Jump to content

Ribbon, popravka


Nemus

Preporučeni Komentari

Pozdrav ljubiteljima dobrog zvuka!

Već par meseci se igram sa samogradnjom zvučnika i taman kada sam pomislio da je sve završeno, naletim na ribbon visaton RHT 13.

Ne bi tu nikakvih problema bilo da jedan ribon nije izgoreo,http://www.kupujempr...id=1411490[photo_num]=6

Interesuje me da li ovo može da se popravi i gde?

Inače ovi ribboni bi trebalo da zemene monacor-ov visokotonac sa titanijumskom membranom čiji mi se zvuk baš nešto i ne svidja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 26
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Može da se popravi kod Ace RAAL-a u serviserskim vodama poznatog kao Aca ribon :)Treba pitati za cenu. On je jedini radio popravke ribonskih zvučnika kod nas pre desetak godina. Ne znam kakvo je stanje sada.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala vam na odgovorima.Jel postoji neka mogucnost da se to odradi i u kućnoj varijanti?@Zen Mod, glupo mi je da kupujem samo jedan,opet neću imati par :)@BokiTokiVoki, u pitanju je monacor dt 101-ti, sa titanijumskom membranom, duplim magnetom i ferorluidom.Svira on lepo ali malo oštro za moj ukus.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@BokiTokiVoki, u pitanju je monacor dt 101-ti, sa titanijumskom membranom, duplim magnetom i ferorluidom.Svira on lepo ali malo oštro za moj ukus.

Taj se već dugo ne proizvodi. Pitanje je koliko dugo i kako je korišten. A i nekada zavisi od komada do komada, jer za tu cenovnu klasu proizvodnja nije toliko precizna, a kontrola ni ne postoji. To se može srediti i poboljšati u kućnoj radinosti...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kupio sam ga novog u atc-u (dok su još vredeli nešto) 2003 godine za nekih 100 evra par.Zadnjih 3-4 godine je jako malo radio.Prošle godine je stariji sin skinuo zaštitnu masku i prstom iskrivio membrane.To sam ispravio.Ali zvuk mu je uvek bio prilično oštar a to zna nekada da baš nervira.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kupio sam ga novog u atc-u (dok su još vredeli nešto) 2003 godine za nekih 100 evra par.

Verovatno se misli na ITC radnju. DT-101Ti nikada nisu koštali ni blizu 100 €/par.DT-101 je bilo 2-3 varijante: sa svilenom kupolom, Ti, još neki.... Još se prozvodi samo DT-101SK. Evo link na europe-audio:http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=5585 cena mu je 26 €/kom.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da itc je u pitanju.Možda su bili i jeftiniji, stvarno se ne secam tačno.Bili su trenutno naj skuplji kod njih u prodavnici.Tada sam kupio i visatonove srednje koji su koštali 50 evra par.Bez baseva cela kutija me je koštala 200 evra.Možda sam ja i vremenom umislio da su bili skuplji...Na šta si mislio kada si rekao da se mogu poboljšati u kućnoj radinosti?Nego ne znam šta sada da radim,da li da kupim ove ribbone pa da probam da zalemim izgoreno parče žice ili da tažim neke druge...Kako uopšte ovi sviraju, jel ih je neko slušao?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Hvala Sipi, definitivo sam odustao od ovih ribona.

Nego mene sada kopka kako bi i da li bi mogli da se visoki poboljšaju,odosno mene samo nervira njihov previše oštar zvuk.

Skretica za visoke je vrlo prosta.Jedan MKP kondenzator od 3,3 mf i redno i paralelo postavljeni otpornici za utišavanje.

Našao sam i neke druge monacor visokotonce u fijoci koji mi stoje bar 9 godina i njih sam voljan da prepravljam.Nikakav problem i ako ih upropastim.U pitanju su monacor dt-75/4 ovako izgledaju:

Postavljena slika

Postavljena slika

NJih sam kupio kada sam na jednoj žurci spalio niške visokotonce.Kao neću opet da kupujem niške, kupiću bolje i kupim ovo sra*e.Pošto mi se nije svidjao zvuk zmenim ih sa monacor dt 101 ti. koji ovako izgledaju :

Postavljena slika

Postavljena slika

I opet sra*e!

Pošto vidim da u prodavnicama nema baš neki izbor visokotonaca ja bih ove prepravio i poboljšao koliko može.Ili da probam da nadjem ponovo niške ( az 011/sk 8 ) ?Oni su mi nekako ostali u najlepšem sećanju.

Moram da napomenem da sam ove dt-101 ti vec otvarao jer mi je klinac prstom iskrivio kalote.

Ostatak zvučnika u kutiji nije posebno zanimljiv.Dva basa od 20 cm od čega je jedan niški a drugi sal sbx 2030/BK sa membranom od kevlara.Ovaj drugi je teško sra*e i debelo sam pogrešio što sam ih kupio.Niški je za njega slavuj!

Srednji je visaton 130 s.To bi trebao da bude neki midbass ali niži tonovi mu nisu jača strana.Svira kao srednji ali krece dosta rano zbog kondenzatora od 68 mf.Hteo sam da iskoristim veliku pokretljivost membrane i da nema rupe izmedju niskih i srednjih tonova.Membranu sam mu premazao sellakom da bih je malo učvrstio.

Znam da se od gova*a pita ne pravi i ne očekujem neki hi-end zvuk ali meni se svidja kako sve ovo svira, osim visokih i to bih sada hteo da ispravim.

Izvinjavam se na podužem postu,malo sam se raspisao :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...