Jump to content

Kako se reparira jedan pojacivac?


Pigy

Preporučeni Komentari

Posto sam nabavio Korting(Gorenje) A-100,hteo bih da ga sredim,sto bio se reklo za mene.Odakle treba poceti,dali sa zamenom elektrolita u napajanju. Tamo su dva od 6800uF/40V.Posto su jednom izgleda goreli izlazi,vidim da su zamnjeni samo po jedan tranzistor u izlazu ,jer su na izlazu BDX54C i BDX53C, pa na obadva kanala su BDX53 od jednog proizvodjaca a BDX54C od drugog, ili je majstor imao takve izlazne tranzistore.Vidim i da je menjan tranzistor koji pretpostavljam da je Vbias jer je blizu trimera, i na jednoj plocici je C547B(valjda BC posto nisam nasao da ima SC547b) a na drugog kanalu je BC286. Pored trimera su i nagoreli ali ispravni otpornici od 10 i 100 oma,verovatno treba da ih zamenim i stavim neke sa vecom didipacijom.. Pre nego sto pocnem sa reparacijom,da kazem da je pojacalo ispravno,sve funkcije mu rade,ton kontrola,sve,jedino sto kad se ukljuci malo zuji-bruji jedan kanal, i kad je smanjeno na minimumu ili vrlo malo zvuk je izoblicen,dok kad se pojaca ne cuje se ni brum ni izoblicenje? Odakle da pocnem,nije problem za fotke,postavicu ih sutra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 9
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

To pojačalo je poprilično "histerično" ume da zvekne kad mu se ćefne :)za početak predlažem da emiterske otpornike zemeniš sa keramičkim 0R22/5w, sigurno su originalni nagoreli (oni smešni federčići kod izlaznih :))trenutno mislim da ti je najmanji problem elko u ispravljaču - njih ostavi za kraj, kad podesiš mirne struje, moguće da je taj problematični kanal baš na pragu B klase :)naravno menjaj sve sumnjive otpore...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

savet - izbaciti sve , ostaviti samo selektor i turiti neki gainklone (ako se secam moze LM3886 po naponu napajanja - proveriti)ne znam koliko ih mi je proslo kroz rukevijati razlog nestabilnosti je uvek bilo skuplja dara nego mera

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razumem Zen,stvar je u tome sto je ono ispravno i radi?Sad sam video na netu da u originalu izlazni su BD64C/BDV64C ali njih nema da se kupe zato su stavljeni BDX54C/53C,jedino sto mogu da nadjem je BDW93/94.Za GainClone(ako se tako pise,soory) imam nameru da ga pravim ali u drugoj kutiji,znas treba mi plocica,da je razvijem,nikako da napravim lampu sa Zivinom svetiljkom, sve kupio a stoji u podrumu.....znate vec kako to ide? Da li da menjam izlazne tranzistore?Da na izlazu sa obe strene ima mali kalem(5-7 navoja 1mm zice),jel tu mislite da stavim otpornik? Ja sam hteo da prelemim sve sto mogu , i da zamenim sumnjive elektrolite.Ono sto neznam dali treba menjati elektrolite i u predpojacivacu,vidim negde su Iskrini,negde japanski,raznih ih ima... Ako je tacno da je napon 2X30VDC, zar nije sumnjivo da idu elektroliti 6800uF/40V!! , a pise da mu je potrosnja 260W!,sto bi se reklo da pri naponu od 2X30VDC ja mislim da nema sanse da da 2X70W na 4 oma ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da na izlazu sa obe strene ima mali kalem(5-7 navoja 1mm zice),jel tu mislite da stavim otpornik?

Da, na njih sam mislio.Zen ti je dao dobar predlog, ako baš voliš da se igraš menjaj i izlazne (mada vrlo je diskutabilno na kakve ćeš naleteti) mogu i BDW, inače originalni su bili PT....Obavezno prilikom merenja i ostale zezancije nemoj da ti pada na pamet da isklučuješ konektor koji dovodi signal sa preampa na izlazne pločice, ili da na tom mestu praviš kratak spoj, onda ćeš menjati sigurno izlazne trandže :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I ja imam veoma lose iskustvo sa tim pojacavacem. Dusu mi je pojeo pre jedno dvadesetak godina. Sve lepo napravim i tek zvekne iz cista mira. To sto imas izoblicenja pri malim snagama znaci da radi u cistoj klasi B. Taj majstor koji je to popravljao ranije nije nimalo glup sto je smanjio mirnu sytruju na nulu. U protivnom( verovatno zbog neuparenosti tranzistora) cim ga malo odvrnes zveknu izlazni. Moj ti je savet: "poslusaj Zena ".

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Treba kupiti izlazne tranzistore sa vecim pojacanjem. Takodje, treba ih upariti po pojacanju. Emiterski otpornici 0,22 oma mogu ispeglati malu nesimetriju, ali ne veliku.Narucivao sam osamdesetih "uparene" tranzistore kod kojih jedan ima pojacanje 20 a drugi jedan ipo!!!Vece pojacanje izlaznih tranzistora znaci da pobuda mora da da manje struje.Pobudni takodje treba da budu upareni.Taj (B)C547b treba da bude termicki spregnut sa hladnjakom.Vidjao sam tesline ili bese telefunken (i jos neke) bdx tranzistore u tom kucistu kod kojih se unutar tranzistora raspoji bond, ali samo kada se ugreje.Donesu ljudi pojacalo "crklo". Premerim tranzistore ommetrom - ispravno. Ukljucim - radi.Dok se ne zagreje.Savijanje nozica blizu tela tranzistora pravi mehanicki napon, i samo treba par pesama da se malo ugreje pa da se emiter raspoji.Kada se ohladi, pojacalo opet proradi.Serviserska nocna mora. Mislim, nocu se servisirati mora. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo malo slikica unutar pojacivacahttp://www.flickr.com/photos/46689002@N07/Posto ovde ne mogu vise od 200K da se uploaduje.Misslim da cu da izbacim ove tranzistore i da ugradim LM3886,samo da nadjem plocice ako neko ima!Pozz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

bla bla bla bla bla... iliti, poslušaj šta je Zen rekao. Nema potrebe da osediš ili oćelaviš pre vremena. ;)(opciono, namesto 3886, može i TDA 7294 - lično, sa njima imam mnogo bolja iskustva, zvučno, dobar je ili bolji od originalnog pojačala)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

savet - izbaciti sve , ostaviti samo selektor i turiti neki gainklone (ako se secam moze LM3886 po naponu napajanja - proveriti)ne znam koliko ih mi je proslo kroz rukevijati razlog nestabilnosti je uvek bilo skuplja dara nego mera

+1 :drink:Imao sam to pojacalce nekada davno i vrlo lep i prijatan zvuk ima. Bas ga se rado secam. Posle sam za sobu kupio onu mini liniju Ei Nis, sva u metalu. Deck je zapekao, pojacalo u servisu kod Voje Reevox - a evo vec drugu godinu a tuner i dan danas slusam :oke:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...