Jump to content

VTL St-85 ..potrebna pomoc


ZZ Pop

Preporučeni Komentari

Postovani forumasi, na mom VTL St-85 jedna EL34 crkava mnogo ranije od ostalih.Dok na tri lampe ima jos oko 2/3 mesta na potu za stelovanje biasa, cetvrta je vec u autu..Semu nisam uspeo da nadjem, bar ne pre nekoliko meseci kad sam je zadnji put trazio.Original slike slede cim nabavim odgovarajuce imbulse (nadam se jos danas), posto se verovatno radi o colovnim merama.Prava velicina imbulsa je negde izmedju 2.5mm i 3mm.. ..??Inace, pojacalo je staro otprilike sada vec nekih petnaestak godina i reko bi zrelo za jedan veliki servis.A kad se radi vec veliki servis onda dolaze u obzir i eventualne izmene seme u triodni mod ili eventualno prebacivanje na KT77? ..naravno uz vasu pomoc i sugestije posto sam nebih smeo da se upustim u tu avanturu..Konkretno,radi se o verziji pojacala bez mogucnosti saltovanja izmedju triodnog i pentodnog moda, kao i samo sa jednim parom na izlazu po kanalu sa 8Ohma nominalno.Svaki link, sugestija, predlog su dobrodosli!Prijateljski pozdrav i hvala unapred!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 49
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

..problem prati lampu.Posto sam na brzinu proverio vrednosti biasa i ostalih lampi, moram da se iskorigujem:kod ostalih lampi ipak nije ostalo jos 2/3 koliko sam mislio, mozda tek jedna cetvrtina stim da je ova jedna vec duboko otisla ispod nominalne vrednosti.Lampe koje trenutno sviraju su kupljene kao Quad i to E34L (JJ) ali je isti problem bio i sa prethodnim setom.Posto sam pojacalo kupio sa prethodnim setom nisam mogao da budem siguran da problem stvarno postoji...sto vise nikako ne moze biti slucaj..Pozdrav!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A jesu li te lampe original VTL ili samo el34 ?.......sad sam video odgovor .....mislim da postoji razlika kad VTL napiše el 34 i kad to drugi rade , koliko sam razumeo da njihove cevi rade u režimu gde ostale malo brzo crkavaju .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kao sto rekoh, radi se o JJ E34L koja valjda vazi za malo zilaviju lampu od EL34.Namerno sam uzeo njih i zbog cene i zbog slucaja da lampa u kriticnom soketu opet rikne.Steta bi bila dvostruka da to bude neka lepa skupa :acute: nos Siemens ili sl.Inace, nisam znao da VTL proizvodi svoje EL34.. :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imam DMM(digitalni multi-metar?) i da, sve ostale lampe su ecc81.Kupljene kad i e34l i takodje JJ. Mogao bih da imam eventualno i odgovarajuci dvokanalni osciloskop, na duze vremena.Takodje sa lemljenjem vec odavno nemam nikakvih problema, cak je u zadnje vreme pocelo i da lici :laugh1tooht:Fotke slede cim nadjem odgovarajuci alat!Rade, razumeo sam vrlo dobro sta si hteo da kazes i slazem se sa tobom al nisam mogao da se suzdrzim od malo ironije..Nista licno :thumbsup:http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/146865-el34-kt88-high-voltage-vtl.htmlStvarno neznam kako da shvatim do drzanje lampi ,da kazem, na `kratkom lancu`?Jeli to bas stvarno potrebno, tj dali se stvarno bas toliko dobija na kvalitetu reprodukcije?Ja licno nisam bas nesto mnogo siguran u to...Zato pomenuh eventualne izmene u semi.Ali jedno po jedno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kako piše AR ......problem starih VTL-a je bio taj što su originalne lampe bile EL 34 po malo različite od uobičajenih , govorimo o takozvanim 'fat boottle' nekad proizvođene od General Electric , Sylvania i RCA , ili EL 34 koje su malo deblje , veoma slične sa 6550 i opremljene sa između ostalog dvostrukim getter-om . Ove lampe koje je danas gotovo nemoguće kupiti osim po cenama kao da su drago kamenje , imale su u odnosu na standarne EL34 i veći otpor na visoki napon , što je dovodilo do toga da montirajući klasične EL 34 na VTL , da im jednostavno skratite život .....u originalu piše seccante tendenza alla mortalita infatile . Na sreću , od nedavno fat bottle su ponovo na tržištu proizvedene od Electro Harmonix-a . Po rečima recenzora koji dobar poznavalac VTL / zadužen u AR za gramofone / ove nove lampe nemaju mnogo da zavide onim starim , tu su negde .....kao što je rečeno mnogo znači znati da kad ti crknu originali da ima neka pristojna kopija , znatno jeftinija .....i tako .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad bese ono srbin cita uputstvo za upotrebu? :laugh1tooht:..kod mene u originalnom VTL uputstvu za upotrebu stoji 4xEL34G. I koliko sam ja uspeo na brzinu da vidim, oznaka `G` nije standardizovana u pravom smislu te reci. U 80-tim i 90-tim je to bila oznaka za ruske i kineske serije koje nisu ispunjavale u potpunostistandarde za EL34 a u novije vreme obicno oznacavaju oznaku za gold pin serije.izvor:http://www.jogis-roehrenbude.de/forum/forum/forum_entry.php?id=14337Hm..A na oficijalnom sajtu za nova ST-85 stoji samo EL34, al to je otprilike vec razjasnjeno, razlike izmedju starih i nove serije pojacala..Inace, Rade hvala za hint, mislim na 6ca7eh.I cena je skroz ok.Samo na oficijalnom sajtu nekako ne uspevam da nadjem tacnu specifikaciju.Mislim, cisto da se uporedi. Pise samo beam-tetrode. Ali da se vratimo na temu..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

