Jump to content

Sobna akustika


Preporučeni Komentari

Da li bi neko dao glas razuma?

Ovo je moja dnevna soba. Nisam ucrtao još jedino visinu-2.80m. Ucrtao sam policu za knjige i 2 radijatora, 2 prozora i vrata Što su jedine nepromenljive pozicije.

Neću otkrivati sadašnju poziciju ali me ne zadovoljava.

Gde bi neko drugi postavio sistem i zvučnike da je na mom mestu?

Hvala.

 

post-1338-0-71192400-1390762332_thumb.jp

post-1338-0-92524300-1390762341_thumb.jp

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 19
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

U kuteve onih istaka bih stavio Parhamove Pi7 (ili 7Pi? Kako god da se zovu) zvulje, a fotleju za slušanje ispred stepenica. Tamo gdje stoji ženska, ali naravno u sredinu.

Trebao bi dobiti direktivnost kojomk se Parham ponosi, a ujedno i dobru dubinu pozornice jer nema zida između zvučnika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja bih prvo stavio fotelju nesto ispred zida gdje je radiator, zvucnike bih stavio tu kod tih 'patrljaka' od zida. Doduse, gledao bih da ubacim jos jednu policu sa knjigama na zid preko puta ili bi podjelio tu policu pa pola na jednu pola na drugu stranu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala na idejama. Nisam pomenuo ali u sobi se još nalazi (za moj ukus) previše nameštaja. Policu sam pravio "custom" made sa burazom. Ima 4 vertikale sa po 7 prečki. Trenutno sam "u pregovorima" da iselim 4 prečke u koje bi došli uredjaji a zvučnici ispred police. Knjiga je mnogo i dobar su dumping. Pretpostavljam da me ne bi sustizao tzv. "zadnji talas"? Naspram toga slušanje, slušanje...

Ta me ideja svrbi.

@ZERO...ako sam te dobro shvatio, tu bih zauzeo celu prostoriju...onda mogu i da se selim :respect:

@NINJA...nije loša ideja mada moram...pregovori

Sad je ceo sistem izmedju desnog patrljka i vrata i WAF je beskonačan, hehehehe

 

VLADAC mozda sam pogrešno postavio temu...akustiku znam kako da "koristim" ali je problem rasporediti sve to da SVI budu zadovoljni, eh.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zvucnici kod 'patrljaka' mogu da budu neprimjetni ukucanima, kao da su zid :) ... a ako malo vire onda 'ne vide' zid iza sebe i kao da stoje slobodno u sobi, daleko od bocnog zida. Mala ili nikakva refleksija od zadnjeg zida ;-) Mozda cak i ne dobijes bas rezonansu u cosku iza zvucnika.Ja volim simetriju i mislim da je vrlo korisna za akustiku. Sa knjigama sa obe strane difuzujes prvu releksiju... jos kad bi stavio nesto na plafon na mjestu prve refleksije bilo bi super.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ZERO...ako sam te dobro shvatio, tu bih zauzeo celu prostoriju...onda mogu i da se selim

 

Mislim da se nismo razumjeli. Ja sam ih nazvao istakama, a Ninja patrljcima.Slušalačka pozicija kod stepenica, a zvučnici u kuteve kod tih patrljaka.Ako se polica može dislocirati onda zvučnici sa te strane gdje je sad polica, a slušatelj kod radijatora (kako je i Ninja rekao). Ako ne može onda kako sam prvo rekao. Proguglaj 7Pi ili Seven Pi zvučnike. Bas driveri su im ili Eminence Omega 15" ili JBL 2226-8Ohma (ne znam napamet koji sufix označava 8Ohma).E te JBL-e ti ima jedan naš član foruma koji po običaju spasi ponešto sa oglasnika da bi to kasnije ponudio samograditeljima na forumu. Vjerujem da bi bilo povoljno ako ih već nije namjenio za novi projekt. ;)(A da ne pričam da taj o zvuljama zna sve, pa kupovina drivera vjerojatno nije samo kupovina drivera. ;) )

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koje zvučnike? Nije svejedno - hibridne elektrostatike, FR, horne, BR sa otvorima napred ili nazad... Takvi kao moji ili slični zvučnici bi mogli lepo da se postave na pola metra do 80cm ispred knjiga...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Točno Stein! Pa čak i klasičnu BR kutiju bih u ovim uslovima isprobao u tim uglovima od patrljaka, pogotovo ako je inače lakša u basu, ali vrijedi probati i sa onom koja se ima bez obzira na to. Opet, ne bi trebali biti iznenađeni ako proradi jako dobro u čak i u samim uglovima, ali to nije ono što sam želio reći.

 

Kod sebe sam radio eksperimente dok sam imao Dynaudio i stavljao ih u same uglove i mogu reći da je to jako zanimljivo iako se gubi dubina i zbog velikog razmaka se zna desiti da sredina ostane prazna. Bez zadnjeg zida i sa zvučnicima koji su napravljeni za toliki razmak bi to bio valjan eksperiment.

 

Ono što sam želio reći je da mi soba izgleda idealna za Parhamov 7Pi. Barem meni kao potpunom laiku (da napravim disclaimer ako me neki znalac demantira).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ono na čega sam hteo ukazati je nemogućnost da se paušalno lupeta. Mislim, može, ali nema smisla...

Kao primer, mogu da navedem situaciju gde sam konstatovao itekako primetne razlike u načinu kako sistem zvuči sa svega +/- 20 cm pomeranja zvučnika napred ili nazad te levo/desno u odnosu na neke željene inicijalne pozicije u prostoru - iza zvučnika je krovna kosina što itekako utiče, bar je eksperiment tako p(d)okazao... Postavljanjem Dynaudio zvučnika na mesto elektrostatika, sve se promenilo... Njima nikako ne odgovara ona pozicija gde odgovara elektrostaticima. Eto ti ga sad...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da se malko nabildujem, pošto mi sledi pomeranje nameštaja. Izgleda da ništa ne može bez eksperimenta. Mozda se pridružim ovde jednom poštovanom članu u nošenju kosmodiska :oldtimer:

ZERO...šta sad slušaš posle Dynaudio...jesu li zaživele one Iskre sa Sabama visokotoncima?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Iskre rade i to je trenutno sve što imam. Prilično sam zadovoljan njima iako je jasno da one nisu full range driver - nijedan nije. Sredinu odrađuju kao malo koji razvikani proizvod!

Dalji planovi su (kad isplatim školovanje) ili 12" Tannoy ili bas helper za Iskre.

Zbog malene sobe mi je ideja o točkastom izvoru zvuka draža, ali vidjet ćemo još.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne više! Sad sviraju samo oni! Istina je da malo fali gore, po odokativnoj procjeni one rade do 14 ili 15k, ali vjerojatno špricaju i dalje samo sa manje dB, a stavljeni su u variovent kutiju koju mi je predložio Zen s tim da je variovent stvarno jako zapunjen i vjerojatno je to bliže kompresiji nego vented kutiji. Opet odokativna procjena je da u sobi rade solidno do oko 50Hz, a možda čak i do upper 40's.

E da, izrezan je dust cap iz sredine i u rupu je stavljen phase plug do magneta. - odmah nakon toga sam primjetio da rade lakše, ali i dojam je da dobacuju nešto višlje nego dok su bile čitave.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ispred police sa knjigama dve fotelje ili manji dvosed i klub stočić, a naspram njih hifi sistem

tri metra širine zida su idealne za postavljanje sistema

na zidiću pored ima mesta za jos polica sa cd-ima i pločama

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...