Jump to content

Ako je Baba besplatna, devojka ne mora da bude skupa?


Vlada

Preporučeni Komentari

Postovana gospodo, majstori (zvuka) i ostali...citam vas vec trecu noc i nije mi vise dobro! :)Pokusavam da na forumu nadjem lek za svoj "problem", ali skapirah da je ipak najbolje da pitam. Nisam `teo da smaram, a konkretan slucaj nisam nasao.Cisto da vam se malko ushlihtam, reci cu: po ovim nasim internetIMA pisem vec 10 godina. Odgovorio sam ljudima na zilion i jedno pitanje u vezi posla kojim sam se do skoro bavio i zakljucio sam sledece: nije sramota ne znati. Ali jeste -> neznati. :) Nadam se da cete imati strpljenja (i vremena) za mene...DakleM, nije bitno odakle i kako, besplatno sam dobio u posed sledece dve komponente: Sharp SX7700 i CP7700. Da ne ulazimo u pricu oko toga sta je to: djubre ili igracka, reci cu vam samo da cekam da mi cerkica napuni bar 7 godina pre nego prenesem kod sebe Sansuia 919 i JBL na kojima se slusa muzika, a koji su na sigurnom, kod mojih. Ima jos faktora zbog kojih to ne drzim kod mene, nisu bitni sada...Problem koji imam je sa CP7700. Cetiri drajvera x2 zvucnika, samo dva niskotonca rade. A i na njima je centralna kalota ulubljena. Hteo bih da ih osposobim, sa jedinom namenom, povezivanja za comp i slusanja glasne tufc-tufc muzike. Trenutno slusam neki hometheater, a ovo bi bio jeftin upgrade na jace. Od muzickih pravaca - sve, osim onih koje izdaju Grand & City records. Dakle, od rocka do Psy, bez Ceca, Jaca, Maca...Znaci, imam kutije od CP7700. Da li da popravljam drajvere ili kupim neke druge i ugradim? U kuci u kojoj zivim imam bukvalno sav alat (celu radionicu) za obradu drveta i nije mi strano da uradim bilo sta: da dampiram kutije, ojacam ih, postavim na nogice, itd. Inace se spremam da ih spolja sredim, vreme (i jos necija mala deca) je ostavilo traga na spoljasnosti. Vremena imam, love i ne previse. A ni zelju da pravim HiEnd zvucnike. To cemo kada prebacim Suia kod mene.... :)Raspolozen da cujem sugestije...... sve vas pozdravljam.Hvala!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 25
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Dodao bih nesto:Sva cetiri niskotonca su sa zdravim vesanjima. Dva rade, dva ne.Oba srednjetonca su sa pocepanim membranama i vesanjima.Visokotonci. Jedan izgleda zdravo, ali ne radi. Drugi mi je sumnjiv. Izgleda kao da mu je malko poguzvano vesanje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Po opisu bih rekao da su CP-7700 zapravo MkII izvedba, izvorni CP-7700 je imao jedan 15" woofer... Premotavanje izgleda najrazumnije rešenje ako se nema namera sve zafrljačiti u recycle bin. Iskreno rečeno, iz moje perspektive, ja bih za tuc-tuc muziku ostavio home theatre i pare ostavio za nešto važnije u životu. Ali to sam ja...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Stein

Jesu, MK2 su.

Zasto da to sve bacim, a "palo mi s` neba"? Ako ce premotavanje kostati razumno malo novca, verujem da cu na kraju dobiti korektan zvuk. Rekoh da mi nije ideja da pravim HE sistem. Ostali upgrade koji kosta mog vremena, da ih dampiram i ucvrstim, takodje nije problem.

I onda, kada me "pogodi" neka pesma, Faithless recimo, mogu to da pustim k`o covek.