i jos malo krupnije..Ja ne mogu da vidim neko pregorelo mesto ili kond ili otpornik.Sad cu da moram malo da prosetam ovog cvorka sto oblece oko mene celo prepodne vec.Cim se vratim, stizu i merenja!

post-594-0-68429600-1353838878_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

koji je napona na anodi i katodi pa da mozemo bar nesto da zakljucimo

Dakle naponi su sledeci:

Na svim lampama na anodi, pin 3, je 585v i

na svim lampama na katodi, pin 8, 0v

[/font]
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto Vam odmah i odgovor u cemu je problem. isti sam imao i ja sa AudioL monoblokovima gde su EL84 bile nasvirane na 390V i sve su se zarile sem jedne vrste ali ne mogu sad da se setim koja je u pitanju bila. Ako nadjem negde te sto sam skinuo dopisacu naziv firme.Resenje Vam je da premotate trafo i promenite struje kroz lampe ili da stavite neku lampui koja bezbedno radi na tom naponuOvde ima diskusija o tom http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/146865-el34-kt88-high-voltage-vtl.html

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok, znaci onda da gasim amp :laugh1tooht:Hvala na odgovorima!Ja cu u medjuvremenu ipak malo prosvrljati po netu o Radetovom predlogu -6ca7eh fat bottle.Moram sad nekako da ubijem vreme. :sweatingdrops:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto Vam odmah i odgovor u cemu je problem. isti sam imao i ja sa AudioL monoblokovima gde su EL84 bile nasvirane na 390V i sve su se zarile sem jedne vrste ali ne mogu sad da se setim koja je u pitanju bila. Ako nadjem negde te sto sam skinuo dopisacu naziv firme.Resenje Vam je da premotate trafo i promenite struje kroz lampe ili da stavite neku lampui koja bezbedno radi na tom naponuOvde ima diskusija o tom http://www.diyaudio....oltage-vtl.html

Kod VTL koriste visok napon i cevi koje imaju visok otpor na anodi , usled čega pri tako visokom naponu teče manja struja . Klasična cev pri tom režimu brzo crkava .....premotavati jednog VTL , nisam baš siguran . Mogućnost regulacije biasa na svakoj cevi samo govori o potrebi proizvođača da ne gubi previše vremena i novca oko uparivanja cevi . Informacija da se ponovo mogu kupiti cevi koje mogu vrlo uspešno da se stave u VTL je korisna za svet autokonstrukcija i ja je stavljam u red informacija koje sam napisao pre neki dan za Spectral . PS ovde je u AR-u bio projekat pojačala koje neodoljivo podseća na VTL , stim što ja nikad nisam išao za tim da bi to ipak mogla biti kopija .....sad ću da prelistam reviju i da pogledam ponovo .
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To je to .....inače Manley je ponovo u svoje modele vratio EL34 jer mu je više puta sugerisano na osnovu direknog poređenja da te cevi za razliku od onih drugih navedenih imaju čistiji bas , neke male razlike koje drugi i ne registruju kod ozbiljnih ljudi ne prolaze . Može biti i da je nemogućnost nabavke odlučivao koje cevi idu , ali sada kad su ponovo u proizvodnji nema problema . .....radi se o modelu 185 mk Inače po navodima recenzora petodni mod radi za nijansu bolje od triodnog .....po njemu .PS sad sam kontrolisao šemu pojačala iz AR-a i radi se o običnim el 34 jj 350 v napajanje
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dakle naponi su sledeci:

Na svim lampama na anodi, pin 3, je 585v i

na svim lampama na katodi, pin 8, 0v

Pitanje :

Koliki je napon na 4 pin-u ( G2 ) kao i na 5 pin-u (G1) na svim EL34 cevkama ? , ali mereno tek kada je prethono uradjen set-up ( bias ) mirne struje po fabrickoj preporuci ! .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...