji bez broblema daje 40-50W na izlazu? 

Dajte neki predlog/savet oko svega ovog...

Napisano
31 minutes ago, zocky said:

Imam projektni zadatak da rešim razglas za 4-5 kancelarija i jednu proizvodnu halu..

Zvučnici treba da budu plafonski, ugradni i da sviraju neku muziku u toku pauza za "topli obrok" ili kaficu... 

Standardno rešenje je neka 100V linija, na tržištu su u ponudi mahom takvi ugradni zvučnici (sa onim trafuljcima na korpi zvučnika) i njihova nazivna snaga je od (smešnih) 5-6W do 20-ak W. Ovi jači koštaju 5000 do 8000 din/komad. One još skuplje "babaroge" ne razmatram jer treba 10-ak komada a kompletan sistem sa pojačavačem treba da se uklopi u LOW BUDGET priču.

Da li to mora tako, mislim ta stovoltna linija i ti prcvoljci od drajvera koji uz to i nisu baš jevtini?

Razumem da 50 ili 100m kabla pravi prilične gubitke u prenosu audio signala ali šta mene sprečava da svaki udaljen zvučnik zakačim za neki čip-amp (npr. TDA7294 ili LM3886 ili neki Class-D) koji bez broblema daje 40-50W na izlazu? 

Dajte neki predlog/savet oko svega ovog...

Ajd razmisli, koji ćeš signal da šalješ na te aktivne zvučnike? Stotinak metara ? Neće to da oće.  Sem ako ne staviš u svaki zvučnik Apple  Airport uz taj D Class ili TDA

Napisano

Ko je rekao da su zvučnici aktivni i da će pobudni signal da piči 100m... ta dužina kabla je između zvučnika i izlaza pojačavača koji je dovoljno "potentan" da pokrije gubitke u kablu i isporuči čistih recimo 10W snage.

Možda ovakvo rešenje nije racionalno po pitanju energetske efikasnosti ali čini mi se da bi zvuk iz zvučnika u takvom sistemu bio kvalitetniji nego kada se propusti kroz dva nekakva trafoa na "100V liniji"... 

Napisano

Ako  na zvučnik  turiš  (čip)amp onda je to aktivni  zvučnik. Da, ne?

I taj sistem ne treba na prvom mestu da bude kvalitetan. Nego da ozvučava prostor.

Turi bre ugradne zvučnike  (sa trafojče) , odlično se pakuju u spuštene plafone, 100V pojačalo i cepaj.

Napisano

100V je upravo i smišljeno za ovo. Nema potrebe izmišljati mlaku vodu...

Napisano

Viđao sam na eBay module d klasa sa bluetooth prijemnnikom. Ako bi mogli da se nameste da rade kao repeater možda bi moglo da bude rešenje.

Napisano

Ebo alternativne ideje: kupis nekoliko PC zvucnika, raskupusis, nakacis po jedan Fm prijemnik, na drugoj strani fm predajnik i eto. Napajanje svaki dobije od obliznje rasvete.

Napisano

Jedan moj prijatelj je radio ozvučavanje u jednoj od lokalnih crkvi. Krenulo se sa idejom da svaki par zvučnika (velika crkva) ima svoje pojačalo (TDA7294) pa kad se sve tri puta promislilo i preračunalo, završili sa 100V linijom.

Napisano

katedrala sv Petra ima za ozvučenje JBL control one, e sad da li su na 100V ili na božanskom proviđenju ne znam, ali su zafarbani u tonu sa okolnim sadržajima.

amin.

IMHO, 100V linija i piči. Za to je izmišljena.

Napisano

Sve ide u prilog 100V liniji osim cene od oko 100K din. koliko bi okvirno ta oprema koštala u srpskim trgovinama.

Verujem da u DIY varijanti to može jevtinije da se izvede a da se dobije kvalitetniji zvuk. Ostaje da u sredu snimim tačne pozicije zvučnika i rutiranje kablova.

Aj bacite neku proverenu šemu 100V ampa ...

Napisano

kako bi fizicki radio kabliranje ?

mozes li ti da organizujes grupiranje zvucnika , da dobijes impedansu koja ti odgovara ?

Napisano

ja radim nesto slicno ovih dana , takodje nisam nasao nikakvo resenje a da novci opravdavaju dobijeno , a u okviru potreba

na kraju sam nasao resenje sa SAL BK130 (Elementa)

hala je u pitanju , tako da lepota nije presudna - kutije pravim od plasticne kanalizacione cevi , seceno na duzinu 240mm , danca od 15mm spera i kutije ce da vise sa metalnih greda

dovoljno komada , dovoljno blizu ( cca 2,5m visine) i odradice posao

ako lokalno grupises zvucnike da imas vecu impedansu , ne treba da se bojis duzih vodova , a kad ih dovedes do ampa/ampova , onda svedi na razumniju impedansu

Napisano

Eto, slično razmišljamo :)

U mom slučaju je kancelarijski prostor i hala - kancelarije se verovatno mogu nekako grupisati, postavljene su u nizu u jednom redu a halu nisam vid'o kakva je i kolika.

Upravo gledam SAL-ove SBX1320 + W-DM-61 kombinaciju (ukupno 1.478,-), to mora da šije one JBL8124 od 6.400,- u svim pravcima...

I ovi tvoji BK130 izgledaju privlačno zbog cene i jednostavnosti apliciranja, jesi li ih čuo kako svirkaju?

Napisano

Rogue Ameba program za Apple AirPort svaki PC na kome radi pretvara u PC Speaker. Mozas da saljes muziku na njega kao na AirPort. 

Kancelarije su ti znaci resene.  Na svaki PC po speakeri i svima saljes istu mjuzu sa istog mesta. Samo obrati paznju da li dolazi do nekog kasnjenja izmedju speakera ili svi sviraju sinhrono.

A za halu toplo preporucujem da se na zajebavas sa izmisljanjem nego da iskoristis 100V ni princip. Pogledaj SH trziste, mnogi razglasi su rastureni pa ima jeftinih.

Uloga razglasa je i da se nesto najavi svima, pozove neko,... a to klasicnim sistemom je veoma tesko uraditi. Sdruge strane, razglasi vec imaju mikrofon i ostalo sto treba ( pretpojacalo, stalak, dugme za pozivanje,...)

Napisano
31 minutes ago, zocky said:

Eto, slično razmišljamo :)

U mom slučaju je kancelarijski prostor i hala - kancelarije se verovatno mogu nekako grupisati, postavljene su u nizu u jednom redu a halu nisam vid'o kakva je i kolika.

Upravo gledam SAL-ove SBX1320 + W-DM-61 kombinaciju (ukupno 1.478,-), to mora da šije one JBL8124 od 6.400,- u svim pravcima...

I ovi tvoji BK130 izgledaju privlačno zbog cene i jednostavnosti apliciranja, jesi li ih čuo kako svirkaju?

BK130 su 1500 par

svirkaju dovoljno dobro za namenu , nemam potrebe da se akam sa skretnicom i klasicnom kutijom

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...