Jump to content
Superfi

Troelsova Ekta Grande

Recommended Posts

Nakon skoro 9! meseci, konacno su gotove...Najambiciozniji zvucnik do sada...Posle Visaton VIB200, Coffin Woofera (2xKef B139 i TL od skoro 4m)+ sateliti na bazi Fried Model H (Kef B110+Vifa XT25), raznih FR varijanti (Mau i Sonido Ayon) ovo je daleko najizazovniji projekat. Za jedan zivot, dosta :whiteflag:Bez pomoci mnogih dragih prijatelja,ovo ne bi bilo izvodljivo. Naravno, najveca zahvalnost ide fenomenalnom liku, Troelsu Gravesenu. Sem sto nesebicno deli svoje projekte, nije ga mrzelo da odgovara na neka (cesta) pitanja...Zatim,hvala Petru (Sync), trebali ste nas videti kako secemo na stovaristu sper hahaha. Na zalost, tu sliku nemamo...Hvala i Leo, na znacki i postolju za terminale, Nagardu koji je zacetnik ove ideje i sponzor drajvera i zica, Dzoziju i Fricu na zlatnim rukama...Ovo je daleko od mojih mogucnosti ali hvala Bogu, imam dosta prijatelja!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za razliku od originalnih Ekti, ja sam moje malo izmenio. Jednostavno, onaj asimetricni dizajn mi nikako ne odgovara. Naravno, posle konsultacija. Smanjio sam i visinu, povecao dubinu, zadrzao isti razmak izmedju drajvera. Minorne izmene za po meni mnogo elegantniji izgled. Zbog cvrstine kutije odlucio sam da ne radim zaobljene stranice. Kasnije ce se videti kako sam pokusao unutrasnjost kutije da ojacam dodatno i da izbegnem paralelne stranice (smanjim uticaj stojecih talasa).Materijal: 26mm brezov sper, prednjica nastala lepljenjem 2 sloja + dodavanjem dodatna 2 sloja HDF-a debljine 7mm svaki.Unutrasnjost kutija: kondor 3mm, lepljen neostik lepkom (neostik delimicno rastvara kondor tako da je strasno lepljivo, smrdljivo i tesko ispravljivo ako se negde pogresi. Nakon toga je cela kutija (zidovi i upornice) premazana sa nekom smesom na bazi plastobita...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ovoj slici se delimicno sve to vidi.Druga slika (nadam se) pokazuje sta sam radio iza bas drajvera: lepio sam po meri isecene komade MDF kako zadnja stranica ne bi bila paralelna sa prednjom. Isto to sam uradio i sa gornjom stranicom. Sve je spajano keksovima i Henkel lepkovima (3 tipa, za svaku namenu razlicit).

post-73-0-87469000-1345478018_thumb.jpg

post-73-0-54153800-1345478367_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najkomplikovaniji deo je bio odsecanje uglova sa amaterskim alatom...Nista od ovoga (sem aluminijuma) nije radjeno na CNC-u. Opet, mala izmena u odnosu na originalnu Ektu je doprinela mnogo elegantnijem izgledu. Na netu nismo uopste nasli kako rade uglove na kutijama tipa Avalon ili Ekta...sem jednog sajta gde su pokazali rucnu testeru???

post-73-0-55750700-1345478684_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upotrebljeni delovi u skretnici su oni koje je i Troels preporucio: u zavisnosti od uloge, Jantzen kondovi: Silver Z na srednjaku i visokotoncu, wax coil, Mills zicani otpori,...iskljucivo zbog lake nabavke. Kasnije sam saznao da jos mnogoblize imam i neke druge opcije (Mundorf) ali vec je bilo gotovo. Skretnica je odvojena (u zasebnoj komori i punice se peskom).Ozicenje je kompletno Cardas, oko 4 kvadrata na basu i 2.5 na srednjaku i visokom.Terminali bi-amping WBT.

post-73-0-61593400-1345485235_thumb.jpg

post-73-0-57403600-1345485279_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Furniranje je radjeno presom na visokoj temperaturi. Kao sto sam vec rekao, furnir je pazaren u Pazovi, Freish ili tako nekako, imaju ogroman izbor. Nenormalno tesko je bilo odluciti se za vrstu...Posle treceg! puta, presekao sam i uzeo satenski orah.

post-73-0-35192900-1345485701_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×