@ Zen Mod

Iz Beograda. A to mlada... Rekao bih da nemam 38 vec 18, sa 20 godina iskustva... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1. Premotaj dva bas drajvera i stavi ih jedan u jednu a drugi u drugu kutiju ili kao gronje ili kao donje.2. Za srednjake i visokotonce nadji neku jeftinu zamenu. Kako ti kvalitet nije posebno bitan, gledaj da odgovara dimenzija i da su priblizno iste efikasnosti kao i originalni drajveri. Ako nemas tacan podatak, racunaj sa standardnih 88-90dB Pazi na to da korektno povezes plus klemu na zvucniku sa plus izvodom sa skretnice.3. Mali savet - kako si par puta naglasio da ti cela skalamerija treba za glasnije slusanje, obrati paznju da su ti zvucnici riknuli upravo zbog takvog slusanja sa tog pojacala. Ne znam tacno sta mu pise u specifikacijama, ali to cudo sigurno nema ni polovinu snage za koju je deklarisano. A kada se preforsira, pojacalo krene da klipuje i sagoreva zvucnike. Ne preteruj sa glasnocom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam Vlado, hteo da budem uvredljiv. Dakako, ništa se ne baca ako ima potencijala. Post #9 uglavnom sadrži preporuku sa kojom se slažem. Za unutrašnja ojačanja prvo pogledaj iznutrice i debljinu materijala same kutije, te način na koji je ista napravljena... Nemam uvida u to kako su je sklopili pa ne mogu dati konkretan savet, ali ako je recimo cca 15-16mm debljina materijala, lupi po jedan "krst" na svakih 20-25cm. "Krst" pravi od letvica za crep ili slično (3x5cm) jedna spaja prednju i zadnju ploču, druga dve bočne, u sredini međusobno spojene. To je najbrže a efikasno eliminiše poigravanja stranica kada se malo glasnije pokrene...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odma` dodje:

Niskotonci su Westra KW-200-1324

Postavljena slika

Dva su ispravna, dva moraju da se premotaju. Ono sto me brine su ove ulubljene centrane kalote. Neko mi rece da to nije preveliki problem i ako to i vi potvrdite, necu ih dirati...

Srednjetonci su Westra KM-100-508

Postavljena slika

Ne znam da li ovo ostecenje moze da se sredi. Takodje, morali bi da se premotaju. Westra ima zamenski model.

Visokotonci su Westra ODT-19-6

Postavljena slika

Na levom postoji ostecenje, ne znam da li utice na zvuk. Takodje, ne znam kako da ih probam. Bas drajvere sam probao baterijom, razmisljam da ove stavim u neki zvucnik...

Kutije su Sharp CP-7700.

Postavljena slika

Kompresione su i teske oko 20kg svaka, ovako prazne. Dimenzije su V-100 S-32 D-30cm. U njima sam zatekao "vunu" koju vidite u desnom. Stajala je uspravno, iza zvucnika, ispred kablova. Na njima ima vidnih ostecenja koja su nastala vremenom. Imam kompletnu radionicu "za drvo", zivim u kuci od prijatelja koji je stolar (zapalio u NL). Spremam se da skinem spoljnu "oplatu", prefarbam ih u crno i lakiram u komori, dobijem "piano" crne kutije. Mogu i da ih prelepim ponovo, svakako cekam vase savete. Dodao bih nozice, kao i dva krsta u smislu ojacanja stranica (na ovu visinu), dampirao ih.

Ozicenje, skretnice. Ovo je bilo unutra:

Postavljena slika

Postavljena slika

Skretnice nema. Racunam da ih kupim/napravim. Menjao bih i samo ozicenje unutar zvucnika. Ne mora da bude vdH, ali malko bolje od ovoga sa slika, svakako.

Sama "masina" na kraju.

Postavljena slika

Pojacalo je jedna komponenta, sve ostalo je druga (tj. iz komada). Imam tri ideje sta da radim sa time:

1. Da izvadim pojacalo i dodam mu on/off prekidac, povezem sa drugim izvorom zvuka i guram dalje ili da prepakujem preamp u njega i dodam mu Vol potenciometar.

2. Da isecem preamp sekciju iz velikog komada, dovrsim je da bude standalone i parkiram na njega.

3. Da ostavim sve ovako i sredim case u istom maniru kao sto cu zvucnike.

Uglavnom, dobio sam to sve na poklon i zelim da zasvira. Slusao sam pojacalo na drugim zvucnicima i sasvim dobro radi. Njega sam popravio, zamenio STK, jer nije radio jedan kanal. Osvezio sam ga poprilicno i kostalo me je 1.700 din.

Majstorisanje mi nije strano, ali ne bih motao zvucnike sam. Ipak bih voleo da to uradi neko kome ce to biti 1576ti par, umesto meni prvi. Sve ostalo cu uraditi...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne isplati ti se motati to čudo. Viđao sam te vestre svojevremeno dosta. Batali ih.

