Jump to content

Monitor audio i soba


pre>30g platio porez...

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima

Dvoumim se izmedju Monitor audio  Bronze BX 2 i BX 5. Bookshelf i floorstander. Dve cenovne klase. Ovaj drugi zvuci (u radnji) cvrsce, mocnije, preciznije (cak kad ga pogoni samo 30tak W). BX 2 zvuci vrlo slicno (neznatno meksi bass).

Prvi ima 'ventil' spreda, drugi i spreda i pozadi. U najludjim snovima ne mogu ih razmestiti kod kuce u dovoljnim rastojanjima od 'zadnjeg' zida-to mi je problem i sa sadasnjom kombinacijom (wintage JBL).

Da li je 'rupica spreda' more forgiving pa da se odlucim za BX2 ipak?

Hvala na pomoci

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 16
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Da, rupica spreda je bolja, jer je dalja od zida. Opet zavisi kako je rupa tunirana. Ako nemaš dovoljno prostora iza zvučnika, rešenje je bar jasno, nikako ne uzimaj bass reflex, već kopmresiju ili zvučnike sa pasivnim radijatorom napred.

 

Ako ignorišeš ove savete pa i dalje hoćeš "moderne" zvučnike u neodgovarajućoj prostoriji, onda ne monitor audio nego KEF Q seriju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sve zavisi od sobe. ne zvuci isto kod kuce i u radnji. slusao sam oba - ne znam sta da ti kazem retko ko od nas ima namensku sobu za slusanje. a sto se tice zvuka oba BX zavisi od uva do uva.ja sam za wintage JBL, Tannoy i tako to (magneti od pola metra) - samo bi dokupio glomaznije recimo neke od 12" ...sto sam stariji to sam gluvlji , treba mi glomazniji zvuk - trubice i horne :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozz, 

Imao sam BR5 jako slicne kutije, mislim da su BX5 naslednici ovih BR5... Za tu cenovnu klasu ne sviraju lose, slusao sam ih u sobi od 17 kv daju poprilicno dobar stejdz, medjutim ja sam ih uvek slusao sa zatvorenim zadnjim bass refleksima, ( zatvoreni sundjerima koji idu uz njih) ne prave mnogo woof efekta kada su im isti zatvoreni i moja preporuka su oni, jer ne zaboravi, ukoliko kupujes bookshelfove trebaju ti i stalci koji kostaju od 70 do 100 evra i to ti je dodatni trosak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zahvaljujem na odgovorima

ja bih se odlucio najradije za kompresione kutije, mozda i sa 'pasivnim' radijatorom (da li se to zvalo u moje vreme VARIOVENT?) ali ne nalazim ih u ponudama

u 4audio su me gledali polusazaljivo polupodsmesljivo kad sam ih pitao za kompresione kutije.

polovno me ne zanima iz 2 razloga

1. gotovo da nema kutije koja nije otvarana, udarana, 'zamenjena vesanja' najcesce neodgovarajucim gumama, cak i kada su pre toga bili sundjeri.

2. prodavci traze novce kao da veruju ne samo u Deda Mraza nego i u Rudolfa...indirektno ti kazu 'ovco glupa'?

pre neki dan sam naleteo na veselka koji trazi za L112 cak 900 eura

kako se govorilo kad sam ja bio mali i placao poreze...'przi babu'...ne zamerite...malo sale :guitarplayer:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ovo su pasivni radijatori: http://www.player.rs/product.php?ID=3415

 

Onaj gornji zvučnik je koaksijalni (midbass i viskotonac), drugi odozgo je pasivna membrana samo, treci je bass zvučnik, i onaj skroz donji je isto pasivna membrana. Tako to izgleda. Spolja se ne primećuje razlika jer svi imaju iste membrane, ali pasivni radijatori su samo to, membrane i spajder, bez ikakvog motora

 

Variovent je nešto drugo, to u današnje vreme mislim da nema više nigde. Kompresija isto retko.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.................

