Jump to content

Tube PSU


neskor

Preporučeni Komentari

Video sam da vecina stavlja papir u ulju (malih vrednosti) kao prvi kondenzator posle ispravljacice.Neki kazu da to nije bas srecnije resenje i da bu tu bilo bolje da ide klasicni elektrolit.Kakva su vasa iskustva?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 7
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Posle ispravljačice ne sme se stavljati kondenzator prevelike vrednosti. Uopšte. Posle poluprovodničkog ispravljanja da. Probaj ako imaš i jedno i drugo (papir ulje - elko) pa sam proceni da li čuješ razliku. Ako je ne čuješ, onda papir-ulje stavi negde gde ima više smisla.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam samo jednom pravio sa EZ80 ili EZ81 i posle toga više nikada. A i onda sam se držao glupe i komplikovane Elektorove šeme sa tada, nenađijum TL783 ispravljačem... Posle toga, striktno silicijum diode, rokačina elektrolita i obavezni 5-10H choke, što kaže, bar je otpad bio pun trafoa i jezgara za iste...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ајмо опет мало физике.Свима нам је познато да приликом прикључења кондензатора на неки извор долази до његовог пуњена на приближно тј. на вредност тог извора.Том приликом јавља се струја пуњења кондензатора која је директно пропорционална капацитету истог кондензатора.Код полупроводника није нам толико битно колики је тај капацитет и колика је та струја(мада и у том случају може доћи до уништења полупроводника ако се претера),али код цевних исправљачица је јако битно да ти струјни удари не буду превелики.Наравно ако у карактеристикама стоји да тај кондензатор за дату исправљачицу треба бити 4 микро,а ми ставимо рецимо 470 микро,нећемо чути драстичну разлику у звуку,али доћи ће до убрзаног разарања катоде исправљачице и самим тим скраћења радног века(који је ионако лимитиран).Просто речено ако је цев пројектована да емитује електроне чији проток ствара струју од 100mA,а употребљени електролит у моменту пуњења повуче 1А само по себи говори колико то утиче на животни век.Наравно та струја неће моћи да иде до 1А,јер опет зависи од емисије катоде,али у сваком случају није пријатно.Ту опет игра улогу и постепено пуњење кондезатора узроковано временом грејања катоде за пуну емисију итд.Све у свему не би било пожељно претеривати са вредностима тог 1. кондензатора и треба се придржавати препоручених вредности.Осим тога управо та вредност 1. кондензатора директно утиче на струју кроз исправљачицу,при датом напону и поједностављује нам прорачун и употребу.Обично после тог кључног кондензатора иде пригушница или отпорник,тако да вредност следећег кондензатора није критична и може бити колико нам воља.Уколико се после исправљачице иде са пригушницом,онда нам опет на вољу вредност кондензатора ,јер пригушница сама по себи својом струјом самоиндукције ограничава струју кроз коло.Који кондензатор?Најчешће,ја бих рекао и најбоље је да то буде неки папир у уљу. :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Који кондензатор?Најчешће,ја бих рекао и најбоље је да то буде неки папир у уљу. :cheers:

Eto, neko ima odgovor, ili makar mišljenje bazirano na iskustvu :)Dakle, papir-ulje vodi sa jedan nula... :dodo:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dva nula.papir u ulju je odlican. kao sto je i receno : prvi blok ili elektrolit ne sme da budeveliki, za svaku ispravljacicu ima maksimalna vrednost data od proizvodjaca. madamoze da se stavi i manji. navescu moj primer : za EZ80, koju koristim za preampei rije pise da je maksimalna vrednost kondenzatora 50uF. ja tu stavljam 10-22uF.pa otpornik, pa posle druga pesma. :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...