Kupi 4 komada SAL BXC2020 ali obavezno traži sa sivim vešanjem (ovaj prsten oko membrane je na slikama plav): http://www.elementa....čnici 4 Ohm/BXC

Nije da plava neće da rade ali su mnogo ružna :) . Imaju malo veći kalem (1,5 inča) i 2 puta više snage od tih vestri pa neće crkavati. Imaju (ako je verovati proizvođačkim specifikacijama Qts-0,58 pa će im kompresija prijati). Piše 89 dB ali je sva verovatnoća da imaju oko 85-86dB. Oba povezana na red će imati oko 89-90 dB ali na najnižim frekvencijama (gde će raditi) ni toliko.

Kupi dva SKN13 za srednjetonce: http://www.elementa....ki zvučnici/SKN

Sve te Westre što imaš postavi na kupujem/prodajem za 25-30 evra. Neko će ih kupiti i vratićeš deo novca. Po mom mišljenju se ne isplati cimanja i novaca. Još ako ćeš da sređuješ kutije, nema svrhe ostavljati te zvučnike unutra. To ti je 5780 dinara. Za te novce nema bolje.

Što je najjače (a sad ću reći veliku jeres) te osmice uopšte ne rade gadno. Slušao sam i njih i varijantu iz iste serije od 10 inča. Za basove u trosistemskoj kutiji i više nego dobro. Kalemovi nisu motani u 4 sloja kao većina SAL zvučnika već u 2 pa im je lakši kretni sistem i nemaju onaj mutavi ton kao neki. Prilično dobro, a za taj novac nenadjebivo. Imajući u vidu da praviš trosistemac ovo je no brainer. Jedino bih ja, ako bih se nekad odvažio da pokušam nešto sa njima, izmerio TS parametre jer nemam preterano poverenja ni u mnogo ozbiljnije firme, a ne SAL.

I tako. Srećno :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dakle, da menjam sva cetiri bass drajvera? Da ne ostavljam ove koji rade?Pogledao sam zvucnike koje predlazes (link). Po karakteristikama su slabiji od ovih koje imam (Westra 70 W-RMS, SAL 50W). Takodje,znam za opstu pljuvku madjara ovde. No, nije problem ako ce to da svira.Da li da povecam otvore na kutijama i kupim vece (jace)?Skapirao za srednjetonce, a sta je sa visokim? Da i njih uzimam u SAL-u?Skretnica? Zice?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sva četiri menjaj. Pusti šta piše koliko vati ima. Svaka fabrika ima svoje mere i svoje iluzije o snazi. Te Westre imaju 10oz magnet, a SAL 20. Takođe imaju i kalemove od 1", a SAL 1,5".

Ne povećavaj otvore. Tamam su ti BXC 8" za te kutije. Visoki bih pristao da mi neko namota ali bih radije kupio neke polovne, a bolje na kupujem prodajem. Ako može da se ispravi kalota na tom jednom visokotoncu da se ne vidi da je bila ulubljena (a na nekima može u zavisnosti od materijala kojim je impregnirana svila), premotavaj ga i prodaj i njih sa ostalim zvučnicima.

Žice lepe, bakarne, višežilne sa što sitnijim licnama :)

Skretnica... To će ti, ukoliko nemaš mernu opremu biti trial and error proces.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Potpuno iste Westra zvučnike sa netaknutim drajverima ?Ako ti se sviđao zvuk koji si imao, nemaš se šta razmišljati. Ovde većina nas voli da se igra pa ponekada ulazimo u nepoznato. Za one stvari za koje nisam siguran da mogu na neki način da izvedem, ni ja ne ulazim u nepoznato već kupujem gotovo.Tako da ako ti odgovara, kupi :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja tu ne bih budžio SAL niti išta drugo. A i teško bi bilo skretnicu uraditi. Baci te kutije komplet u djubre, a kupi neke druge, polovne, sa potpuno ispravnim svim drajverima, za koliko para imaš. Onda uzmi njima i ojačaj kutiju, sredi furnir ili tako nešto.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Zvu

Da, potpuno iste zvucnike, netaknute.

Nikada ih nisam cuo, dobio sam ih pre manje od mesec dana, ovakve.

@ Koja

Idem si po iste takve. Njihove kutije cu srediti unutra, a njima ne treba spolja nista. Kaze covek da su "k`o suza"....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Zvu

Da, potpuno iste zvucnike, netaknute.

Nikada ih nisam cuo, dobio sam ih pre manje od mesec dana, ovakve.

@ Koja

Idem si po iste takve. Njihove kutije cu srediti unutra, a njima ne treba spolja nista. Kaze covek da su "k`o suza"....

Ponudi mu 40e, pa ako ne pristane, velikodusno mu daj 50...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...