2. prodavci traze novce kao da veruju ne samo u Deda Mraza nego i u Rudolfa...indirektno ti kazu 'ovco glupa'?

pre neki dan sam naleteo na veselka koji trazi za L112 cak 900 eura

kako se govorilo kad sam ja bio mali i placao poreze...'przi babu'...ne zamerite...malo sale :guitarplayer:

 

:buehehe: ni kod babe nema džabe, a Rudolf... Eno ga na 24kitchen  :rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I obavezno.... ali OBAVEZNO, poslušaj razmotri kutije koje je Nešić napravio po Zaphovom projektu:http://www.diyaudio.rs/topic/5566-p-zaphaudio-za-sr71/Ne bih nikome preporučio nešto što i sam ne bih uradio, a za ove sam se jedno 2 puta ozbiljno ujeo za tastaturu da mu ne zatvorim oglas i pozovem ga (i pored 2 para kutija kod sebe kući).Ni jedne fabričke kutije koje ćeš kupiti do 1000 evra nove, nisu rađene na takav način tj. sa tolikom pažnjom posvećenom detaljima. Ove nisu još ni pošteno usvirane. Nisu sve DIY kutije takve kada ih prave DIY-eri ali Nešić nema ni jednu spravu koju je napravio, a da nije zajebala fabriku. Bukvalno samo materijal vredi toliko koliko gotovi zvučnici, a o estetici ne želim ni da raspravljam.Inače je čovek do sada dokumentovao najviše pari kutija na forumu (izuzimajući DamirDJ-a koji ima veći broj projekata ali sa razglasnim kutijama). To što Nešić voli da se igra pa ih prodaje jer mislim znam šta mu je sledeće u planu da pravi, to je drugi par cipela :)Prosto, kada bih sebi pravio bookshelf kutije, birao bih između Zaph SR71 (ovo što je Nešić pravio) ili klona Dynaudio Contour 1,3MKII. Od drugih projekata na netu nešto mi malo bazdućka, a druge stvari koje imaju potencijala nisu toliko dobro dokumentovane. Ima dosta projekata koji jesu dokumentovani i ne bazdućkaju ali su drajveri discontinued ili tako neka trivija :)

.........ne zaboravi, ukoliko kupujes bookshelfove trebaju ti i stalci koji kostaju od 70 do 100 evra i to ti je dodatni trosak.

Stalci kod ovog dečka.http://www.kupujemprodajem.com/32196-1-marko-svi-oglasi.htmKupio sam kod njega stalke za 40 evra, da ne pominjem koliko su bolji od onoga što se prodaje do 100 evra po oglasima. Potpuno rasklopivi i ostavljena mogućnost za punjenje peskom ili čime god. On ih pravi ih sam. Otići do njega i pogledati ili tražiti slike na mail. Inače ima i svoje neke modele ali radi i klonove.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zahvaljujem na odgovorima i savetima

dopadaju mi se ideje i kutije gosn Nesica avaj, pretpostavljam da ne daje kredit. :Viannen_loungelizard: u tome se sastoji jedina prednost tzv. firmi. iste uglavnom nude razocaravajuce kutije bar u klasi do 1000 eura kad se uporede sa onim sto je bilo u 'moje vreme'.

ne znam ni sto se ponovo uhvatih u 'sve ovo'.

zna li neko nesto o onom paru L46 iz Loznice, prodaje ih 'fidelity'?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dopadaju mi se ideje i kutije gosn Nesica avaj, pretpostavljam da ne daje kredit. :Viannen_loungelizard:

 

koliko sam video g. Nesic je prodavao samo kabinete za  50EUR.da nemam nikakve zvucnike prvo bih to kupio.

 

nema teoretske sanse da mogu sam da obradim i sastavim onako dobre kabinete. potom bi kupovao drajver po drajver mesec po mesec...nema lepseg osecaja nego kad ih sam sastavis veoma polako, s guštom = smisao ovog foruma :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...